Vianočná výzva Baterkárne: Venujte blízkym jeden darček z druhej ruky

0
Vianočná výzva Baterkárne: Venujte blízkym jeden darček z druhej ruky

Zakladateľky trnavskej Baterkárne sú dve mladé kreatívne ženy, ktoré stále vymýšľajú niečo nové. Ani pred Vianocami nesklamali a pre ľudí, ktorí chcú žiť udržateľnejšie a uvedomelejšie, prinášajú vianočnú výzvu:

Venujte blízkym aspoň jeden darček z druhej ruky

Týmto milým gestom dáte druhú šancu knihe, hrnčeku, oblečeniu, hračke alebo dekorácii. Zapojiť sa do výzvy je možné prostredníctvom sociálnych sietí s hashtagom #jedendarček.

Vianoce sú o láske

Vianoce sú o pokoji, láske, vôni domova a dobrých skutkoch. Pravá sviatočná atmosféra sa dá hravo
vykúzliť – voňavými koláčikmi, vyzdobeným stromčekom a láskavým slovom. Nezáleží na množstve darčekov ani či sú zabalené v luxusnom darčekovom papieri.

„Aj darček z druhej ruky dokáže potešiť, navyše nesie v sebe veľkú symboliku. Jeho darovaním zachránite vec pred vyhodením, šetríte prírodné zdroje, životné prostredie a v konečnom dôsledku aj rodinný rozpočet. Nech obdarujete vašich blízkych čímkoľvek z nášho komunitného reuse centra, je to prvý malý krôčik k novému, udržateľnejšiemu životnému štýlu,“ hovorí Jana Reháková, jedna zo zakladateliek Baterkárne.

Do obchodno-komunitného centra Baterkárne prichádzajú denne ľudia všetkých vekových kategórií priamo z Trnavy a jej okolia. Prinášajú veci, ktoré doma už nepotrebujú, ale sú stále funkčné a čisté. Nájdete tu rôzne tipy na darčeky – hračky, oblečenie, rastlinky, veci do domácnosti, dekorácie aj potreby pre domácich miláčikov.

V Baterkárni je vítaný každý

„U nás je vítaný naozaj každý. Snažíme sa vytvárať príjemný priestor, priateľskú atmosféru, aby každá noha, ktorá k nám vkročí, mala aspoň jeden dôvod vrátiť sa späť. Učíme a motivujeme ľudí, ako žiť
udržateľnejšie, a to aj počas Vianoc,“ dodáva Janka.

Malými krôčikmi sa dajú zvládnuť aj veľké zmeny. Najviac odpadu v tomto období vzniká práve z obalov od darčekov a neskonzumovaného jedla. Pritom stačí len jednoduchý nákupný zoznam, trochu kreativity a inšpirácie:

  1. Nakúpte podľa zoznamu len toľko jedla, koľko naozaj skonzumujete.
  2. Obdarovať svojich blízkych nemusíte obrovským množstvom darčekov, menej je niekedy viac.
  3. Vyrobte vlastný darček – majiteľ to isto veľmi ocení. Použite, čo máte doma. Vlastnoručne vyrobený darček znamená viac ako čokoľvek z obchodu.
  1. Baliace papiere nahraďte vlastným materiálom. Ako? Balenie darčekov môže byť aj zábavné, vyrobte si vlastné darčekové škatuľky z materiálov, ktoré máte poruke, a vymaľujte ich podľa seba.
  2. Nemusíte kupovať menovky – jednoducho napíšte mená na škatuľku a vyzdobte ju vianočnými dekoráciami.
  3. Vymeňte si vianočné dekorácie so susedmi, vypomáhajte si v komunite a občas si niečo požičajte.
  4. Nezabudnite na jeden darček z druhej ruky ako darček pre našu planétu. Vyberajte s láskou taký, ktorý naozaj poteší, #jedendarček.

Obchodík na pohľadanie

Ak nie ste zrodení pre tvorivé dielne, podporte kúpou výrobkov lokálnych dodávateľov. Nahliadnite do obchodíka Baterkárne s prírodnou dekoratívnou kozmetikou a čapovanou drogériou, kde nájdete všetko na jednom mieste a objednať si môžete aj online. Janka a Sim participujú na raste lokálnych značiek, podporujú a pomáhajú tým, ktorí to najviac potrebujú.

„Každý jeden výrobok, ktorý u nás ponúkame, sme vyskúšali na vlastnej koži. Máme aj mydielka, ktoré vyrábajú žienky v Azylovom dome Tamara v Trnave, ktoré tiež podporujeme. Predávame prírodnú kozmetiku, ale i kávu, ktorej distribútori priamo komunikujú s farmármi a snažia sa o zlepšenie ich životných a sociálnych podmienok,“ prezrádza Simona Hlaváčová, spoluzakladateľka Baterkárne.

Podpora neziskoviek

Celoročne podporujú rôzne neziskové organizácie či združenia. „Veľmi sa snažíme pomáhať tam, kde vidíme, že to má zmysel. Aj keď v súčasných dňoch potrebujeme pomoc takmer všetci,“ dodáva Sim. Práve vďaka podpore komunity funguje v dnešných časoch aj Baterkáreň, ktorá musela dočasne vypnúť väčšinu svojich aktivít. Stále ich však môžete sledovať na sociálnych sieťach, kde zadarmo ponúkajú množstvo tipov pre udržateľnú domácnosť, rozhovory so zaujímavými hosťami na rôzne témy.

„Veľmi ďakujeme všetkým ľudom, ktorí nás podporujú. Len vďaka vám má zmysel vymýšľať nové projekty, prinášať vám nové informácie, tipy, rady, rozhovory a súťaže. Veríme, že sa čoskoro opäť uvidíme na našich podujatiach, ktoré nám tak veľmi chýbajú,“ hovoria Janka a Sim.

Ak sa vám aktivity Baterkárne páčia, aj vy môžete pomôcť pomáhať tu.

Aktuálny program udalostí a viac informácií nájdete na www.baterkaren.sk, facebookovom profile BaterkarenTrnava a instagramovom účte baterkaren_trnava.

O Baterkárni

Baterkáreň je komunitný priestor pre ľudí z Trnavy a okolia, ktorí žijú alebo chcú žiť uvedomelý a udržateľný život. Už takmer rok uplatňujú princípy cirkulárnej ekonomiky v praxi prostredníctvom reuse centra, ktoré je prvým na Slovensku. Pravidelne organizujú swapy, prednášky a tvorivé dielne. Na sociálnych sieťach prinášajú návody, ako žiť krajší život bez odpadu. Súčasťou Baterkárne je obchodík so slovenskými výrobkami, s bezobalovou drogériou a kozmetikou, nájdete tu Požičovňu vecí, Predajňu dobra, Útulok vecí aj Charitatívny sekáč.

žiadne príspevky na zobrazenie