U párov, ktoré boli zasnúbené takto dlho, je väčšia pravdepodobnosť, že sa rozvedú

0
U párov, ktoré boli zasnúbené takto dlho, je väčšia pravdepodobnosť, že sa rozvedú
pixabay.com

Množstvo času od návrhu po manželstvo môže ovplyvniť vaše šance na rozchod. Čas medzi žiadosťou o ruku a sobášom môže byť pre páry vzrušujúcim obdobím.

Pre iných to môže byť plné stresu a plánovania svadby. Ale bez ohľadu na to, ako sa cítite v období zasnúbenia, dĺžka tohto obdobia môže výrazne zmeniť váš vzťah. Podľa výskumu môže mať čas, ktorý strávite zasnúbením pred uzavretím manželstva, priamy vplyv na vaše riziko rozvodu.

Čítajte ďalej a zistite, či dĺžka vášho zasnúbenia môže znamenať problémy pre vašu budúcnosť.

U párov, ktoré sa zosobášia skoro po zasnúbení, je vyššie riziko rozvodu

Skupina psychológov skúmala vzťah medzi dĺžkou zasnúbenia a rizikom rozvodu. Svoj výskum publikovala v roku 2006 v časopise Forum for Family and Consumer Issues.

Podľa vedcov páry, ktoré sú zasnúbené len na krátky čas pred uzavretím manželstva, môžu predstavovať vyššie riziko rozvodu. Psychológovia vo svojom článku uviedli, že zasnúbenie na menej ako 12 mesiacov s väčšou pravdepodobnosťou povedie k rozvodu po siedmich rokoch.

7 pilierov na udržanie vzťahu

par
pixabay.com

Partnerov si možno predstaviť ako dvoch ľudí, ktorí sa k sebe vášnivo priťahujú, možno kvôli povrchným vlastnostiam, ako je pekný vzhľad. Títo dvaja ľudia môžu spolu dobre vychádzať, pretože neriešia veci a ani ich nenapadne, že sa nemusia mať radi,“ napísali vedci.

„V priebehu niekoľkých mesiacov od stretnutia si môžu vyznávať lásku, a pokročiť smerom k exkluzivite a sexuálnemu vzťahu vo veľmi krátkom čase. Keď sa vyskytnú problémy, partneri sa môžu navzájom presvedčiť, že tieto ťažkosti nemajú veľký význam, alebo problémy ignorujú úplne.“

Vedci tvrdia, že príliš dlhé zasnúbenie môže mať tiež negatívny vplyv

Rýchly spád návrhu na sobáš však nie je jediným negatívnym faktorom, čo sa týka dĺžky zasnúbenia. Podľa štúdie páry, ktoré boli zasnúbené dlhšie ako priemerné obdobie, tiež čelia vyššiemu riziku rozvodu.

Psychológovia uviedli, že partneri, ktorí sú zasnúbení dlhšie ako 27 mesiacov, pravdepodobne zažijú prudší pokles náklonnosti počas prvých dvoch rokov manželstva. Zdalo by sa, že predmanželskí partneri si boli vedomí problémov vo svojom predmanželskom vzťahu. To naznačujú vzťahy, kde prebiehalo dlhé obdobie zasnúbenia charakterizované veľmi malou vášňou,“ vysvetlili vedci. Idú do manželstva preto, že očakávajú zlepšenie vzťahu práve maželstvom.

„Pre tieto páry môže byť kľúčové, že stratia nádej na lepší vzťah po svadbe hlavným dôvodom straty náklonnosti na začiatku manželstva.“ Priemerná dĺžka zasnúbenia v roku 2019 bola menej ako rok a pol. Trvanie zásnub je pre každý pár veľmi osobnou voľbou, no v USA existujú určité spoločné znaky. Podľa spoločnosti The Knot, ktorá plánuje svadby, veľa párov nakoniec čaká najmenej rok pred svadbou, čo im umožňuje preklenúť nebezpečné obdobie zasnúbenia, ktoré by bolo príliš krátke.

par
pixabay.com

Priemerná dĺžka zasnúbenia

Spoločnosť skúmala viac ako 25 000 párov, ktoré sa zosobášili v roku 2019, a zistila, že priemerná dĺžka zásnub v USA bola 15 mesiacov, teda o niečo menej ako rok a pol. Pandémia však mierne posunula trendy v zasnúbeniach. Rovnako ako mnoho iných oblastí nášho života, aj COVID ovplyvnil tieto trendy v USA. Vo februári 2022 The Knot zverejnil výsledky štúdie, v ktorej skúmal viac ako 15 000 párov, ktoré sa zosobášili v roku 2021.

Podľa spoločnosti priemerná dĺžka zásnub sa predĺžila o mesiac na 16 mesiacov, ale rozsah bol širší ako v ktoromkoľvek predchádzajúcom roku. „Samozrejme, je dôležité mať na pamäti, že toto číslo je národným priemerom a zohľadňuje rôzne odpovede,“ vysvetlil The Knot. „Niektoré zásnuby sú kratšie (napríklad mesiac), zatiaľ čo iné trvajú roky – a mnohé páry boli nútené predĺžiť svoje zasnúbenie kvôli pandémii COVID.“

Odložené svadby

Podľa ich štúdie boli páry, ktoré museli odložiť svadbu, zasnúbené v priemere 24 mesiacov, čo sa blížilo k nebezpečnej dĺžke 27 mesiacov. Ale kto neodkladal, mal v priemere zasnúbenie v dĺžke 14 mesiacov. Niektorí odborníci tvrdia, že krátke alebo dlhé zasnúbenia majú rôzne výhody.

Nie všetci odborníci sa domnievajú, že zasnúbenie na príliš dlhú dobu alebo na nedostatočne dlho musí byť pre páry znepokojujúce.

Kedy sú dlhé a krátke zásnuby v poriadku

Dlhé zásnuby sú užitočné, keď sa jednotlivci nachádzajú na výrazne odlišných miestach vo svojom živote,“ povedal pre The Knot Scott Haltzman, MD, certifikovaný psychiater a odborný asistent psychiatrie na Brown University. To môže zahŕňať páry, ktoré majú vzťah na veľkú vzdialenosť, alebo sú zaneprázdnené rôznymi záväzkami alebo potrebujú viac času na plánovanie.

Na druhej strane, kratšie obdobie zasnúbenia by mohlo fungovať lepšie pre páry, ktoré túžia robiť veľké životné rozhodnutia, ako je mať deti alebo sa spolu presťahovať. A môže to tiež umožniť ďalšie vzrušenie zo svadby.

„Jedným z problémov s predĺženým zasnúbením je, že úroveň vzrušenia sa časom začína znižovať, a to nielen u osoby, ktorá je zasnúbená, ale aj u priateľov a rodín,“ povedal Haltzman. 

Zdroj: bestlifeonline.com, foto: pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie