Dochádzajú vám nápady čo dobrého pripraviť z bravčového mäsa? Pre inšpiráciu ponúkame recepty pre originálne spracovanie bravčového mäsa podľa šéfkuchára Filipa Říhy z pražskej reštaurácie Porke. Vyskúšajte spolu s nami minihamburgery s mletým mäsom z Ibrijského bravčového mäsa alebo do zlatista grilovaný bravčový bôčik. Na chladné jesenné dni ako stvorené, zahraje a zasýti.
Iberico Slider
Minihamburgery s mletým mäsom z Ibrijského bravčového mäsa. Šťavnaté mäso s výnimočným chuťovým profilom.
Budeme potrebovať:
- mleté mäso z Iberijského prasaťa
- soľ
- korenie
- chorizo
- majonéza
- cesnak
- šalát
- pečené papriky
Postup:
- Pripravíme si mleté mäso z Iberijského prasaťa , najlepšie z medzirebrových svalov. Z mletého mäsa vytvarujeme karbonátky a dochutíme ich soľou a korením. Následne opekáme na panvici do zlatista a necháme ich v teple oddýchnuť a dôjsť.
- Teraz si pripravíme majonézu z pečeného cesnaku. Celé cesnaky zabalíme do alobalu s trochou soli a olivového oleja a pečieme v rúre aspoň pol hodinu na 200°
- Opečený cesnak krásne zmäkne. Jednotlivé strúčiky pečeného cesnaku jednoducho vytlačíme do misy a rozmixujeme na kašu. Tú potom vmiešame do domácej majonézy. V prípade potreby dochutíme soľou, korením a citrónom.
- Takto pripravenú majonézu z pečeného cesnaku nanesieme na obe strany rozkrojenej domácej briošky, ktorú najprv prudko na sucho opečieme, aby majonéza zostala pekne na povrchu a pečivo nerozmočila.
- Na majonézu položíme plátok opečeného salámu Chorizo, hrsť polníčku alebo podobného šalátu, grilované mäso, grilované, ošúpané a pokrájané červené papriky a zakončíme to vrchnou časťou briošky.
Dlho zatažený a následne grilovaný bravčový bôčik
Bôčik, ktorý sa rozpadá a je dozlatista upečený. Pár základných surovín a správny postup vyčaruje jedinečné jedlo z každého bravčového bôčika.
Budeme potrebovať:
- bravčový bôčik
- soľ
- cukor
Postup:
- Očistený bravčový bôčik bez kosti, ale ponechaný v celku osolíme a ocukríme. To v pomere 1:1, aby bolo celé mäso pokryté.
- Mäso uložíme do nádoby v chladničke a zaťažíme.
- Takto zaťažené mäso necháme 3-4 dni marinovať.
- Potom mäso opláchneme a usušíme do sucha.
- Následne vložíme bôčik do bravčovej masti a pečieme na 140 stupňoch cca 3 hodiny do mäkka.
- Mäso vytiahneme, zlejeme masť a nakrájame bôčik na jednotlivé porcie. Pred ďalším spracovaním necháme mäso vychladnúť.
- Vychladnuté mäso opečeme do chrumkava na panvici.
Mäso servírujeme podľa osobných preferencií. Výborne ho doplní napríklad čerstvé pečivo, horčica, vejmrda (nastrúhaný chren s jablkom, lyžičkou octu a dvomi lyžičkami vývaru). Tip šéfkuchára reštaurácie Porke je podávať mäso na krúpovom rizote s koreňovou zeleninou a silnou bravčovou omáčkou.
Zaujal vás jeden z uvedených receptov? Čo robievate z bravčového mäsa vy? Napíšte nám na redakcia@akcnezeny.sk.
Viac informácií nájdete na www.zrodene.eu
O projekte „Zrodené v EÚ“
Projekt Zrodené v EÚ je informačným a edukačným projektom Agrárnej komory ČR. Cieľom projektu je informovať širokú verejnosť o kvalite produkcie potravín v štátoch Európskej únie. Projekt Zrodené v EÚ zahŕňa 5 hlavných kategórií potravín: mäso a mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky, ovocie a zelenina, oleje a v neposlednom rade vína. Komunikačné aktivity sú zamerané na českých a slovenských spotrebiteľov. Projekt Zrodené v EÚ podporila finančne zo 70 % Európska únia.