Žijem šťastný život

0
Žijem šťastný život
Lenka Štefaniková

Lenka Štefániková pracuje už 14 rokov na marketingovom oddelení v jednej z najznámejších kozmetických značiek. Hoci sa to najmä v dnešnej dobe zdá byť neuveriteľne dlhá doba, aktuálne riaditeľka marketingu je živým dôkazom toho, že aj toľké roky môžu byť šťastné a pre akčnú ženu zmysluplné. A popri kariére dokáže zladiť aj súkromný život a dve malé deti. 

Dnes pôsobíte ako marketingová managerka, no začínali ste na inej pozícii.

Po vysokej škole som dostala príležitosť pracovať v spoločnosti Oriflame ako analytik. Bola to nová pozícia, bola som zodpovedná za rozličné analýzy, reporty, dáta pre marketingové a obchodné oddelenia. Pripravila som základy viacerým reportom, ktoré boli neskôr naprogramované a dodnes sa používajú. Po troch rokoch pôsobenia na tejto pozícii mi náhodne pri káve kamarátka spomenula, že jeden z mobilných operátorov hľadá človeka na pozíciu propozičného manažéra. Rozhodovanie nebolo ľahké, ale keď je človek mladý, chce vyskúšať každú zaujímavú príležitosť. Strávila som tam dva veľmi intenzívne roky, veľmi veľa som sa naučila a s týmito bohatými skúsenosťami som sa vrátila späť do Oriflame na pozíciu marketingovej manažérky, kde som dodnes.

Lenka Štefaniková
Zdroj: archív Lenka Štefaniková

Kozmetický priemysel je dosť náročný, okrem veľkej konkurencie v sebe ukrýva mnoho rozporuplných tém a možných útokov, napr. v oblasti eko, bio, testingu a podobne. Čím vám učaroval?

V prvom rade som vždy chcela pracovať pre značku, ktorá je známa, má dobré meno a postavenie na trhu. Takou Oriflame je, pôsobí na trhu už 50 rokov, na Slovensku oslávime 25. výročie tento rok. Už na vysokej škole som si navyše uvedomila, že sa musím stotožniť s produktom a jeho úžitkom pre spoločnosť, aby som bola v práci spokojná, a aby sme spolu s tímom dosahovali úspechy. A nie je nič krajšie, ako sa starať o krásu a zdravie, ale aj kariéru mnohých žien, ba dokonca i mužov na Slovensku.

Na svojej pozícii pôsobíte už 14 rokov. Vďaka čomu sa tu tak dobre cítite?

Vôbec netuším, kedy tých 14 rokov ubehlo. Celý náš život je postavený na rôznych vzťahoch či už sú to vzťahy v rodine, s kamarátmi alebo v práci. Čím dlhšie ten vzťah trvá, tým je pre nás dôležitejší. A práve taký je môj vzťah s našou značkou. Je vzájomne vyrovnaný, veľa som doň investovala, ale veľmi veľa som dostala aj späť. Dal mi priestor na realizáciu vlastných snov, narodili sa mi dve krásne deti a mala som možnosť realizovať sa aj počas materskej, čo bola moja vlastná voľba. V neposlednom rade je to aj o kolektíve, ktorý je veľmi stabilný a vie ma nabiť energiou.

Lenka Štefaniková
Zdroj: archív Lenka Štefaniková

Spomínali ste, že headhunteri majú na týchto 14 rokov vlastný názor…

Áno, aj keď je to skôr názor zamestnávateľov… Vraj je to príliš dlhé obdobie v jednej firme a na jednej pozícii a pri prípadnej zmene pracovnej pozície sa nebudeme vedieť nastaviť na niečo iné, nové. Ja to vidím práve naopak, takýto človek je veľmi lojálny a najmä nadobudol veľa skúseností, ktoré môžu byť v novej firme na novej pozícii veľmi prínosné.

Viete si predstaviť, že by ste prešli k nejakej inej kozmetickej značke?

Ponúk z iných kozmetických spoločností už bolo veľa, ale ešte stále som nenašla dôvod na zmenu.

V rámci práce aj pomerne veľa cestujete, aká je vaša najobľúbenejšia destinácia a prečo?

V Oriflame sa cestuje stále. Nielen v rámci zamestnancov, ale hlavne naši kozmetickí poradcovia môžu absolvovať 4-5 zahraničných ciest, konferencií na nádherných miestach a v tých najlepších hoteloch. Časť konferencií absolvujem s nimi, potom je tam pomerne veľa ciest do Varšavy, kde máme regionálnu centrálu a veľmi veľa cestujeme aj s tímom po Slovensku, aby sme sa stretli s našimi poradcami priamo v teréne. Málokedy sa vraciam na to isté miesto, ale kam sa vždy rada vrátim, aj keď nie tak často, ako by som chcela, sú Spojené štáty americké, kde som strávila časť svojho študentského života.

Máte dve malé deti, s jedným by ste dokonca ešte mohli byť na rodičovskej dovolenke. Asi tiež nepatríte k ženám, ktoré majú štandardný život – 3 roky s dieťaťom doma. Ako to zvládate?

Máte pravdu, nevedela som si predstaviť stráviť 3, resp. 6 rokov doma staraním sa len o deti. Potrebujem k životu trošku pracovného stresu, byť medzi ľudmi, realizovať sa. Stále tvrdím, že kým sa žena nestane matkou, netuší, aké má nevyužité kapacity. Chce to správnu organizáciu, šikovných ľudí v tíme, úžasného manžela, obetovať trošku svojho pohodlia a dá sa zvádnuť všetko.

Lenka Štefaniková
Zdroj: archív Lenka Štefaniková

Počas svojej práce sa sretávate s mnohými ženami, ktoré sa stali kozmetickými poradkyňami úplne alebo popri inej svojej práci. Inšpirujú vás niečím?

Inšpirujú má práve tým, že sú jasným dôkazom toho, že žena zvládne skutočne všetko a vie si ísť za svojím cieľom. Ale neinšpirujú len mňa, inšpirujú aj ostatné ženy na Slovensku. Každá poradkyňa má svoj vlastný – väčšina z nich veľmi silný – príbeh. Začínali od nuly a vypracovali sa medzi top poradkyne, zarábajú veľmi slušné peniaze, veľa cestujú, plnia si svoje sny a sú veľmi šťastné. Práve pri 25. výročí by sme chceli prostredníctvom ich príbehov inšpirovať aj iné dámy, aby skúsili vziať život do vlastných rúk, a aby si aj ony začali plniť svoje sny.

Ako rada oddychujete? 

Chvíle oddychu sú veľmi vzácne, ale o to viac si ich užívam. K môjmu relaxu patrí dobrá kniha, s tou si oddýchnem napríklad aj počas letu na služobnú cestu. Čítačku mám v kabelke neustále, neviem si bez toho predstaviť svoj život.

Ktorý zatiaľ splnený sen je pre vás tým najvzácnejším?

Možno to bude znieť ako klišé, ale mojím snom už od študentských čias bolo precestovať celý svet. Tento sen sa mi plní už 20 rokov, navštívila som veľmi veľa krajín, veľa kultúr, napríklad len v roku 2017 som bola v 7 rôznych štátoch. A toto je ten sen, ktorý môžete snívať a zároveň si ho plniť celý život.

saty, oriflame, ženy, žena,
Zdroj: archív Lenka Štefaniková

Ak by ste mali dať tri rady ženám, ktoré by ich tiež viedli k plneniu vlastných snov, aké rady by to boli?

V prvom rade si treba svoj sen pomenovať, aj keď je to len malý sen. Možno si to neuvedomujeme, ale každý z nás o niečom sníva. Ľahko sa to asi vraví, ale skúste sa nad tým zamyslieť, nastaviť sa vnútorne na to, že sa všetko dá zvládnuť, dosiahnuť a verte mi, že vďaka vytrvalosti sa vaše sny začnú plniť. A hlavne – nikdy neprestaňte snívať­!

Považujete sa za šťastnú ženu?

Myslím, že každý si je strojcom svojho šťastia a ja sa snažím toho hesla držať a robiť všetko pre to, aby som si mohla povedať, že som šťastná. A ja skutočne žijem šťastný život.

výlet, žena, samaZdroj: archív Lenka Štefaniková

žiadne príspevky na zobrazenie