Zaujímavosti o zvieratách: Ktorému dorastie nové telo a ktoré sa dožije 500 rokov?

0
Zaujímavosti o zvieratách: Ktorému dorastie nové telo a ktoré sa dožije 500 rokov?
pixabay.com

Ktoré zviera dokáže dorastať, aj keď mu odseknú hlavu, o tom, že včely bodajú aj iné včely alebo ktorý živočích žil na zemi počas Da Vinciho pôsobenia? Prečítajte si neuveriteľné zuajímavosti o zvieracej ríši.

Z useknutej hlavy morského slimáka môže vyrásť úplne nové telo.

Znie to ako niečo z hororového filmu, ale je to skutočnosť. Zistilo sa, že marginata, druh morského slimáka, nielenže prežije zničenie časti tela, ale dokáže z nej vyrastať úplne nové telo. Ekológovia na ženskej univerzite Nara v Japonsku zistili, že pár hodín po tom, čo im odrezali hlavu od tela, hlavy slimákov už hrýzli riasy, akoby sa nič nestalo. Asi za 20 dní tretina študovaných morských slimákov úplne dorástla späť do pôvodných tiel – vrátane srdca.

Najmenší plaz na svete bol prvýkrát hlásený v roku 2021

Tí, ktorí si myslia, že všetko na našej planéte už bolo objavené, možno nepoznajú tohto malého tvora. Malý chameleón objavený na severe Madagaskaru a merajúci iba 28,9 milimetra je považovaný za najmenšieho plaza na Zemi. Itty bitty chameleón bol len nedávno objavený a uvedený v januárovom čísle Scientific Reports. Existuje však jedna vec, ktorá je na týchto tvoroch veľká: pohlavné orgány samčekov dosahujú takmer 20% dĺžky ich tela.

Roh narvala odhaľuje jeho minulé životné podmienky.

Rovnako ako letokruhy na strome vám môžu povedať jeho vek a poskytnúť informácie o živote, ktorý prežil, rovnako tak aj dlhý kel narvala. Nedávny výskum vedený profesorom biológie na dánskej Aarhuskej univerzite ukázal, že táto zvláštna arktická veľryba každý rok dodáva svojmu výraznému kelu vrstvu. A nielen tieto vrstvy poskytujú pohľad na vek narvala (je známe, že žijú až 50 rokov), ale aj podmienky, v ktorých žili – napríklad úroveň znečistenia, teplotné úrovne a dokonca aj to, z čoho ich strava pozostávala. Ste to, čo jete!

 

Niektoré morské hady môžu dýchať cez kožu.

Možno si myslíte, že len ryby majú žiabre, ale existuje niekoľko druhov morských hadov, ktoré dýchajú aj cez ich pokožkou. Napríklad sa zistilo, že Hydrophis cyanocinctus dýcha cez hlavu. Má malú dieru a v hornej časti hlavy zhromaždené krvné cievy, ktoré zachytávajú kyslík z morskej vody a posiela ho do mozgu plazov, zatiaľ čo sa pohybuje pod vodou.

unsplash.com

Žaba dokáže udržať svoje cikanie až osem mesiacov.

Je známe, že druh žiab na Aljaške zadržiavajú moč až osem mesiacov, pričom ho vylučujú cez dlhé zimy. Potom, ako sa teploty zvýšia, moč uvoľnia. Moč skutočne pomáha udržiavať zviera nažive počas zimného spánku, pričom v jeho črevách sú špeciálne mikróby, ktoré recyklujú močovinu (hlavný odpad moču) do dusíka.

Prečítajte si aj ďalšie zaujímavosti o zvieratách, napriklad či jež naozaj nosí ovocie alebo prečo vtáci letia vo V formáciách

Iba dva cicavce majú rady korenené jedlo: ľudia a tany (tree shrew)

Aj keď sa ľudia už dlho vyznačujú tým, že sú jediným cicavcom, ktorí si pochutnávajú na korenených potravinách, tento zoznam zaznamenal nový druh. Štúdia čínskych vedcov zistila, že tany, ktoré žijú na stromoch, majú mutáciu v receptore a sú menej citlivé na „horkú“ chemikáliu v čili papričkách. Výsledkom bolo, že rozkošné potvorky šťastne skonzumovali kukuričné pelety pretkané kapsaicínom (zlúčeniny, ktoré koreniu dodávajú štipľavosť), zatiaľ čo iné cicavce sa im v štúdii vyhýbali.

Zdroj: wikipedia.com

Králiky nevedia zvracať

Na rozdiel od mačiek alebo iných zvierat, ktoré môžu vykašľať chumáče, keď sa im dostane do tráviaceho traktu príliš veľa kožušiny a iných nestráviteľných materiálov, králiky nie sú schopné dáviť. Ich tráviaci systém ide iba jedným smerom, takže chlpaté potvorky prehĺtajú veľa vlákniny, čo udržuje ich bruško v správnom stave a smere.

Holuby dokážu poznať rozdiel medzi maľbou od Moneta a Picassa

V štúdii z roku 1995 publikovanej v časopise Journal of Experimental Analysis of Behavior vedci uviedli, že sú schopní trénovať holuby, aby rozlišovali medzi obrazmi Clauda Moneta a Pabla Picassa, keď sa im zobrazujú snímky ich diel, ktoré nikdy predtým nevideli. Aj keď boli obrázky Picassa obrátené, zvierací znalci umenia stále vedeli povedať, že to bol Picasso. Možno aj preto tak radi pristávajú na sochách.

Včely niekedy bodajú iné včely

Včely sú notoricky známe svojimi bodnutiami, ale ľudia nie sú jediní, ktorí sú vystavení tejto bolesti na krku. Pri ochrane svojich úľov pred cudzími ľuďmi zostanú niektoré „strážne včely“ pri vchode a čuchajú včely, ktoré prichádzajú dovnútra, hovorí Marianne Peso z biologického oddelenia Univerzity Macquarie. Ak sa nejaká nečestná včela z iného úľa snaží ukradnúť nejaký nektár, strážna včela pohryzie a dokonca bodne votrelca.
pixabay.com

Delfíny sú trénované na použitie vo vojnách

Delfíny sú všeobecne známe ako rozkošné a inteligentné zvieratá. Čo však nie je tak všeobecne známe, je to, že tieto prefíkané tvory používali USA a Sovietsky zväz počas vojny vo Vietname a studenej vojny. Obe krajiny skúmali stvorenia podľa ich sonarových schopností, ale tiež ich trénovali, aby okrem iných šikovných trikov odhaľovali míny, priniesli vybavenie potápačom, našli stratené vybavenie a strážili ponorky.

Žraloky môžu žiť päť storočí

O grónskych žralokoch je známe, že patria medzi najstaršie živé zvieratá na našom svete. Vedci uskutočnili uhlíkovú expertízu na žraloka grónskeho, ktorý bol ulovený v roku 2014 a zistili, že má vek okolo 392 rokov. Ďalšie testovanie odhalilo, že naši rybí priatelia môžu mať až 500 rokov. Áno, to by znamenalo, že naši zvierací starčekovia by mohli byť nažive, keď Leonardo Da Vinci maľoval Monu Lisu.
Zdroj: beslifeonline.com

žiadne príspevky na zobrazenie