Záborskej interrupcie nedostali v parlamante stopku, poslanci zákon posunuli do druhého čítania

0
Záborskej interrupcie nedostali v parlamante stopku, poslanci zákon posunuli do druhého čítania

6.10.2021 (Webnoviny.sk) – Parlament sa bude ďalej zaoberať zákonom o pomoci tehotným ženám, ktorý predložila Anna Záborská (OĽaNO) spolu so skupinou poslancov.

Za postúpenie zákona do druhého čítania bolo 75 poslancov zo 130 prítomných. Liberálna časť poslancov tvrdí, že zákon namiesto pomoci sťaží prístup ženám k interrupciám.

Predkladatelia zákona v dôvodovej správe uvádzajú, že cieľom je vytvorenie podporných opatrení pre ženu, ktorá zvažuje podanie žiadosti o umelé ukončenie tehotenstva.

Zaviesť sa má pravidlo, že zariadenie núdzového bývania budú môcť využívať aj tehotné matky po dobu tehotenstva a troch rokov od pôrodu, ak sa o dieťa osobne starajú. Žena, ktorá sa rozhodne pre utajený pôrod, má dostávať nemocenské od 21. týždňa tehotenstva.

Druhý lekársky posudok pred potratom bude dobrovoľný, nie povinný. Navrhovaný zákon zakazuje reklamu na „potrebu alebo dostupnosť“ umelého ukončenia tehotenstva a na služby alebo tovary ponúkané na účely výkonu potratov.

Parlament minulý rok v októbri neschválil Záborskej novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá sa týkala interrupcií. Chýbal jeden hlas. Za schválenie návrhu bolo 58 zo 117 prítomných poslancov.

Zdroj: Webnoviny.sk – Záborskej interrupcie nedostali v parlamante stopku, poslanci zákon posunuli do druhého čítania © SITA Všetky práva vyhradené.

žiadne príspevky na zobrazenie