Ženskú architektúru v roku 2020 ovládlo toto duo

0
Ženskú architektúru v roku 2020 ovládlo toto duo

Rok 2020 priniesol radu zaujímavých architektonických diel. Svojou kreativitou k tomu výrazne prispeli aj architektky Yvonne Farrell a Shelley McNamara. Práve táto dvojica sedela v uplynulých mesiacoch na tróne ženskej architektúry. 

Kandidátok na pomyselný titul kráľovnej ženskej architektúry za rok 2020 bolo dosť. Všetky sa však museli skloniť pred dvojicou Yvonne FarrellShelley McNamara. Írske duo totiž zaznamenalo svoj najúspešnejší rok, v priebehu ktorého stihlo navrhnúť viaceré ambiciózne projekty a popritom ešte získať niekoľko prestížnych ocenení.

Úzko spolupracujúce architektonické duo

Rozdelenie kráľovského architektonického trónu medzi tieto dve kandidátky nie je náhodné. Uvedená dvojka totiž úzko spolupracuje už niekoľko rokov. Spoločne založili architektonické štúdio Grafton Architects, ktorého súčasťou sú obidve aktérky dodnes. V rámci dlhoročnej pôsobnosti v tomto ateliéri sa im podarilo dotiahnuť do úspešného konca viacero veľkolepých diel, čím sa definitívne zapísali na úplný vrchol architektonickej scény, a to nielen tej ženskej. V súčasnosti sú rešpektovanými osobnosťami aj v mužskom architektonickom svete, kde sa na ne s rešpektom a snahou inšpirovať sa ich tvorbou pozerá stále viac architektov.

Každé dielo nesie nezameniteľný rukopis

Súhra oboch architektiek im umožnila nájsť jedinečný štýl, ktorý je pre stavebné návrhy írskej dvojky typický. Za viac ako 40 rokov vzájomnej spolupráce sa vyformoval do originálneho nezameniteľného rukopisu, podľa ktorého možno diela spoluzakladateliek úspešného ateliéru jednoducho rozpoznať. Fanúšičkám a fanúšikom súčasnej architektúry to patrične uľahčujú návrhmi, aké sa bežne nevidia. Drvivá väčšina ich diel totiž nenapĺňa nároky súčasných trendov, čo z nich robí unikátne výtvory prekračujúce limity doby.

Prepracované nadčasové stavby z betónu 

Najtypickejším znakom stavieb vybudovaných pod taktovkou Yvonne a Shelley je betón. Ten nie je iba konštrukčným prvkom, ktorý slúži najmä na plnenie kvalitatívnych nárokov, pričom jeho vizáž sa ukrýva pod upravenou fasádou, ako to poznáme z iných budov. Pri návrhoch od Grafton Architects sa s ním ráta ako s dominantným materiálom, ktorý je kľúčovým prvkom celého dizajnu. Architektky využívajú jeho surovú podobu a čisté obnažené línie. Tie vyniknú vďaka precízne navrhnutým geometrickým tvarom, ktoré vybraným dielam dodávajú pútavý vzhľad s poriadnou dávkou originality.

Niektoré zo stavieb od Grafton Architects:

Universita Luigi Bocconi (Miláno, Taliansko)

University Campus UTEC (Lima, Peru)

Kingston University Town House (Londýn, Veľká Británia)

Institut Mines-Télécom, Paris-Saclay (Paríž, Francúzsko)

Urban Institute of Ireland, UCD (Dublin, Írsko)

Spoločná práca ocenená Pritzkerovou cenou

Originalita jednotlivých diel, schopnosť spájať a spolupracovať pri tvorbe návrhu či kladenie dôrazu na lepšiu koexistenciu stavieb s okolitým prostredím, to sú len niektoré faktory, ktoré robia Grafton Architects inšpiratívnym ateliérom. Práve na to sa v kombinácii s hodnotením samotných stavieb vybudovaných na základe návrhu tejto dvojice zamerala aj porota, ktorá vybrala Yvonne a Shelley za víťazov Pritzkerovej ceny 2020. Aj keď nešlo o prvé ocenenie írskeho dua, na architektonickej scéne zatiaľ nie je prestížnejšia cena ako táto. Pre laureátky mala o to väčší význam, že v doterajšej histórii jej udeľovania sa ju podarilo získať iba dvom ženám.

Spolupráca posledných víťaziek Pritzkerovej ceny sa ani zďaleka nekončí. Aj v súčasnosti prebiehajú práce na nových stavebných projektoch, ku ktorých realizácii prispeje návrhom práve Grafton Architects. Architektonická stavebná mapa tak bude bohatšia o ďalšie unikátne budovy, či už tie v Írsku alebo inde vo svete.

Foto na titulke: www.pixabay.com

Prečítajte si aj: Toto sú najvplyvnejšie ženy sveta za rok 2020

žiadne príspevky na zobrazenie