Vedci zistili vysoké koncentrácie liekov v riekach, vo veľkom množstve bol aj nikotín či kofeín

0
Vedci zistili vysoké koncentrácie liekov v riekach, vo veľkom množstve bol aj nikotín či kofeín

Znečistenie svetových riek liekmi a farmaceutickými výrobkami predstavuje „hrozbu pre životné prostredie a globálne zdravie“. Ako informuje spravodajský portál BBC, vyplýva to z najnovšej štúdie univerzity v Yorku.

Uvedený výskum patrí medzi najrozsiahlejšie uskutočnené v celosvetovom meradle. Vo svetových riekach počas neho zistili prítomnosť paracetamolu, nikotínu, kofeínu či liekov na liečbu epilepsie a cukrovky.

Medzi najviac znečistené patrili rieky v Pakistane, Bolívii a Etiópii. Naopak, najlepšie výsledky dosiahli rieky na Islande, v Nórsku a v Amazonskom pralese.

Prečítajte si: Ktoré krajiny najviac znečisťujú našu planétu?

Dve najčastejšie liečivá zistené v riekach boli karbamazepín, ktorý sa používa na liečbu epilepsie a bolesti nervov, a metformín, ktorý sa používa na liečbu cukrovky.

Našli tiež vysoké koncentrácie kofeínu a nikotínu, ako aj paracetamolu, ktorý sa používa proti bolesti. V Afrike sa vo vysokých koncentráciách vyskytoval aj artemisinín používaný v antimalarickej medicíne.

Zdroj: Webnoviny.sk – Vedci zistili vysoké koncentrácie liekov v riekach, vo veľkom množstve bol aj nikotín či kofeín © SITA Všetky práva vyhradené.

žiadne príspevky na zobrazenie