Ženy a online svet – myslíte, že nám internet nepraje?

0
Ženy a online svet – myslíte, že nám internet nepraje?
pixabay.com

Ženy a dievčatá čelia „rastúcim online škodám“, ktoré sú dôsledkom sexuálneho obťažovania, vyhrážania sa správami a diskriminácie, čím sa web stáva nebezpečným miestom, varoval Sir Tim Berners-Lee.

Vynálezca celosvetového webu uviedol, že „nebezpečný trend“ v zneužívaní na internete núti ženy do práce, spôsobuje, že dievčatá nechajú školu, poškodzujú sa vzťahy a potláčajú sa ženské názory, čo ho vedie k záveru, že „internet neslúži ženám a dievčatám“.

„Svet urobil dôležitý pokrok v oblasti rodovej rovnosti vďaka neustálemu úsiliu odhodlaných ľudí,“ napísal Berners-Lee otvorený list pri príležitosti 31. narodenín webu. „Mám však vážne obavy, že problémy na internete, ktorým čelia ženy a dievčatá – najmä tie farebné, z rôznych menšinových komunít a marginalizovaných skupín – tento pokrok ohrozujú.“

Varovanie prichádza rok po tom, ako Berners-Lee vyhlásil Zmluvu o webe, globálny akčný plán na záchranu webu pred silami, ktoré môžu zaviesť svet do „digitálnej poruchy“. Ciele zmluvy sa nedajú dosiahnuť bez toho, aby sme sa nezaoberali zneužívaním žien na internete.

„Je na nás všetkých, aby web fungoval pre každého,“ uvádza sa v liste. „Vyžaduje si to pozornosť všetkých, ktorí tvoria technológiu, od generálnych riaditeľov a inžinierov po akademikov a verejných činiteľov.“

Prečítajte si článok o robotkách, ktoré devalvujú pohľad na ženy ako na objekty

Tri oblasti, na ktoré sa treba sústrediť

Berners-Lee vyzdvihuje tri oblasti, ktoré si vyžadujú „naliehavú“ pozornosť. Prvým je digitálna priepasť, ktorá udržuje viac ako polovicu žien na svete v režime offline, hlavne preto, že je technológie sú príliš drahé alebo ženy nemajú prístup k zariadeniam alebo nemajú zručnosti na ich používanie.

mobil zena
Foto: pixabay.com

Druhou je online bezpečnosť: podľa prieskumu Webovej nadácie Berners-Lee viac ako polovica mladých žien zažila online násilie vrátane sexuálneho obťažovania, vyhrážania sa správami a zdieľania súkromných fotografií bez súhlasu. Prevažná väčšina je presvedčená, že problém sa zhoršuje.

Tretia hrozba pochádza zo zle navrhnutých systémov umelej inteligencie, ktoré opakujú a zhoršujú diskrimináciu. „Mnoho spoločností tvrdo pracuje na riešení tejto diskriminácie. Ale pokiaľ nebudú diverzifikovať tímy na zmiernenie zaujatosti, riskujú rozšírenie diskriminácie rýchlosťou a mierou, ktorú nikdy predtým nevideli,“ píše.

Prečítajte si o škandále s obchodom so ženami, ktoré ponúkali na Instagrame pod hashtagom „slúžky na predaj“

Ženy, ktoré hovoria nahlas, sú často atakované

Amália Toledo, právnička a aktivistka v kolumbijskej skupine Fundación Karisma, ktorá lobuje za bezpečnejší internet, uviedla, že najmä obhajkýň práv žien a novináriek sa zneužívanie online najviac dotýka.

„Ak hovoria o naliehavých problémoch krajiny, pýtajú sa na súčasný stav alebo odsudzujú, čo štát robí, čelia mnohým útokom a stále viac koordinovaným atakom od trollov, ktorí útočia na ich telá, ich rodiny alebo vzťahy a urážajú ich, ako vyzerajú,“ povedala Toledo. „O názoroch žien sa ani nehovorí.“

Fundación Karisma organizuje online kampaň „Alerta Machitroll“, ktorá upozorňuje na mylné názory na zneužívanie online. „Čo obetiam hovoria stále, je: „To nič nie je, ignorujte ich alebo zrušte si svoj profil.“ Má to však veľký vplyv na životy ľudí. Chcú ovládať ženy, chcú ich umlčať,“ povedala Toledo.

 

smutok
Foto: canva.com

Svet v čase koronavírusu

Berners-Lee povedal, že ohnisko koronavírusu ukázalo, aké naliehavé je konať. Keďže sú pracoviská a školy nútené zatvárať, web by mal byť „záchranným lanom“, ktorý ľuďom umožní pokračovať v práci a vzdelávať deti.

Vyzval spoločnosti a vlády, aby tento rok riešili online zneužívanie ako najvyššiu prioritu. Je potrebné zhromaždiť a zverejniť viac údajov o skúsenostiach žien online, zatiaľ čo politika a služby by sa mali navrhovať na základe údajov a spätnej väzby od žien zo všetkých prostredí, uviedol.

Nakoniec vyzval vlády, aby posilnili zákony, ktoré sa týkajú online zneužívania, a verejnosť, aby sa ozvala vždy, keď sa vyskytne zneužívanie online.

Andy Burrows, vedúci politiky online bezpečnosti detí v NSPCC, uviedol: „Technické firmy nie sú neutrálnymi aktérmi a ich rozhodnutia majú dôsledky v reálnom svete. Ale príliš dlho sme svedkami neúplnej a často nedostatočnej reakcie z platforiem, ktoré poškodzujú používateľov.“

Foto: pixabay.com, zdroj: theguardian.com

žiadne príspevky na zobrazenie