Známky nie sú to najdôležitejšie na svete: Dôvody, prečo by rodičia nemali byť tak prísni na deti

0
Známky nie sú to najdôležitejšie na svete: Dôvody, prečo by rodičia nemali byť tak prísni na deti
Zdroj: Unsplash.com

To, ako nás rodičia vychovali a viedli k istým veciam, nás dokáže ovplyvniť na celý život. A to po dobrej, ale aj zlej stránke. Je úplne pochopiteľné, keď chcete pre svoju ratolesť to najlepšie a snažíte sa, aby dosahovalo čo najlepšie výsledky v škole.

Všetko však závisí od vášho prístupu. Môže sa stať, že dieťaťu aj vážne uškodíte.  Známky nie sú všetko, no deti sa prostredníctvom poctivého učenia zoznámia s disciplínou a pod. Prinášame vám niekoľko dôvodov, kvôli ktorým si aj v tomto treba stanoviť hranice.

Zlú známku vnímajú ako koniec sveta

Snažili sa najviac, ako mohli, no jednoducho z toho testu alebo ústnej odpovede nedostali jednotku. So smútkom a strachom idú domov. Boja sa, že im rodičia vynadajú a svoj neúspech vnímajú ako koniec sveta. Musíte uznať, toto nie je správny spôsob, akým by mal školáčik premýšľať.

Preto je dôležité, aby ste mali pre celú situáciu pochopenie. Dajte im pocítiť, že v tom nie sú sami a všetci občas zlyháme. Namiesto kriku a prehnanej kritiky radšej upokojte dieťa a neskôr mu pomôžte s učením. Ak by ste mali na svoje dieťaťa odmalička prehnané nároky, poznačí ho to na celý život.

„Dieťa, ktoré cíti, že jeho rodičia majú realistické očakávania, sa nebude báť prísť domov s akýmikoľvek známkami, ktoré odrážajú jeho najlepšie úsilie,“ povedala profesorka detskej a adolescentnej psychiatrie Vivian Friedman pre web School family.

Zdroj: Unsplash.com

Neplňte si sny skrz detí

Tejto problematike sa venovala aj Salina Jivani. Pre web Good Housekeeping opísala moment, kedy jej dcéra priniesla domov prvýkrát trojku. Vždy sa snažila rôznymi metódami podporovať jej vzdelávanie a za dobré známky ju odmeňovala. Mohla častejšie prespávať u kamarátok a na Vianoce dostála aj veľkorysejšie darčeky.

Salina videla, že sa dcére darí, a tak v týchto aktivitách pokračovala. Až kým raz dcéra neprišla s troška horšou známkou domov. Ihneď zatrhla všetku elektroniku a myslela si, že sa dostatočne nesústredí na učenie. Keďže do jej vzdelávania investovala nemalé peniaze, mala pocit, že kvôli jednej trojke, zlyhala aj ona.

Neskôr sa ukázalo, že skutočný problém bol v učiteľke, ktorá žiakom dostatočne nevysvetlila látku. Presne v takýchto prípadoch je potrebné nájsť príčinu, prečo dieťa dobre neuspelo a nedávať mu hneď všetko za vinu a trestať ho. To, že sa napríklad vám darilo lepšie v škole, neznamená, že to tak bude aj u vašich potomkov. Nevyvíjajte na ne zbytočný tlak.

A namiesto drahých darov a rôznych výhod si s nimi sadnite k učivu a pomôžte im.

Zdroj: Unsplash.com

Nerobte to, čo bolo robené vám

Chcieť pre svoje dieťa to najlepšie, je úplne prirodzené. To vám nikto vyčítať nebude. Ale dávajte pozor na to, ako prezentujete svoje požiadavky. Možno boli aj na vás rodičia prísni a doteraz si z toho niečo nesiete. Prečo by tým mali byť ovplyvnené aj vaše deti?

Vždy s nimi komunikujte na rovinu, keď sa niečo nepodarí, svet sa nezrúti. Utešte ich a buďte tu pre ne. Týmto dosiahnete omnoho lepšie výsledky než krikom a nebodaj bitkou.

Zdroj: Good Housekeeping, School family

žiadne príspevky na zobrazenie