Zomrela legendárna trénerka Hilda Múdra, preslávila sa trénovaním Ondreja Nepelu

0
Zomrela legendárna trénerka Hilda Múdra, preslávila sa trénovaním Ondreja Nepelu

22.11.2021 (Webnoviny.sk) – Slovenský šport a najmä krasokorčuľovanie prišli o jednu zo svojich najväčších osobností. Vo veku nedožitých 96 rokov zomrela Hilda Múdra. Legendárna trénerka odišla v spánku v noci z nedele na pondelok. Dátum pohrebu zatiaľ nie je známy. Informovali o tom členovia rodiny.

Hilda Múdra sa preslávila najmä ako trénerka najlepšieho slovenského športovca 20. storočia Ondreja Nepelu – olympijského víťaza a viacnásobného majstra sveta aj Európy. Slávny zverenec ju oslovoval „teta“ a to jej prischlo natrvalo.

Začínala ako tanečníčka

Hilda Múdra sa narodila sa 1. januára 1926 vo viedenskom okrsku Josefstadt v rodine učiteľa pod menom Hildegard Klimpel. Ako členka Viedenskej ľadovej revue sa zaľúbila do manažéra slovenského turné súboru Bratislavčana Jozefa Múdreho, v jeseni 1947 sa zaňho vydala v bratislavskom Modrom kostolíku a do nových dokladov si na jeho radu dala zapísať krstné meno Hilda.

Na ľad sa vrátila v prvej polovici päťdesiatych rokov ako dvojnásobná mamička – v roku 1949 sa jej narodila dcérka Dagmar a o rok syn Pavol. Najprv ako tanečníčka bratislavskej ľadovej revue a následne ako trénerka: Stretnutie so sedemročným Ondrejom Nepelom bolo len akousi zhodou okolností, neskôr sa však ukázalo ako osudové.

Malého Nepelu nadchli televízne prenosy z bratislavských majstrovstiev Európy v roku 1958. Jeho mame, ktorá prváčika vodila na ľad, sa zdalo, že sa mu nikto nevenuje. A tak oslovila Hildu Múdru.

Chodila na Nepelove rodičovské združenia

Nepela jej o osem rokov neskôr ako deviatak na ME v Bratislave venoval k štyridsiatke prvú medailu – bronzovú. Odvtedy stál na piedestáli na každom európskom šampionáte. A od roku 1969 aj na každom svetovom. Za päť rokov (1969 – 1973) vyhral všetko, čo sa dalo. Získal 10 zlatých medailí – jednu na ZOH (1972), tri na MS (1971 – 1973), päť na ME (1969 – 1973) a jednu na svetovej zimnej univerziáde (1970).

Ondrejovi Nepelovi bola Hilda Múdra trénerkou, ale aj druhou mamou. Istý čas dokonca chodila na rodičovské združenia do školy. Neskôr sa stali susedmi – po prvom svetovom titule dostali obe rodiny byt v jednej dúbravskej novostavbe. A na prelome januára a februára 1989 obe mamy spoločne žialili aj pri jeho smrteľnej posteli v Mannheime.

Krasokorčuľovanie vyučovala do osemdesiatky

Hilda Múdra istý čas viedla aj ďalších popredných slovenských krasokorčuliarov: Mariána Filca, ktorý bol najväčším domácim rivalom Ondreja Nepelu, v začiatkoch Agnesu Búřilovú-Wlachovskú, ktorej slávnemu zverencovi Jozefovi Sabovčíkovi neskôr radila v nácviku povinných figúr. Z mužov pod jej dohľadom vyrástli Miroslav Šoška, zo žien Ľudmila Bezáková či Eva Križková-Ďurišinová.

V zozname jej zverencov figuroval aj výborný tanečník a dodnes invenčný a úspešný kouč Martin Skotnický. Počas Nepelovej kariéry, ale najmä po nej, pôsobila Hilda Múdra v lete ale aj dlhodobo aj v zahraničí. Trénovala deviatu na ZOH 1972 Švajčiarku Charlottu Walterovú či striebornú z ME 1981 Chorvátku Sandu Dubravčičovú.

„Teta“ Hilda mala krasokorčuľovanie v srdci až do neskorého veku. Do osemdesiatky ho vyučovala na korčuliach. Viedla zdravých aj mentálne postihnutých. Po nešťastnom páde a zranení jej syn povedal: „Mama, prepáč, ale na korčule ťa už nepustím.“

Množstvo ocenení

Hilda Múdra za svoju prácu získala veľké množstvo ocenení, za všetky možno spomenúť Trofej MOV Šport a etika (1998), Zlaté kruhy SOV a Cena fair play SOV (2000), Medaila Pierra de Coubertina od MOV (2003) či čestné členstvo v Slovenskom olympijskom výbore (2004).

Ešte v júni tohto roku jej prezidentka Zuzana Čaputová odovzdala Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy v oblasti športu a za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrela legendárna trénerka Hilda Múdra, preslávila sa trénovaním Ondreja Nepelu © SITA Všetky práva vyhradené.

žiadne príspevky na zobrazenie