Zdravé prsia vďaka potravinám

0
Zdravé prsia vďaka potravinám
Young woman sitting alone looking out window

Rakovina prsníka je na Slovensku jedným z najčastejších nádorových ochorení. Pre jej včasné diagnostikovanie je dôležité najmä samovyšetrenie prsníkov. Ak chcete mať zdravé prsia, mali by ste však dbať aj na pestrú a vyváženú stravu. Niektoré potraviny totiž dokážu nádorovému ochoreniu vopred predchádzať.

Brokolica

Brokolica patrí medzi najzdravšie potraviny na svete. Obsahuje vitamín C, D, K a množstvo cenných minerálnych látok, ako je selén, či vápnik. Práve selén má silné protirakovinové a tiež protivírusové vlastnosti. Brokolica ničí rakovinové kmeňové bunky, preto by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička ako prevenciu pred rakovinou prsníka. Konzumovať ju môžu aj tehotné ženy, pretože je bohatá na kyselinu listovú. Práve tá je veľmi dôležitá pre správny vývoj plodu. Z brokolice si viete pripraviť chutnú polievku, no možno ju použiť aj ako prílohu k mäsu, či rybe.

foto: unsplash.com

Cesnak

Cesnak je bežne známy ako prírodné antibiotikum. Má silné antivirotické účinky, pôsobí na rôzne typy zápalov a infekcií. Je tiež plný antioxidantov, ktoré efektívne bojujú proti nádorovým ochoreniam. Bráni šíreniu zhubných nádorov ako je rakovina žalúdka, pľúc, ale aj prsníka.  Odporúča sa užívať už aj pri vzniku ochorenia, keďže látky obsiahnuté v cesnaku spomaľujú priebeh choroby. Ako prevenciu možno užívať strúčik cesnaku nalačno. Kuchynský cesnak je však skvelý aj na dochutenie polievok, cestovín, či mäsa.

Bobuľové ovocie

Rovnako ako zelenina by malo byť každodennou súčasťou vášho dňa aj ovocie. Bobuľové plody, ako je hrozno, maliny, či čučoriedky majú lahodnú chuť a sú plné vitamínov a antioxidantov. Látky nachádzajúce sa v bobuľkách majú antivirotické účinky a účinne bojujú aj proti rakovine. Bobuľovité ovocie môžete konzumovať samostatne, alebo ho môžete zamiešať do obľúbeného jogurtu, či koláča. Najviac vitamínov majú čerstvé bobule, no ovocie môžete aj zamraziť a využiť ho neskôr.

Granátové jablko

Predchádzať rakovine prsníka dokáže aj granátové jablko. Obsahuje flavonoidy, teda látky, ktoré pôsobia proti rakovine. Nachádza sa v ňom vysoké množstvo vitamínu C, vitamínu B a tiež draslíka. Granátové jablko priaznivo pôsobí aj proti zápalovým procesom v tele a zmierňuje stres. Fytoestrogény, ktoré obsahujú jadierka vám zlepšia pokožku a po častejšej konzumácii tohto ovocia sa môžete tešiť aj na pevnejšie prsia.

foto: unsplash.com

Listová zelenina

Listová zelenina ako hlávkový šalát, špenát, či rukola sú cenným zdrojom vitamínov. Konzumujú sa listy, alebo stonky a vďaka nízkemu obsahu kalórií a tukov sa listová zelenina stáva obľúbenou súčasťou stravy. Listová zelenina bráni vzniku nádorov a tiež metastáz. Má detoxikačný účinok a preto ju môžete pridať nielen do jedál, ale aj do štiav, ovocných, či zeleninových smoothie.

 

žiadne príspevky na zobrazenie