Užitočná a efektívna psychohygiena pre lepšie výkon v práci – venčenie psov (nielen) z útulkov

0
Užitočná a efektívna psychohygiena pre lepšie výkon v práci – venčenie  psov (nielen) z útulkov

Workoholizmus je problém čoraz väčšieho počtu ľudí, pre ktorých je práca centrom života a hlavným bodom, okolo ktorého sa točí všetko ostatné. Ak však chcete podávať skvelé výkony a vyhnúť sa syndrómu vyhorenia musíte sa naučiť aj vypnúť.

Čo je psychohygiena?

Psychohygiena alebo duševná hygiena je súbor pravidiel ktoré slúžia na udržanie, prehĺbenie alebo opätovné získanie duševnej rovnováhy a duševného zdravia. Spôsoby ako pracovať na svojej duševnej hygiene sú dostatočný spánok, správna výživa, dostatok pohybu, účinné hospodárenie s časom, relaxačné techniky, autoregulačné cvičenia…

Pes – najlepší priateľ človeka

Tento citát ste už určite počuli a nie je o tom pochýb. Okrem toho, že sú našimi oddanými priateľmi v každej chvíli, pomáhajú polícii a nevidiacim, môžu veľmi pozitívne prispieť k nášmu psychickému zdraviu.

Pes a psychické zdravie

Vedeli ste, že maznanie so psom znižuje krvný tlak a podporuje tvorbu hormónov šťastia? Tlak vám môže klesnúť už po piatich minútach relaxačnej aktivity so psom. Viaceré štúdie tiež potvrdzujú, že maznanie sa so psom, najmä s tým vlastným, výrazne podporuje tvorbu dôležitých hormónov šťastia – beta-endorfínu, oxytocínu a dopamínu. Domáci miláčikovia sú teda ako terapia.

Psy sa ako emočná podpora na Slovensku využívajú najmä u pacientov s nepriaznivou perspektívou, chronickou chorobou alebo vrodeným postihnutím. Odborne sa tento druh terapie nazýva animoterapia (terapia zvieratami).

pixabay.com

Venčiť môžete aj keď psa nemáte

Ak sa necítite na to mať vlastného miláčika, ale napriek tomu psy milujete, máte príležitosť spraviť dobrý skutok. Útulky vždy ocenia pomoc. Napriek tomu, že to je veľmi príjemná aktivita, útulky sú preplnené a pomoc sa vždy zíde. Jednoducho do útulku prídete a ponúknete pomocnú ruku.

TIP: Neváhajte útulku poskytnúť pomoc aj s nákupom psích granúl alebo dočasnou opaterou.

Prechádzka a mentálne zdravie

Chodiť na čerstvý vzduch a mať pohyb je kľúčové pre dobré mentálne zdravie. Obzvlášť, keď ste zavalený prácou a celý deň sedíte za počítačom. Je pochopiteľné, že v zimných mesiacoch sa vám nechce zo svojho teplučkého obydlia a presvedčiť samého seba je náročné. Psík však prechádzku nutne potrebuje a prinúti vás ísť na vzduch.

Počas prechádzky v prírode prídete na iné myšlienky a oddýchnete si od pracovných povinností. Po návrate domov, budete ako vymenení a váš mozog bude znova pripravený na ďalšie špičkové výkony.

TIP: Nechajte sa zlákať na vzduch týmito inšpiráciami pre bezpečné prechádzky so psom.

Rutina je dobrá

Vytvoriť si rutinu je jeden zo základných druhov terapie. Rutina je výborná na naberanie pocitu sebakontroly a režimu vo svojom dennom fungovaní. Vytvorte si ju tak, aby ste vedeli kedy pracovať a kedy prestať. Aj v tom vám skvele pomôže venčenie psíka. Pes potrebuje mať pravidelnosť vo svojich potrebách a prechádzkach. Toto prinúti aj vás k vytvoreniu rutiny.

pixabay.com

Bezpečnosť pri venčení

Či už venčíte svojho psíka alebo psíka z útulku nezabúdajte na bezpečnosť psa aj vášho okolia. Na miestach, kde sa vyskytujú iné psy, ľudia či autá majte psa radšej na vôdzke. Pri prechádzkach v zhoršenej viditeľnosti nepodceňte ani reflexný obojok pre psa. Je prirodzené, že ho chcete nechať v parku prebehnúť, ale mali by ste mať prehľad o tom, kde sa pohybuje.

Pozor! Sledujte, čo pes na ulici zje! Neraz sa stalo, že ľudia rozhadzovali kúsky mäsa, ktoré boli otrávené alebo v nich boli žiletky či klince. Nedovoľte mu teda konzumovať nič, čo nájde.

Psík v kancelárii

Výskum viacerých vedcov, ktorí sa zaoberali vplyvom psa na pracovisku, potvrdil, že ak má zamestnanec v práci so sebou aj svojho psa, je v menšom strese a dokáže si ľahšie udržať dobrú náladu i pracovné nasadenie. Rovnaký efekt má prítomnosť štvornohého spoločníka aj na jeho kolegov. Vďaka psíkom sú zamestnanci v práci šťastnejší, uvoľnenejší a zdravší.

Domáci miláčik prináša zodpovednosť

Psíka nezanedbávajte

Keď už sa rozhodnete pre vlastného psíka, prechádzky nie sú to jediné, na čo musíte myslieť, psík potrebuje rutinu aj v strave. Snažte sa psa kŕmiť v pravidelných intervaloch, ideálne jeden až dvakrát denne pri dospelých psoch a štyri až päťkrát denne pri šteniatkach. Dajte tiež pozor na to, aby strava mala dostatočnú výživovú hodnotu a váš miláčik bol zdravý a spokojný.

Pozor! Nie je vhodné psíka kŕmiť ľudskou stravou. Množstvo potravín je preňho veľmi nebezpečných ako napríklad čokoláda a niektoré druhy ovocia a zeleniny.

Psík potrebuje svoje miesto

Nájdite psíkovi jeho vlastné miesto. Ak máte psíka na záhrade potrebuje úkryt, v ktorom mu nebude zima ani za chladnejšieho počasia. Môžete sa pozrieť na návod ako postaviť búdu pre psa a urobiť tak svojpomocne, alebo môžete kúpiť už hotovú búdu. Ani v byte nezabudnite na pohodlný pelech pre vášho miláčika.

Aj psy v útulku potrebujú svoj prístrešok. Ak vás stavanie búdy bavilo v prípade vášho vlastného psíka, môžete urobiť dobrý skutok a potešiť aj psy v útulku.

pixabay.com

Pes a deti

Psy môžu deti naučiť zodpovednosti, empatii, spolupráci a môžu to byť nerozluční parťáci pre rôzne hry a dobrodružstvá. Hry so psíkom môžu byť pre deti príjemnou aktivitou aj počas upršaných dní. Predtým, ako deti necháte hrať sa so psíkom naučte ich, čo psíkovi nesmú robiť. Žiadne ťahanie za chvost alebo pichanie do očí.
Aj ten najposlušnejší psík sa môže vyľakať.

Záver

Plánovaný relax je jedným z najlepších spôsobov ako zvýšiť svoju produktivitu. A presne tým sú prechádzky so psom. Pravidelná prechádzka dodá vašej mysli potrebný reset pre ďalšiu dávku produktivity a čas strávený so psom vám dodá endorfíny potrebné na ďalšie fungovanie.

Autor: Natália Várošová, SEO služby a copywriting

Foto: pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie