Päť žien poslal súd za neslušné videá na TikToku za mreže

0
Päť žien poslal súd za neslušné videá na TikToku za mreže

Egyptský súd poslal päť mladých žien na dva roky do väzenia za to, že prostredníctvom aplikácie TikTok zverejnili „neslušné videá“. Všetky odsúdené takisto dostali pokutu, každá po 19-tisíc dolárov (v prepočte približne 16-tisíc eur). Aktivisti spustili online kampaň, v ktorej žiadajú o prepustenie žien. Tri z nich pritom obvinili aj z „neprimeraných“ videorozhovorov s mužmi.

Egyptskí strážcovia konzervatívnej morálky, vyzbrojení vágne formulovanými zákonmi, sa už dlho zameriavajú na brušné tanečnice a popové hviezdy v ich úsilí kontrolovať správanie žien. Teraz zasiahli nový cieľ – mladé ženy, ktoré sa preslávili na platformách sociálnych msietí ako TikTok a Instagram.

Odsúdenia boli prvými verdiktmi zo série najmenej deviatich zatknutí od apríla mladých Egypťanov, ktoré sú populárne na TikToku. Sociálne médiá sú v Egypte veľmi sporným a často nebezpečným priestorom, kde vláda prísne kontroluje tradičné médiá, ako sú noviny a televízia, a využíva súdy na stráženie digitálnych platforiem mimo jej dosahu.

Charli D’Angelo má 16 rokov a 180 miliónov followerov. Ako to dokázala?

Ženy obvinili z podnecovania „zhýralosti“ a „nemravnosti“. Podľa egyptského práva sa „podnecovanie k zhýralosti“ viaže k širokému množstvu činov. Prokuratúra často tvrdí, že takéto obvinenia súvisia s niečím, čo je „proti egyptským tradíciám a morálke“.

Odsúdené za veselé videá

Odsúdené boli dve ženy – Haneen Hossam, 20, a Mawada el-Adham, 22, ktoré získali milióny sledovateľov pre veselé videá, ktoré zverejnili na TikToku a na iných platformách, kde ukazujú, ako tancujú, spievajú a šaškujú.

Podľa noriem sociálnych sietí nie sú tieto videá neslušné a nezachytila ich ani cenzúra, ale egyptské média uvádzajú, že Haneen Hossam nalákala a oklamala mladé dievčatá, aby si zarobili používaním niektorých online aplikácií na „zoznámenie sa s cudzincami“ a „posielanie zábavných videí“.

Ženy plakali, keď sudkyňa na káhirskom súde vynášala rozsudky, povedal jeden z ich právnikov. Každá z nich dostala pokutu takmer 19 000 dolárov. Haneen Hossamová, študentka druhého ročníka archeológie na Káhirskej univerzite, bola zatknutá v apríli za krátky videoklip na Instagrame, ktorý prokurátori označili za „neslušný“. Vo videu vyzvala ženy, aby uverejňovali svoje videá do aplikácie Likee, ktorá platí používateľom podľa počtu zhliadnutí.

Haneen Hossam

Neskutočné obvinenia

Egyptská prokuratúra obvinila Hossamovú, ktorá vo svojich videách zvyčajne nosí šatku, z pozývania mladých žien, aby predávali sex online. Jej právnik Ahmed Abdelnaby obvinenie poprel. „Nič, čo povedala v tom videu, neporušuje zákon,“ povedal. „Video je dôkazom jej neviny, nie opaku.“

Mawada el-Adham, bývalá súťažiaca v súťaži krásy s 3,2 miliónmi sledovateľov na TikToku, bola niekoľko dní pred svojím zatknutím v máji na úteku a pohybovala sa medzi domami na predmestí Káhiry a egyptskom pobreží Stredozemného mora. Počas procesu prokurátori označili videá, ktoré zverejnila, za „hanebné a urážlivé“, uviedol jej právnik.

Zničili celú rodinu

Ako mnohé obžalovaná, aj Mawada el-Adham, dcéra policajta na dôchodku, pochádza zo solídnej strednej triedy. Do Káhiry sa presťahovala z pobrežného mesta Marsa Matruh pred štyrmi rokmi, aby mohla študovať na univerzite, povedala v televíznom rozhovore v roku 2018. V tom čase pracovala v predaji. V jednom z jej posledných videí, predtým, ako ju polícia vystopovala pomocou jej telefónneho signálu a používania internetu, pózovala s úsmevom vo velúrovej kombinéze s vlasmi zafarbenými na modro.

„Zničili nás, zničili celú rodinu,“ povedala jej staršia sestra Rahma el-Adham v smutnom rozhovore pre televíznu stanicu. Ďalšie dve ženy, ktoré sa postavili pred súd za podobné obvinenia, sú Nora Hisham a jej matka Sherifa Refaat. Obe zverejnili videá na TikToku a zatkli ich 11. júna.

Mawada al-Adham

Takéto stíhania sa často začínajú, keď aktivistickí právnici, ktorí sa prezentujú ako arbitri verejnej morálky a ochrancovia egyptského nacionalizmu, podajú trestné oznámenia obviňujúce ženy z trestných činov, ako je „podnecovanie k zhýralosti“ a „šírenie falošných správ“.

Dvojaký meter na ženy

Prípady potom postúpia pred súd horliví verejní žalobcovia, ktorí majú rozsiahle právomoci podľa zákona o počítačovej kriminalite prijatého v roku 2018, ktorý stanovuje tresty odňatia slobody a vysoké pokuty za digitálny obsah považovaný za porušujúci verejnú morálku. Kriminalizácia žien za ich videá TikToku je v ostrom kontraste so zaobchádzaním s inou skupinou egyptských žien, ktoré boli začiatkom tohto mesiaca ocenené za to, že používali sociálne médiá na zdôraznenie sťažností na napadnutie, čo viedlo k egyptskému momentu #MeToo.

Záplava sťažností na sexuálne obťažovanie zverejnená na stránke Instagramu o Ahmedovi Bassamovi Zakim, 21-ročnom študentovi obchodu, podnietila úrady, aby ho zatkli a začali vyšetrovanie. Odvtedy vláda predložila návrh legislatívy, ktorej cieľom je chrániť súkromie obetí sexuálneho zneužívania.

Egyptskí aktivisti tvrdia, že sociálna trieda čiastočne zodpovedá za rozdielne zaobchádzanie s týmito dvoma skupinami žien. Zatiaľ čo ženy TikToku pochádzajú z robotníckeho prostredia alebo prostredia strednej triedy, žalobkyne Ahmeda Zakiho pochádzajú z bohatších a mocných rodín, ktoré sú menej často terčom morálnej kritiky.

Zdroj: www.nytimes.com, foto: middle-east-online.com

Zdroj: Webnoviny.sk – Ženy údajne podnecovali ľudí k zhýralosti, za neslušné videá na TikToku ich súd poslal za mreže © SITA Všetky práva vyhradené.

žiadne príspevky na zobrazenie