Ženy, dávajte si pozor na manipulátorov: Ak sa s vami rozprávajú týmto spôsobom, utekajte

0
Ženy, dávajte si pozor na manipulátorov: Ak sa s vami rozprávajú týmto spôsobom, utekajte
Zdroj: Unsplash.com

Počas života stretneme množstvo ľudí, ktorí majú s nami rôzne úmysly. Manipulátori môžu na nás číhať všade, nenachádzame ich iba v partnerskej oblasti. Spočiatku si o nich nemusíme myslieť nič zlé. Práve naopak, vďaka svojej šikovnosti vedia, ako zapôsobiť na ľudí. Ak vám už ale niečo skutočne nesedí a dotyčná osoba sa s vami rozpráva zvláštnym spôsobom, nečakajte a rovno odíďte.

Idete proti sebe

Terapeutka Sharie Stines vysvetlila pre Times, že osoba, ktorá je manipulovaná, vykonáva veci, ktoré jej vlastne idú proti srsti. Okrem toho môže cítiť strach, nátlak a taktiež vinu. Manipulácia má viacero druhov, ale ak niekto vo vás vyvoláva podobné emócie, vedzte, že to nie je v poriadku.

Tyran a obeť

Odborníčka tvrdí, že existujú dva základné typy manipulátorov – tyran a obeť. Ten prvý vo vás môže vyvolať strach a nie je vylúčené ani použitie násilia, agresie či vyhrážok, aby vás dostal pod svoju kontrolu. Keď sa niekto hrá na obeť, snaží sa vo vás vyvolať pocit viny, pričom práve dotyčná osoba spôsobila istý problém. Týmto spôsobom chce obrátiť celú situáciu proti vám. Neberie zodpovednosť za svoje činy a obviňuje hocikoho iného, len nie seba.

Z konverzácie sa stane peklo

Keď ste už nabrali silu a chcete sa s dotyčným vážne porozprávať o jeho správaní, dôjde k úplnej katastrofe. Ako informuje Lifehack, manipulátori majú tendenciu okamžite vybuchnúť, pričom nevynechajú ani vulgarizmy a vyhrážky. Presne takto sa správajú, keď sú zahnaní do kúta a vedia, že ich niekto odhalil. Vyhýbajú sa priamemu rozhovoru, zavádzajú a opäť sa snažia všetko obrátiť proti vám.

Spozornieť by ste mali najmä v momente, keď sa manilupátor vyjadruje skutočne znepokojujúcim spôsobom. Portál Psychcentral ako príklad uvádza nasledovné frázy:

Si príliš citlivá.

Dohnala si ma k tomu.

Je to tvoja vina.

Zaslúžila si si to.

Nikto ti neuverí.

Si šialená.

Toto ešte oľutuješ.

Vieš, že ma miluješ.

Zdroj: Time, Lifehack, Psychcentral

Zdroj fotografií: Unsplash.com

žiadne príspevky na zobrazenie