Vierka a jej svet ženy: Inšpirácie sú všade navôkol. Stačí ísť na prechádzku a mať oči otvorené

0
Vierka a jej svet ženy: Inšpirácie sú všade navôkol. Stačí ísť na prechádzku a mať oči otvorené

V každej plechovke či prázdnej fľaške vidí svietnik, dekoráciu či vázičku. Miluje kvety, kávu, knihy, hoci času na ne by si priala mať aj viac. Je srdce a hlavou webového portálu www.svetženy.sk, ktorý je pre ňu ako tretie dieťa. Nesmierne citlivá, vnímavá a empatická Vierka Horňáková, žijúca v Michaľanoch pri Trebišove nám v rozhovore pre akčné ženy prezradila:

  • čo ju na dizajne a svete krásna fascinuje,
  • či sa to dá naučiť, ak to človek nemá prirodzene v sebe,
  • čo nesmie chýbať na jej pracovnom stole,
  • ako si udržať peknú domácnosť aj popri deťoch.

Aká je Vierka Horňáková? Ako by si ju opísala?

Žijem si svoj pohodový život na dedine a túžim raz po takej chalúpke, kde budem po pracovnom týždni úplne offline, oddychovať a pestovať kvety v záhradke. Ideálne v okolí nejaký potok a za chrbtom les, kam budem môcť ísť prevetrať hlavu. Keď deti troška vyrastú, chcem opäť viac cestovať ako predtým a spoznávať krajiny a ich kultúry. Snom sú severské krajiny, Toskánsko a Provensálsko. Vystihuje ma, že milujem kvety, kávu, knihy (aj keď na ne nie je veľa času). Z času na čas rada pečiem a rada zútulňujem naše bývanie.

https://www.instagram.com/p/CIVkOyyHOFd/

Aktuálne si redaktorkou pre webový portál svetzeny.sk, ktorý máš celý „pod palcom“. Čo nesmie chýbať v tvojom svete ženy?

Do môjho „Sveta ženy“ patria každodenné radosti aj starosti, asi tak, ako to máme viaceré z nás. So starosťami sa snažím popasovať a poučiť sa z nich. Z radostí sa snažím tešiť a užívať si ich. Niekedy to prežívam viac, niekedy menej. Hlavne sa snažím svoj svet ženy vytvárať tak, aby som sa v ňom cítila dobre ja a moji blízki.
https://www.instagram.com/p/CC38W1onNii/

Čo ťa najviac na práci redaktorky baví a čo býva pre teba výzvou?

Najviac ma baví, že je to kreatívna práca. Mám pocit, že mojou hlavou sa vkuse „hemžia“ nejaké myšlienky a nápady. Práca redaktorky na portáli Svet ženy obnáša nielen samotnú tvorbu obsahu pre čitateľov, ale aj sledovanie aktuálnych a zaujímavých tém, tipov, rád, nápadov, či už tvorivých alebo inšpiratívnych, a to v rôznych oblastiach od zdravia, krásy, módy, dizajnu až k osobnému rozvoju. Sú to témy, ktorými každodenne žijem, prežívam a následne sa ich snažím pretaviť do článkov a rozhovorov. Osobne sú mi najbližšie témy ohľadom dizajnu a dekorácií. Výzvou sú pre mňa každopádne rozhovory, pretože pred každým z nich mám rešpekt a zodpovedne sa na neho pripravujem. Snažím sa prinášať rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi, ktorí ma svojím spôsobom života nejako zaujali a myslím si, že by mohli zaujať aj našich čitateľov.

Kedy sa ti najlepšie tvorí / píše?

Kedy ako (úsmev). Mám obdobia, kedy využívam každú voľnú chvíľu na hľadanie nových tém a ich spracovanie, napríklad varím a popritom hľadám inšpirácie. Na svojom stole alebo so sebou v kabelke nosievam zápisník. Čiže ak mi niečo počas dňa napadne, tak si to zapíšem. Po čase sa k tomu vrátim. S písaním je to väčšinou tak, že si svoju prácu prispôsobím hlavne podľa detí. Nie som ani ranné vtáča, ani vyslovene nočná sova. Robím to skôr pocitovo a podľa okolností.

Z tvojich textov a obrázkov cítiť príjemnú atmosféru. Je pre teba vizuálna stránka dôležitá?

Snažím sa obrázky k textom vyberať tak, aby obrázky neboli rušivé, ale vzájomne sa s textom dopĺňali a vytvárali krásny kompaktný celok. Mojím cieľom je, aby to celé vyzeralo na pohľad príjemne, dobre sa to čítalo a zároveň, aby sa čitateľ pri obrázku možno troška zastavil a zamyslel sa nad hlavnou myšlienkou článku. V tomto som často detailista a jednoducho potrebujem to mať zladené. Zároveň sa snažím vzdelávať sa v tomto smere, sledovať trendy a rôzne typy grafických programov, ktoré umožnia vytvoriť krásne koláže z fotiek a ilustrácií, čo je len bonusom pre článok. Každý článok sa snažím pripravovať nielen obsahovo kvalitne, ale aj aby to bolo oku lahodiace.

Začala si vytvárať rubriku s názvom Život podľa hygge. Čím konkrétne a kedy ti hygge učarovalo?

Koncept hygge som zaregistrovala pred pár rokmi počas jednej jesene. Čítala som o tom v zahraničných článkoch, teda predovšetkým v tých zo severských krajín, keďže tam je pôvod hygge. Objednala a prečítala som aj zopár kníh k tejto téme. Neskôr sa mi zdalo, že tento koncept dostal „nálepku“, že je to istý spôsob života a bývania, pre ktorého sú typické všade sviečky, jemné hrejivé deky, svetielka, dobré jedlo, obľúbený hrnček kávy, príjemná hudba. Avšak „hygge“ nie je len o tom. Jeho podstata spočíva v tom, že sa obkolesujeme tým, čo máme radi, čo nás teší, čo nám robí radosť a vďaka čomu sa cítime príjemne.

https://www.instagram.com/p/CS4VqaEKJ41/

Ako vnímaš aktuálne trendy v oblasti dizajnu či dekorácií? Čo ťa oslovuje?

Trendy sledujem, ale neriadim sa nimi úplne (úsmev). Prispôsobujem to svojim možnostiam a riadim sa pocitovo a podľa období. To znamená, že napríklad, kým v lete chcem mať skôr taký vzdušnejší interiér, teraz v jeseni ho vypĺňam rôznymi bytovými doplnkami, aby sme sa cítili doma príjemne a útulne. Okrem toho rada spájam staré s novým, prípadne, ak mám kreatívnu chvíľku, rada niečo vytvorím. Takisto som fanynkou recyklácií, čiže, ak mám nepoužiteľný dávkovač na mydlo, tak ho využijem ako vázu s úzkym hrdlom na jeden kvet alebo svietnik na tenkú sviečku.
https://www.instagram.com/p/BZducybhGUQ/

https://www.instagram.com/p/BjtofUvgIQB/

Kde čerpáš inšpirácie v tejto oblasti?

Inšpirácie sú všade navôkol. Stačí ísť na prechádzku a mať oči otvorené, všímať si, vnímať. Samozrejme, rada sa inšpirujem aj zaujímavými profilmi na instagrame alebo pintereste.

Prečítajte si aj rozhovor s Jankou Guráňovou, výživovou poradkyňou a redaktorkou Akčných mám

Aký je tvoj „Deko sen“?

Kedysi som mala sen mať vlastný eshop s rôznymi bytovými dekoráciami, ale keďže je ich na trhu dosť, tak som smerovala svoj „deko sen“ iným smerom. Založila som si účet @utulne_byvanie na instagrame, nakoľko častokrát sa na mňa známi obrátili, ako niečo doladiť/zariadiť. Preto postupom času by som rada realizovala službu – návrh dekorácií na mieru prostredníctvom tohto môjho profilu, lebo si uvedomujem, že mnohí možno nemajú čas sledovať, čo je na trhu a čo by sa im hodilo. Tak, ako si niekto dá vypracovať návrh osobného šatníka, tak som tu ja so svojím útulným bývaním a môžu sa na mňa obrátiť s požiadavkou na návrh vhodných dekorácií do interiéru.

https://www.instagram.com/p/CQRLCtxsLkT/

Vierka, ty veľmi rada zútulňuješ svoj domov. Vieš dať možno nejaké rady ako si ľahko a rýchlo vieme zútulniť domov?

Základom alebo teda prvým krokom je mať svoje veci na mieste, aby sme vytvorili v domácnosti priestor, ktorý budeme zútulňovať. Na zútulnenie potom stačí málo.

Predstavte si miestnosť, v ktorej nič nie je na svojom mieste, prehodené veci po stoličkách a rozhádzané kocky po zemi. A potom tu máme druhý obraz tej istej miestnosti, v ktorej veci sú uložené tam, kde majú byť – kocky sú v boxe, prehodené veci sú odložené v skrini alebo určené na pranie. Na stôl prestriete klasický biely obrus, položíte vázu s kvetmi a na konferenčný stolík umiestnite podnos, na ktorom bude vaša aktuálne rozčítaná kniha alebo magazín, sviečka alebo zaujímavá dekorácia…Ktorá predstava sa vám páči viac?

Prečítajte si aj: Ako vybrať vhodnú vázu pre vaše kvety?

Ak by sme chceli ísť viac do detailov, tak zútulňovala by som skrz naše zmysly:

  • zrak: umiestnite pekný pre vás zaujímavý obraz alebo fotky či nástenné dekorácie, na ktoré sa v danej miestnosti môžete pozerať,
  • čuch: nech to doma vonia, či už čerstvo vypratou bielizňou, zaujímavou sviečkou alebo vôňou z difúzera; nezabudnime na vôňu kvetov, niekedy stačí málo – len čerstvo vyvetraný interiér
  • hmat: dodajte svojmu interiéru príjemné materiály na dotyk,
  • sluch a chuť: nakoniec si vychutnajte svoj obľúbený nápoj alebo jedlo v tomto príjemnou útulnom prostredí v pozadí so skvelou hudbou, ktorú máte radi alebo len tak nechajte vyniknúť hlasy tých, s ktorými budete zdieľať vaše útulné prostredie.

https://www.instagram.com/p/B88GDj7n3c5/

Čo by si poradila naopak ľuďom, ktorý k dizajnu a krásnu akoby nemali vzťah. Páči sa im to, ale nevedia si to sami spraviť. Majú sa obrátiť na odborníkov a nechať si pomôcť? Alebo dá sa to nejako naučiť, pokiaľ to človek nemá prirodzene v sebe?

V dnešnej dobe podľa mňa existuje už niekoľko rôznych inšpiratívnych účtov, blogov, stránok. Ak máme aspoň troška vyvinutý cit pre detail, dá sa to zvládnuť aj prostredníctvom inšpirácií a rôznych návodov. Ak však ten vzťah k tomu nemáme alebo len jednoducho nemáme na to čas, tak určite je vhodnejšie vyhľadať odborníka. Cieľom je predsa útulné, príjemné bývanie, v ktorom sa budeme cítiť dobre a ak to sami nevieme zariadiť, je dobré si nechať poradiť. Tu by som ešte rada povedala, že aj keď ten vzťah k dekorovaniu a zariaďovaniu nemusíme mať, je dobré sa aspoň k tomu vyjadrovať, sledovať čo sa nám páči a čo nie, lebo v konečnom dôsledku to, kde žijeme, by malo odrážať nás ako osobnosti. Tým mám na mysli, že ak máme blízko k prírode, tak nás najskôr oslovia prvky z prírodného, možno rustikálneho štýlu. Ak máme radšej jednoduché, funkčné veci, tak nás skôr osloví minimalistický a moderný štýl bývania. Každý si musí určiť svoje preferencie.
https://www.instagram.com/p/CEwcWZ4nuQj/

Stala sa ti nejaká vtipná situácia v súvislosti s dizajnom? Nemáš napríklad sklony, že keď niekomu prídeš na návštevu, tak rozmýšľaš, čo by si ako inak / lepšie zariadila, umiestnila, prerobila, vydekorovala?:)

Z každého interiéru alebo exteriéru si stále snažím zobrať nejakú inšpiráciu. Odráža to danú osobnosť, ľudí, ktorí tam žijú. Ale áno priznávam, mávam také, že mi hlavou preblesne, že by som možno ja niektoré veci zariadila inak. Ale to je len môj pohľad.

Aký je tvoj sen v oblasti dizajnu?

Nedávno som pozerala jednu reláciu, v ktorej som sa dozvedela o „home staging-u“. Je to o pripravení interiéru pred predajom, zútulnení priestoru, aby bol príjemný a útulný. Keďže je to téma, ktorá ma nesmierne zaujíma, rada by som ju povýšila na vyššiu úroveň a spravila si kurz home stagingu s certifikáciou.

Prečítajte si o dôležitosti stolovania

Prezraď, máš nejaké obľúbené doplnky? Prípadne niečo, čo nemôže v tvojej domácnosti chýbať?

Jednoznačne nemôžu chýbať sviečky (smiech), svietniky a vázy. V období počas korony som si dosť dala záležať na stolovaní. Môžem povedať, že táto téma mi učarovala aj vďaka IG profilu @stolujemdoma, lebo stolovanie je pre mňa veľmi dôležitý rituál a zároveň spoločná rodinná činnosť, na ktorej si dávam záležať aj v bežný deň. Čiže priebežne, ale s rozumom som dopĺňala svoje bytové doplnky ohľadom stolovania. Ono to potom vyzerá úplne inak, keď klasickú bielu servírovaciu sadu doplníte nejakým dreveným podnosom, na ktorom servírujete pripravené jedlo alebo na tanieri so vzorom, spolu s tematickými servítkami, obyčajnou klasickou sviečkou a vázou s kvetmi.

https://www.instagram.com/p/CGFCCVenR8F/

Čo nesmie chýbať na tvojom pracovnom stole?

Sviečka, váza s kvetmi, notebook, diár, zápisník a pero.

Vierka, ty sama si mamou dvoch detí. Čo je pre teba na materstve najkrajšie a najťažšie?

Najkrajšie je vnímať, ako sa z týchto malých bytostí stávajú osobnosti so svojimi vlastnými potrebami, snami a túžbami. A najťažšie? Asi samotná výchova, určenie hraníc, niekedy neprekonateľná únava, ktorá však za to celé stojí.

Aké tri veci by si poradila ženám, ktoré chcú mať ich domovy pekné a útulné aj napriek deťom doma či frflajúcim mužom, ktorým je to akoby jedno:).

Mám to šťastie, že nemám doma frflajúceho muža (úsmev). No a ako to mať pekné aj napriek deťom doma? Ono to svojím spôsobom je pekné, tak, ako to je. Tiež sa občas cítim, že len vkuse umývam riad, nakladám práčku a sušičku a vyberám z nich veci, upratujem a stále je neporiadok (smiech). Stále niečo po niekom zbieram a ukladám.

Ale musím povedať, že v tomto mi veľmi pomohla kniha Zamilujte si svoj domov. Píše sa tam, že treba prijať obdobie, v ktorom sme. Ak máme malé deti, tak treba vedieť, či je prioritou vyblýskaná podlaha alebo niečo iné. Domov si treba užívať, nebyť jeho otrokom, ale vytvárať priestor tak, aby sme sa v ňom cítili najlepšie ako sa len dá. Preto treba zhodnotiť svoje priority – ozaj potrebujem mať umytú dlážku každý deň alebo okná každý týždeň?  A takisto v rámci možností – rozdeliť si povinnosti okolo domácnosti.
https://www.instagram.com/p/CFeylwGHW-Q/

 

Ďakujem za rozhovor.

žiadne príspevky na zobrazenie