V Prahe sa konala posledná rozlúčka s Miroslavom Žbirkom, prišli mnohé známe tváre vrátane Čaputovej či Babiša

0
V Prahe sa konala posledná rozlúčka s Miroslavom Žbirkom, prišli mnohé známe tváre vrátane Čaputovej či Babiša

Stovky ľudí v piatok v Prahe zavítali na poslednú rozlúčku s legendárnym slovenským spevákom a skladateľom Miroslavom Žbirkom, ktorý zomrel 10. novembra na zápal pľúc. Ako však referuje web TV Nova, do obradnej siete krematória v mestskej časti Strašnice vpustili iba pozvaných hostí.

Verejnosť mohla sledovať priebeh smútočného obradu na obrazovkách pred krematóriom alebo na Žbirkovom oficiálnom facebookovom profile. Medzi pozvanými hosťami, ktorí sa dostali dnu, nechýbala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová či dosluhujúci český premiér Andrej Babiš.

Zuzana Čaputová na svojom Instagrame uviedla: „Naposledy sme zatlieskali Mekymu Žbirkovi. Ďakujem za každú skladbu. Veľa síl prajem manželke Katke Žbirkovej a deťom Denise, Davidovi a Linde.“

Zo známych tvárí prišli na pohreb napríklad hudobný skladateľ Jan Ponocný, speváci Petr Janda, Vašo Patejdl a Jožo Ráž, herci Václav Neckář, Petr Rychlý alebo Matěj Ruppert, herečka Jitka Čvančarová alebo slovenský režisér Juraj Jakubisko.

Smútočný obrad od začiatku sprevádzali Žbirkove najväčšie hity. Ako prvý si smútočné slovo vzal slovenský hudobný publicista Juraj Čurný.

Smrť Žbirku prirovnal k zastreleniu Kennedyho, Lennona a ďalším podobným momentom, pri ktorých si každý presne pamätá, čo robil, keď sa správu dozvedel. Žbirku považoval za slušného človeka. „Stal se neformálnym vyslancom dobrých mravov,“ povedal Čurný. „Meky tu bol tak nejako vždy a vždy s ním bolo dobre,“ nadviazal hudobník Jan Vedral.

Miroslav Žbirka prezývaný Meky

… sa narodil 21. októbra 1952 v Bratislave anglickej matke Ruth Gale a slovenskému otcovi Šimonovi Žbirkovi, mal starších bratov Jasona a Tonyho.

Svoju kariéru v populárnej hudbe začínal ako člen skupiny Modus. „V roku 1977 získal spolu s Jankom Lehotským a Marikou Gombitovou zlatú Bratislavskú lýru za pieseň Úsmev. V období 1976 – 1980 nahral s touto skupinou dnes už klasické hity Dievčatá, Drahá, Zažni a ďalšie. V roku 1981 založil s Lacom Lučeničom skupinu Limit a vydal sa na sólovú dráhu. Prvý sólový album dostal názov Doktor Sen,“ opisuje oficiálna stránka Miroslava Žbirku.

V roku 1982 sa Žbirka, ako prvý interpret zo Slovenska, stal československým Zlatým slávikom a v tom istom období zvíťazil na medzinárodnom festivale v rakúskom Villachu s pesničkou Love Song (V slepých uličkách), kde získal aj cenu radia O3. Nasledovala ďalšia zlatá Bratislavská lýra za pieseň Nechodí a ponuka nemeckých producentov na spoluprácu s firmou RCA. Za obdobie svojej činnosti absolvoval množstvo koncertov doma i v zahraničí, zahral si v muzikáli Neberte nám princeznú a nahral mnoho autorských albumov.

Po dvadsiatich rokoch si Žbirka viackrát zopakoval víťazstvo v ankete Zlatý slávik, tentoraz na Slovensku a absolvoval viacero koncertných turné. Niekoľkokrát sa stal Osobnosťou televíznej obrazovky. Za album Empatia z roku 2009 bol nominovaný na album roka českých hudobných cien Anděl.

Foto na titulke – instagram Zuzany Čaputovej, foto: Tomáš Martínek

Zdroj: Webnoviny.sk – V Prahe sa konala posledná rozlúčka s Miroslavom Žbirkom, prišli mnohé známe tváre vrátane Čaputovej či Babiša (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

žiadne príspevky na zobrazenie