Zaujímavosti o vianočných tradíciách, o ktorých ste asi netušili

0
Zaujímavosti o vianočných tradíciách, o ktorých ste asi netušili
Foto: pixabay.com

Odkiaľ sa vzali vianočné tradície? Kto prvý začal s pečením perníkov na Vianoce? A prečo sa zvykneme bozkávať práve pod imelom? Odkiaľ sa vzal vianočný stromček? A kto bol Mikuláš?

Odkiaľ sa vzal vianočný stromček?

Zatiaľ čo historici našli dôkaz o tom, že vianočné tradície začali starými Egypťanmi, vianočné stromčeky sa rozmohli až vtedy, keď kráľovná Viktória a princ Albert prijali tradíciu v Buckinghamskom paláci v roku 1846.

Vianoce v decembri

Hoci v Biblii nie je uvedený žiadny konkrétny dátum narodenia Ježiša Krista, tento dátum sa odvíja od 25. marca, kedy Panna Mária povedala, že sa jej narodí syn. Kresťania si vybrali tento mesiac a dátum na oslavu Ježišových narodenín, pretože to bolo 9 mesiacov potom.

Kedysi sa v tom čase konal Rímsky saturnálsky festival – od 17. do 23. decembra na počesť rímskeho boha Saturna. Rimania si mysleli, že slnovrat je 25. decembra. Tiež sa predpokladá, že v roku 274 rímsky cisár Aurelian vytvoril sviatok, ktorý sa nazýval „Sol Invictus“, a konal 25. decembra. Niektorí si kvôli týmto dátumom hovoria, že kresťania „prevzali“ 25. december z týchto rímskych slávností.

Prvý zaznamenaný dátum Vianoc 25. decembra sa oslavoval v roku 336, v čase rímskeho cisára Konštantína, ktorý bol prvým kresťanským rímskym cisárom.

Adventný kalendár

Advent, ktorý kresťania začínajú oslavovať štyri týždne pred Vianocami, slávnostné adventné kalendáre, ktoré väčšina ľudí dnes používa, sa zvyčajne začínajú 1. decembra a siahajú do 19. storočia. Tradíciu začali najprv nemeckí protestanti, ktorí zapaľovali sviečky každý deň počas decembra.

kalendar
foto: originalnehracky.sk

Bozky pod imelom

Začiatok tradície je nejasný, niektorí sa však domnievajú, že imelo je spojená s plodnosťou, zatiaľ čo iní veria, že prax pramení z nórskej legendy, ktorá hovorí, že keď boh pravdy a svetla, Baldur, zomrel šípom vyrobeným z imela, jeho matka ho priviedla k životu pomocou bielych bobúľ. Z radosti potom vyhlásila imelo za rastlinu lásky a prisľúbila pobozkať kohokoľvek, kto pod ním prešiel.

Druhá verzia sa spája s Keltmi a má počiatok okolo 1. storočia nášho letopočtu. Pretože imelo mohlo kvitnúť dokonca aj počas zimy, Kelti ho videli ako posvätný symbol živosti a podávali ho ľuďom aj zvieratám rovnako ako nádej na obnovenie plodnosti.

Prečítajte si aj článok Vianočné tipy a triky, ktoré vám uľahčia život

Prečo sú vianočnými farbami červená a zelená?

Cezmína a Coca-Cola. Kým tradícia červenej a zelenej cezmíny siaha až do rímskych zimných slnovratových slávností, spoločnosť Coca-Cola tiež zohrala svoju úlohu. Výrobcovia sódy popularizovali bacuľaté a veselé červené obleky, ktoré nosí Santa v reklame v roku 1931.

foto: shutterstock

Kto prvý upiekol medovníky?

Niektoré dôkazy naznačujú, že recepty z perníkov boli až do roku 2400 pred Kristom. Avšak, bola to kráľovná Alžbeta I, ktorá je známa tým, že vytvorila moderný perníkový koláč, ktorý si všetci užívame počas sviatočnej sezóny. Aby zapôsobila na skupinu zahraničných hostí, ktorí navštívili jej palác, požiadala kráľovná o radu špeciálnych perníkových cukroviniek, ktoré boli pekne dizajnované.

Odkiaľ je tradícia vešania ponožiek?

Tradícia vznikla vďaka legende, podľa ktorej veľkorysý turecký biskup Mikuláš pomohol skupine troch chudobných sestier vyhnúť sa otroctvu tým, že zaplatil za ich veno. Tri noci biskup hádzal do ich komína zlato, ktoré dopadlo na pančuchy zavesené pri krbe, aby vyschli. Dnes sa, najmä v Spojených štátoch, pokračuje v tradícii zavesením pančúch a napĺňajú sa darčekmi a drobnosťami.

Existoval Mikuláš?

Biskup Saint Nicholas bol inšpiráciou pre muža v červenom, ktorého všetci poznáme a milujeme. Sv. Žil v dnešnom Turecku a zasvätil svoj život pomoci chudobným. Ako biskup pomáhal kresťanom, ktorí boli prenasledovaní počas vlády Diokleciána. Zachránil mnoho odsúdených kresťanov, ktorých vykúpil vďaka svojmu bohatstvu. Na svoje náklady dal postaviť aj nemocnicu. Mikuláš sa stal pre svoje činy obľúbeným biskupom, no ani on neunikol prenasledovaniu, bol zatknutý a na trest čakal vo väzení.

mikulas
foto: Uros Predic/wikipedia

Zdroj: countryliving.com, foto: pixabay.com

 

žiadne príspevky na zobrazenie