Vyskúšajte originálne recepty na spracovanie bravčového mäsa

0
Vyskúšajte originálne recepty na spracovanie bravčového mäsa

Dochádzajú vám nápady čo dobrého pripraviť z bravčového mäsa? Pre inšpiráciu ponúkame recepty pre originálne spracovanie bravčového mäsa podľa šéfkuchára Filipa Říhy z pražskej reštaurácie Porke. Vyskúšajte spolu s nami minihamburgery s mletým mäsom z Ibrijského bravčového mäsa alebo do zlatista grilovaný bravčový bôčik. Na chladné jesenné dni ako stvorené, zahraje a zasýti.

Iberico Slider

Minihamburgery s mletým mäsom z Ibrijského bravčového mäsa. Šťavnaté mäso s výnimočným chuťovým profilom.

Budeme potrebovať:       

  • mleté mäso z Iberijského prasaťa
  • soľ
  • korenie
  • chorizo
  • majonéza
  • cesnak
  • šalát
  • pečené papriky

 Postup:

  1. Pripravíme si mleté mäso z Iberijského prasaťa , najlepšie z medzirebrových svalov. Z mletého mäsa vytvarujeme karbonátky a dochutíme ich soľou a korením. Následne opekáme na panvici do zlatista a necháme ich v teple oddýchnuť a dôjsť.
  2. Teraz si pripravíme majonézu z pečeného cesnaku. Celé cesnaky zabalíme do alobalu s trochou soli a olivového oleja a pečieme v rúre aspoň pol hodinu na 200°
  3. Opečený cesnak krásne zmäkne. Jednotlivé strúčiky pečeného cesnaku jednoducho vytlačíme do misy a rozmixujeme na kašu. Tú potom vmiešame do domácej majonézy. V prípade potreby dochutíme soľou, korením a citrónom.
  4. Takto pripravenú majonézu z pečeného cesnaku nanesieme na obe strany rozkrojenej domácej briošky, ktorú najprv prudko na sucho opečieme, aby majonéza zostala pekne na povrchu a pečivo nerozmočila.
  5. Na majonézu položíme plátok opečeného salámu Chorizo, hrsť polníčku alebo podobného šalátu, grilované mäso, grilované, ošúpané a pokrájané červené papriky a zakončíme to vrchnou časťou briošky.

Dlho zatažený a následne grilovaný bravčový bôčik

Bôčik, ktorý sa rozpadá a je dozlatista upečený. Pár základných surovín a správny postup vyčaruje jedinečné jedlo z každého bravčového bôčika.

Budeme potrebovať:

  • bravčový bôčik
  • soľ
  • cukor

 Postup:

  1. Očistený bravčový bôčik bez kosti, ale ponechaný v celku osolíme a ocukríme. To v pomere 1:1, aby bolo celé mäso pokryté.
  2. Mäso uložíme do nádoby v chladničke a zaťažíme.
  3. Takto zaťažené mäso necháme 3-4 dni marinovať.
  4. Potom mäso opláchneme a usušíme do sucha.
  5. Následne vložíme bôčik do bravčovej masti a pečieme na 140 stupňoch cca 3 hodiny do mäkka.
  6. Mäso vytiahneme, zlejeme masť a nakrájame bôčik na jednotlivé porcie. Pred ďalším spracovaním necháme mäso vychladnúť.
  7. Vychladnuté mäso opečeme do chrumkava na panvici.

Mäso servírujeme podľa osobných preferencií. Výborne ho doplní napríklad čerstvé pečivo, horčica, vejmrda (nastrúhaný chren s jablkom, lyžičkou octu a dvomi lyžičkami vývaru). Tip šéfkuchára reštaurácie Porke je podávať mäso na krúpovom rizote s koreňovou zeleninou a silnou bravčovou omáčkou.

Zaujal vás jeden z uvedených receptov? Čo robievate z bravčového mäsa vy? Napíšte nám na redakcia@akcnezeny.sk.

Viac informácií nájdete na www.zrodene.eu

O projekte „Zrodené v EÚ“

Projekt Zrodené v EÚ je informačným a edukačným projektom Agrárnej komory ČR. Cieľom projektu je informovať širokú verejnosť o kvalite produkcie potravín v štátoch Európskej únie. Projekt Zrodené v EÚ zahŕňa 5 hlavných kategórií potravín: mäso a mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky, ovocie a zelenina, oleje a v neposlednom rade vína. Komunikačné aktivity sú zamerané na českých a slovenských spotrebiteľov. Projekt Zrodené v EÚ podporila finančne zo 70 % Európska únia.

žiadne príspevky na zobrazenie