Zázrak menom kurkuma

0
Zázrak menom kurkuma

Kurkuma je v našich končinách ešte stále pomerne neznámou rastlinou. To je škoda, keďže ju vďaka jej benefitom pre zdravie používajú ľudia už po stáročia. Vďaka svojim protizápalovým účinkom a koreňu sa podobá zázvoru, no jej účinky a možnosti využitia sú omnoho širšie. Vyskúšajte ju túto jeseň pridať do jedla, či nápojov a vychutnajte si jej výraznú arómu.

Prírodný zázrak

Kurkuma pochádza z Ázie a je ľahko zapamätateľná vďaka svojej prenikavej vôni a výraznej zlatistej farbe. Je nazývaná aj ako „indický šafran“. Práve v Indii je obľúbeným korením, bez ktorého si dobré jedlo vedia len veľmi ťažko predstaviť.

Z rastliny sa využíva práve koreň, ktorý obsahuje účinnú látku kurkumín. Tá pôsobí ako prevencia rôznych chorôb a urýchľuje liečebné procesy v tele. Užívať ju môžu aj ľudia s oslabenou imunitou. Niet divu, že je nenápadný koreň kvôli svojej sile nazývaný aj prírodným zázrakom a všeliekom.

foto: unsplash.com

Skvelý posilňovač imunity

Kurkuma má v Indii svoje nezastupiteľné miesto. Indovia denne skonzumujú v priemere dva gramy kurkumy. Niet divu, že je v krajine omnoho menej civilizačných chorôb, ako v iných kútoch sveta. Kurkuma totiž pôsobí protizápalovo a má blahodarné účinky aj na imunitný systém človeka. Na posilnenie imunity môžete užívať lyžicu kurkumy ráno na lačno. Ak kurkumu zmiešate s medom, vznikne vám účinné prírodné antibiotikum.

foto: unsplash.com

Stop zlému tráveniu

Látka kurkumín účinne bojuje proti nepríjemnému nadúvaniu, plynatosti, či páleniu záhy. Podporuje tvorbu žlče a tým pomáha rýchlejšiemu stráveniu tukov v tele. Môžu ju užívať aj ľudia so žalúdočným vredmi a zápalom tenkého čreva. Priaznivo pôsobí aj pri žlčníkových zápaloch a tráviacich problémoch bakteriálneho pôvodu, ako je salmonella, či helicobacter.

Kurkuma v kuchyni

Koreň kurkumy by ste v bežným potravinách hľadali márne. U nás ho totiž nájdete najmä vo forme korenia pomleteného na oranžovo-žltý prášok. Kurkuma skvelo zvýrazní chuť mäsa, rýb, grilovanej zeleniny a hodí sa aj ku cestovinám. Kurkumou môžete dochutiť aj obľúbené smoothie, či rôzne druhy polievok.

 

žiadne príspevky na zobrazenie