Využite svoj smartfón naplno: Tipy na fotografovanie mobilom

0
Využite svoj smartfón naplno: Tipy na fotografovanie mobilom

Vytvoriť pekný záber na telefóne je častokrát umenie. Realita totiž vyzerá nesmierne fotogenicky, no keď ju odfotíme mobilom, čaro razom opadne. Takéto sklamanie už ale nemusíte zažívať. Vyskúšajte tieto tipy na fotografovanie mobilom! 

Chceli by ste zdokonaliť vaše fotky? Profík z vás môže byť hneď – stačí, ak dodržíte niekoľko základných pravidiel mobilnej fotografie. Nezáleží pri tom, koľko megapixelov má vaša zadná kamera. Ak nemáte poruke kvalitný fotoaparát, aj s telefónom viete vytvoriť pekné a kvalitné zábery.

Všetko je o svetle

Všeobecne vo fotografii platí, že svetlo vždy ovplyvňuje kvalitu záberu. Pri fotení si teda všímajte tiene, ktoré vytvára slnko. Trénujte fotenie najmä počas tzv. „zlatej hodinky“ – časti dňa, keď vychádza alebo zapadá slnko. Fotografie vytvorené v tomto čase majú krásne farby a výnimočnú hĺbku vďaka tomu, že sa svetlo pohráva so zachytenými objektmi. Týka sa to ako exteriérového, tak aj interiérového fotenia.

Nevýhodou ale je, že foťáky smartfónov nevedia dobre pracovať v slabom svetle. Trénovaním časom zistíte, v akých svetelných podmienkach váš smartfón fotí najlepšie. Potom ho viete využiť na 100 %.

tipy na fotografovanie mobilom
Foto: www.pexels.com/Burak K

Zoomujte pohybom

Mnoho ľudí považuje funkciu zoomovania za veľmi šikovnú. Opak je však pravdou. Aj keby ste mali telefón s najkvalitnejším fotoaparátom na trhu, so zoomom jednoducho peknú fotku nespravíte. Čím viac totiž záber približujete, tým viac sa zhoršuje jeho kvalita. Ak teda potrebujete niečo priblížiť, jednoducho prejdite bližšie k fotografovanému objektu.

Zamedzte traseniu rúk

Ani kvalitné citlivé fotoaparáty nevytvoria dobrú fotku, ak sa vám trasú ruky. Problémom je, že často fotíme s natiahnutými rukami, preto sa tomu niekedy ani nedá vyhnúť. Viete to však aspoň trochu obmedziť. Dobré je napríklad telefón držať v horizontálnej polohe. Dá sa tak držať pevnejšie a navyše tým získate širší záber.

Roztrasenie obrazu spôsobuje aj tlačidlo, ktorým „cvakáme“ fotky. Našťastie má väčšina smartfónov túto funkciu nastaviteľnú. Vhodnou voľbou je napríklad predvolené dotykové tlačidlo na displeji. Je ľahšie dosiahnuteľné a nie je potrebné ho stláčať. Pri tlačidlách hlasitosti sa zas obraz rozmaže viac.

Rozhoduje uhol pohľadu

Zmeňte svoju perspektívu nazerania na predmety. Zmení sa tým kvalita a pútavosť záberov a ukážete tak aj svoj uhol nazerania na veci.

Nebojte sa teda pri fotení sadnúť, pokľaknúť, položiť telefón na zem či presunúť sa na iné miesto. Pri zachytávaní pamiatok či prírody tak získate originálnejšie fotky, ako napríklad iní fotografujúci turisti.

Aplikácie podporia vašu kreativitu

Mobilná fotografia je skvelá aj vďaka tomu, že pri jej úprave môžete využiť tisícky zaujímavých aplikácií. Rôzne appky vedia byť neuveriteľne užitočné najmä pri editovaní fotiek. Aj keď nevyriešia problém, akým je zlé svetlo, dajú sa v nich upraviť iné detaily fotografie – vyretušovať tvár, zamerať sa na špecifický objekt či pridať originálne efekty.

Vyberte si jednu obľúbenú aplikáciu a naučte sa používať ju čo najlepšie. Svoje fotky tak posuniete na úplne iný level.

Prečítajte si aj, kde nájdete pekné obrázky zdarma pre váš web

Kvalita verzus kvantita?

Väčšinou platí, že kvalita prevyšuje kvantitu. Nebojte sa však fotiť veľa. Odfoťte všetko, čo vám padne do oka a zdá sa vám, že by z toho mohol vzniknúť pekný záber. Preriediť fotky na počítači je potom už najmenej.

Dôležité totiž je, že čím viac fotografií vytvoríte, tým viac sa vám bude dariť. Získate tak istý cit pre fotenie. Možno zistíte, že máte pre fotenie skrytý talent, čo rozhodne nie je na škodu.

tipy na fotografovanie mobilom
Foto: Pixabay

Zrkadlá neslúžia len na selfíčka

Zrkadlá, sklo, vodná hladina, rovné a lesklé povrchy – všetky vytvárajú skvelé odrazy. Ak naďabíte na takéto miesto alebo budovu, využite ich pre svoj záber. V kombinácii s ľudskou postavou či prírodou vytvoríte netradičné obrazy. Nezabudnite pri tom využiť aj rôzne uhly pohľadov.

Tipy na fotografovanie mobilom: Nech je pre vás fotenie zábava!

To je hlavné pravidlo, ktorého by ste sa mali pri fotografovaní držať. Odrazí sa to na vašich záberoch a emóciách, ktoré z nich budú vyžarovať. Fotografia totiž veľa hovorí o tom, ako sa na svet dívame a ako ho vnímame.

Plus, pridajte sa ku komunitám, ktoré sa taktiež venujú fotografovaniu. Nájdete v nich podporu, inšpiráciu aj nových priateľov s rovnakými záujmami.

Chcete sa dozvedieť cenné informácie o marketingu? Príďte na našu biznis konferenciu do Popradu alebo Bratislavy

žiadne príspevky na zobrazenie