Ženy bojujú s väčším stresom než muži – ako uľaviť telu aj mysli?

0
Ženy bojujú s väčším stresom než muži – ako uľaviť telu aj mysli?
zena s okuliarmi

Ženy sú majsterky v multitaskingu. Za jeden deň prechádzame viacerými profesiami. Stávame sa opatrovateľkami, učiteľkami, manažérkami, módnymi dizajnérkami, účtovníčkami aj šéfkuchárkami – a pokojne mohli by sme pokračovať. Tieto „profesie“ musíme zvládnuť mimo našich pracovných povinností.

Ženy bojujú s množstvom každodenných maličkostí a problémov, následkom čoho je väčšie nervové vypätie a stres. Následky stresu môžu byť nebezpečné. Úzkosť a depresie sa dvakrát častejšie vyskytujú u žien ako u mužov. V kombinácii s hormonálnymi výkyvmi môžu zmeny nálad spôsobiť aj úplný „blok“.

Zvykneme na seba brať viac zodpovednosti, a to nielen v práci, ale aj v rodine. Preto má nežné pohlavie iné potreby starostlivosti o seba ako muži. Taktiež nesmieme zabúdať na dobrú psychohygienu. Každý by mal totiž vedieť rozpoznať, kedy treba povedať „dosť“ a vypnúť hlavu aj telo.

Čas s priateľmi z vás „odčerpá“ stres

Sociálna podpora je skvelým odbúravačom stresu. Priatelia nám pomáhajú rôznymi spôsobmi – stávajú sa „bútľavými vŕbami“ alebo nám podávajú pomocnú ruku, keď to potrebujeme. Viaceré štúdie preukázali, že ľudia so silnou sociálnou základňou sú zvyčajne zdravší, šťastnejší a menej vystresovaní. Pre ženy je teda formovanie siete pevných, podporujúcich priateľstiev veľmi dôležité. Priateľstvá v neposlednom rade prinášajú aj obrovskú radosť a motiváciu.

Naučte sa hovoriť nie

Ženy cez deň fungujú v rôznych rolách, ktoré dokážu vysať rozdielne množstvo energie. Zvládanie všetkých povinností často vyžaduje znalosť strategického plánovania. Znie to smiešne, no bez plánovania prichádzame o akýkoľvek voľný čas pre seba. Cvičenie, priateľky, koníčky a niekedy dokonca aj spánok sú posunuté na vedľajšiu koľaj.

Ako a kedy vedieť povedať nie? Ak ste si všimli, že hovoríte „áno“ na veľké množstvo aktivít, je čas to zmeniť. Naučte sa hovoriť „nie“ na aktivity, ktoré vás okrádajú o veľké množstvo času a energie. Pozerajte sa aj na to, koľko pozitív pre vás prinášajú. Každý má právo voľby, preto sa pri odmietnutí nemusíte cítiť previnilo. Vľúdne a pokojné ospravedlnenie sa určite stretne s pochopením aj u druhej strany. Ak na vás niekto aj napriek tomu tlačí, pamätajte na to, že ide o neslušné zaobchádzanie len a len z jeho strany.

Prečítajte si aj rozhovor s riaditeľkou Kolégia Antona Neuwirtha o tom, že všetciludia majú rovnakú dôstojnosť

Načúvajte svojim emóciám

Okolie veľakrát ovplyvňuje naše životné rozhodnutia a kladie na nás rôzne očakávania. Vlastné emócie tak posúvame do úzadia. Ak však ignorujete, čo vám napovedajú pocity, uchýlite sa k životným krokom, ktoré nie sú v súlade s vašimi snami a životnými cieľmi. To, prirodzene, vyvoláva rozpor medzi tým, čo robíme a čo naozaj chceme.

Je teda dôležité načúvať intuícii, ktorá vám našepkáva čo je pre vás dobré a čo nie. Tréning načúvania samej sebe vám pomôže rozhodnúť sa v istých životných situáciách čo najlepšie. Samozrejme, chce to trocha cviku. V tomto bode je skvelé začať si viesť denník – nie klasický tínedžerský – ale napríklad v podobe krátkych zápiskov do diára. V pokoji sa tak pozastavíte nad vlastnými myšlienkami a taktiež je to výborný nástroj sebaobjavovania.

https://www.instagram.com/p/BzqCUxfAgNh/

Myseľ aj telo si vyžaduje starostlivosť

Ženy sú často tie, ktoré sa starajú o druhých. O deti, manželov, priateľov aj o blízkych, no stáva sa, že zabúdajú na vlastné telo. Odbúrať stres pomôže napríklad fyzická aktivita, domáci „wellness“ či zdravé a svieže jedlo. Samozrejmosťou je aj dostatok spánku.

Vyhradením času osamote sa zas staráte o svoju myseľ. Koníčky alebo zavedenie nových aktivít vám dodá dobrý pocit zo samej seba.

A rada na záver: nepristupujte k sebe veľmi kriticky. Myšlienky, ktoré vytvárate, veľmi ovplyvňujú vašu psychiku. Negatívnym zmýšľaním strácate svoj potenciál, možnosti aj nové zážitky. Aj optimizmus sa dá naučiť, to nám verte.

žiadne príspevky na zobrazenie