Zakladateľka úspešnej firmy SIKO, Jaroslava Valová: Odpočívanie nemám v génoch

0
Zakladateľka úspešnej firmy SIKO, Jaroslava Valová: Odpočívanie nemám v génoch

Patrí medzi najúspešnejšie podnikateľky v Česku. Vybudovala svetovo uznávanú renomovanú firmu, ktorá má už 30 rokov. Skutočne akčná a ambiciózna žena, Jaroslava Valová (74 r.), zakladateľka firmy SIKO.

Z malej predajne pri ceste v juhočeských Čimeliciach to dotiahla na 53 predajni po celej Českej republike a na Slovensku. Aktuálne hrdo pozerá na to, ako sa jej deti ujali vedenia firmy a svojimi radami a skúsenosťami im neustále pomáha a je im nablízku. V rozhovore pre akčné ženy nám prezradila:

  • aké ocenenia získala ako podnikateľka a aké si najviac váži,
  • aká je jej vysnívaná kúpeľňa,
  • ako sa dá vybudovať firma, ktorá prežije na trhu viac ako 30 rokov,
  • či pre ňu bolo ťažké rozhodnutie stiahnuť sa z riadiacej pozície a nechať vedenie deťom,
  • či vie oddychovať.

Prezraďte nám, ako je to vôbec možné vybudovať tak veľkú, úspešnú, stabilnú a silnú značku, čo prežila zatiaľ všetky obdobia?

Dôležitými prísadami do receptu na rodinnú firmu sú určite odhodlanie, viera, rešpekt, pokora a tvrdá práca. Zásadnú úlohu zohráva dobré načasovanie a predovšetkým podpora zo strany rodiny. Mojou osvedčenou stratégiou bolo vždy ísť za svojím cieľom s odvahou, ale aj opatrnosťou. Premýšľať hlavou zákazníka a neustále sa presviedčať, či mu rozumieme a on rozumie nám. Slušné a empatické správanie a to k zákazníkom aj zamestnancom. Dôveru máte možnosť sklamať len raz.

Aké boli začiatky vášho podnikania pred 30 rokmi? Tušili ste vtedy, že sa SIKO rozrastie do takýchto rozmerov?

Na začiatku sme vôbec netušili, do čoho sa púšťame. Nebolo to pre nás jednoduché, pretože sme nemali žiadne kontakty ani kapitál. Do podnikania sme dali všetky rodinné úspory. Investovali sme všetku energiu a pracovali sme aj po nociach. V obývačke sme mali kanceláriu a rokovali s dodávateľmi. Začiatky teda neboli jednoduché, ale vytrvalosť sa nám oplatila.

Ako sa podnikalo v tej dobe?

Trh sa rozpadal a vtedajšie známe podniky so stavebninami prestávali existovať. Bola to veľká šanca pre novo začínajúcich podnikateľov, ktorí mali ambíciu sa na trhu uchytiť. Atmosféra nadšenia zo slobody dávala podnikateľom aj zamestnancom silu prekonávať často aj samých seba, pracovať enormný počet hodín a za každých okolností uspieť. Túto atmosféru sme využili, ako kapitál sme mali vkladné knižky a tak sme sa rozhodli dať na radu známeho – začať predávať obklady od sprostredkovateľov. Podnikanie v tom čase bolo v niektorých aspektoch jednoduchšie a v iných zase zložitejšie.

Prečítajte si aj rozhovor s obchodnou riaditeľkou Nataliou Vlk: Po úspešnom rokovaní by obe strany mali odchádzať spokojné od stola

Popri podnikaní ste vychovávali tri deti. Ako spomínate na tieto roky?

Spomínam na to s láskou. Keď sme začali s podnikaním, deti mali 14, 18 a 20 rokov. Podnikanie nám veľa vzalo, ale tiež sme mnoho získali a ako rodinu nás to zomklo dohromady. Pre mňa ako matku to bolo veľké šťastie, že som takmer tri desaťročia bola so všetkými deťmi v každodennom kontakte.

Snažila som sa byť dobrou mamou a budovať vzájomnú dôveru a istotu, že sa môžeme spoľahnúť jeden na druhého. Snažila som sa ísť príkladom a ukázať deťom, že sa na mňa môžu v každej situácii obrátiť s prosbou o pomoc.

Ako vnímate vplyv podnikania na vaše deti?

Začínali sme s podnikaním v čase, kedy boli deti na prahu dospelosti a chystali sa vyletieť z rodného hniezda. Už od začiatku nám synovia aj dcéra pomáhali. Podnikanie nám však aj veľa vzalo. V čase, keď sme mali veľa dlhov a budovali sme centrálu v Čimeliciach, sa mi rozpadlo manželstvo.

Mladší syn Tomáš sa v tejto situácii rozhodol nedokončiť inžinierske štúdium a začal sa naplno venovať podnikaniu. Starší syn Vítězslav pri podnikaní inžinierske štúdium dokončil a dcéra Jana študovala až s odstupom času oproti svojim rovesníkom. Myslím si však, že firma bola pre deti najlepšou školou života a dala im skvelý základ aj zázemie.

Vaše deti mali pred očami silnú, aktívnu a akčnú ženu a matku. Ako to ovplyvnilo výber ich životných partnerov? Nenasadili ste latku príliš vysoko? (úsmev)

Nemyslím si, že by som ovplyvnila výber ich partnerov. Moja akčnosť im naopak mohla ísť občas na nervy. (úsmev)

Aké ocenenia ste získali ako podnikateľka a ktoré si najviac vážite?

Za celé obdobie môjho podnikania bolo tých cien viacej. Neexistujú pre mňa viac alebo menej významné ceny. Podstatné je, že sa nám podarilo vybudovať veľmi silnú značku. Ak by som však mala v krátkosti zhrnúť svoje ocenenia, získala som titul LADY PRO, stala som sa Podnikateľkou roka za región Praha a Stredočeský kraj a taktiež Manažérkou roka a Manažérkou štvrťstoročia.

Uviedli ma do siene slávy a v rámci Ocenenia českých podnikateliek som získala najvyššie ocenenie v kategórii veľká spoločnosť. Veľa ocenení získalo aj SIKO ako spoločnosť a vážim si všetky, ktoré sme získali.

Aká je vaša obľúbená vysnívaná kúpeľňa?

Mám rada jednoduchosť a praktickosť. Doma mám dve kúpeľne. V jednej mám iba sprchový kút a v druhej je aj vaňa, ale nakoľko som zvyknutá stále sa ponáhľať, uprednostňujem sprchu. Obe kúpeľne sú bezbariérové. Pri WC je dobré pamätať na bidetovú funkciu, ktorá je zdravotne veľmi dôležitá.

Aké sú aktuálne trendy v zariaďovaní kúpeľní? Aké materiály prevládajú?

V roku 2021 je určite aktuálny v oblasti kúpeľňového dizajnu návrat k prírode, teda k prírodným materiálom. Práve tie dokážu navodiť pocit psychickej pohody a odpočinku, čo sú dôležité aspekty modernej kúpeľne. Harmóniu dotvára aj farebné ladenie priestoru. V kurze sú najmä zemité farby.

Niektorí zákazníci zároveň túžia urobiť zo svojej kúpeľne domáci wellness, preto sú obľúbené veľké hlavové či rôzne masážne sprchy. V SIKO máme napríklad inovatívnu sprchovú hlavicu Pedicure Shower, ktorej súčasťou je brúsny kameň. Jednou stranou sprchovej hlavice je teda možné urobiť si domácu pedikúru a druhú stranu je možné využiť na jemnú masáž.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa SIKO KOUPELNY & KUCHYNĚ (@siko_czsk)


Vaša firma sa presunula od obkladačiek už oveľa ďalej. Je aktívna na 50 trhoch sveta, v Bratislave a v Prahe prevádzkuje dve luxusné predajne s názvom ELITE BATH + KITCHEN. Aké sú ďalšie vízie a ambície?

Aktuálne zažívame vďaka investícií do švajčiarsko-slovenskej firmy Swiss Aqua  Technologies, ktorá vyvíja technológie na úsporu a úpravu vody, vlnu globálnej expanzie. Už teraz sme v kontakte s producentmi v Severnej a Južnej Amerike a mnohými ďalšími. Naše patentované výrobky sa predávajú vo viac ako 50 krajinách sveta.

Našou víziou je, aby sa nové technológie časom používali na celom svete ako napríklad naša najúspornejšia toaleta s OFS systémom, Dokáže ušetriť veľké množstvo vody a vďaka tomu má potenciál s presahom do udržateľnosti.

Spolupracujete so slovenským podnikateľom a autorom mnohých vynálezov Františkom Pancurákom. Ako hodnotíte túto československú spoluprácu?

František Pancurák je geniálny vynálezca. Jeho patenty pomáhajú nielen šetriť vodu. Inovatívne technológie využívajú fyzikálne zákony a prirodzené vlastnosti vody a svojím dômyselným spojením môžu pomôcť šetriť aj financie a planétu. Napríklad naša úsporná toaleta OptimFlush System s nastaviteľným množstvom splachovanej vody môže pomôcť domácnostiam ušetriť až 75 eur na ročnom vyúčtovaní vody. Myslím, že práve v spojení rešpektu k planéte, naším financiám, času či k ďalším zdrojom, spočíva udržateľnejšia budúcnosť.

Riadenie firmy ste postupne presunuli na deti. Ako ste rozvrhla, čo komu delegovať? (pozn. bolo jasné hneď od začiatku, kto má na čo predispozície alebo sa to časom vyprofilovalo?)

Odovzdávanie firmy bol dlhší proces. Starší syn Vítězslav bol vždy vizionár a preto mu sedí dobre úloha riaditeľa stratégie a predsedu predstavenstva. Mladší syn Tomáš bol vždy systematický, všestranný a videl do rôznych oblastí. Vždy mal blízko k managementu, preto som mu odovzdala svoju pozíciu. Dcéra Jana je, ako vyštudovaná ekonómka, predsedníčkou dozornej rady.

Váš syn Tomáš Vala prevzal po Vás vedenie firmy. Dokážete mu prenechať úplne voľnú ruku alebo riešite ešte stále veci spolu?

Dôležité záležitosti spolu ešte občas konzultujeme. Moje deti sa prídu občas poradiť, mám priestor vyjadriť sa k zásadným rozhodnutiam. Avšak konečné rozhodnutie už nechávam na synovi Tomášovi.

Prečítajte si aj rozhovor so zakladateľkou unikátnej módnej značky DONEE the Label: V zásadných rozhodnutiach sa nechávame viesť srdcom a intuíciou

Ako oddychujete? Mali ste vôbec čas sama na seba, na relax, na spomalenie?

Odpočívanie nemám v génoch a napĺňa ma byť aktívna. Uvedomujem si, že nie všetci máme rovnaké podmienky, preto sa zaoberám filantropiou. Podporujem užitočné charitatívne projekty v rôznych oblastiach. Snažím sa podporiť tých, ktorí pomoc skutočne potrebujú (Dobrý Anjel, Fond Ohrozených detí, Pomoc ženám s rakovinou prsníka). Angažujem sa aj v pomoci seniorom či záchrane pamiatok. Zúčastňujem sa aj rôznych konferencií a odovzdávam svoje skúsenosti z rodinného podnikania.

Ak sa pozriete 30 rokov späť, na čo z toho všetkého, ste najviac hrdá?

Som hrdá na to, že nás podnikanie zomklo ako rodinu natoľko, že sme dokázali vybudovať odkaz aj pre ďalšie generácie Valovcov. Je pre mňa dôležité, že sa môžeme jeden na druhého spoľahnúť. Zároveň som nesmierne hrdá, že sa nám podarilo obklopiť takými výbornými a spoľahlivými spolupracovníkmi.

SIKO je ako moje ďalšie dieťa a som hrdá na to, že vďaka poctivej práci môžeme reprezentovať našu krajinu na trhoch v päťdesiatich krajinách sveta. Momentálne vystavujeme v českom pavilóne na EXPO 2020 v Dubaji, kde vystavujeme našu najúspornejšiu toaletu na svete s OFS systémom.

Ďakujem pekne za rozhovor.

Zdroj foto: archív J. V., www.siko.sk

žiadne príspevky na zobrazenie