Zoologické záhrady s prívlastkom „naj“

0
Zoologické záhrady s prívlastkom „naj“

Zoologická záhrada dnes nechýba v žiadnom väčšom svetovom meste. Mnohé z týchto zariadení patria medzi najnavštevovanejšie atrakcie vo svojej krajine. Niektoré lákajú počtom či výberom zvierat, iné bohatou históriou alebo príbehom o ich vzniku. Ďalšie zoo sa zas môžu pochváliť niektorým z prívlastkov „naj“.

Najstaršia zoologická záhrada na svete

Tradícia chovu divokých zvierat siaha až do obdobia staroveku. V tejto záľube pokračovali aj stredovekí králi, ktorí si zakladali zvernice s voliérami pre šelmy či exotické vtáctvo. Tie však zďaleka nespĺňali parametre moderných chovných zariadení tohto typu. Za prvú zoo na svete sa tak považuje Tiergarten Schönbrunn vo Viedni. Tá vznikla v roku 1752 v areáli zámku Schönbrunn a spočiatku bola sprístupnená len členom habsburského dvora. V 19. storočí sa začala otvárať širšej verejnosti, pre ktorú je prístupná dodnes. Po opakovanom rozširovaní sa z nej stala moderná zoo obohatená o veľké insektárium a halu imitujúcu dažďový prales.Foto: www.pixabay.com

Prvá zoologická záhrada prístupná verejnosti

Kým Tiergarten Schönbrunn najprv navštevovali iba Habsburgovci, zoo zriadená v botanickej záhrade Jardin des plantes v Paríži bola verejnosti prístupná hneď po otvorení. Prvé zvieratá sem privážali na prelome 90. rokov 18. storočia z bývalého kráľovského zverinca zriadeného vo Versailles. Záhrada postupne prešla viacerými rekonštrukciami, no ani po tých nedokázala konkurovať väčším a modernejším francúzskym zoo. Dnes sa v nej chová vyše 1000 druhov zvierat, ktoré obývajú areál historicky prvej zoologickej záhrady sprístupnenej verejnosti.

Najstaršia zoologická záhrada moderného typu

S pribúdajúcim počtom zoologických záhrad postupne rástla aj úroveň jednotlivých zoo. Na začiatku 20. storočia to vyústilo až k revolúcii v spôsobe chovu. Tú zahájil Karl Hagenbeck, obchodník s exotickými zvieratami, po ktorom je pomenovaná prvá moderná zoo. Tierpark Hagenbeck v Hamburgu, založená v roku 1907, sa od ostatných zoologických záhrad líšila voľnými výbehmi a vyššími voliérami pre vtáky. Zvieratá už neboli chované iba v klietkach, čo zlepšilo ich životné podmienky a zoo sa zároveň stala atraktívnejšou pre návštevníkov.

Najväčšia zoologická záhrada na svete

Najnavštevovanejšie zoologické záhrady sa rozprestierajú na obrovských územiach s výmerou dosahujúcou niekoľko desiatok hektárov. Patrí k nim aj Toronto Zoo, ktorá je s výmerou 287 ha najväčšou na svete. Z ostatných mestských zoologických záhrad sa k nej rozlohou blíži iba Columbus Zoo and Aquarium v americkom štáte Ohio, ktorá zaberá pozemky s veľkosťou 237 ha. Výmera ďalších zoologických záhrad, ktoré nesmú chýbať v zozname najznámejších a najnavštevovanejších zoo sveta, dosahuje menej ako 100 ha.

Tieto zvieratá sú najvernejšie!

Zoologická záhrada s najväčším počtom druhov

Žiadna zoo zriadená v meste sa nemôže pochváliť väčšou druhovou rozmanitosťou ako ZOO Berlin. V jej areáli, ktorý je tvorený 2 hlavnými časťami, žije približne 1500 druhov. Počet druhov sa výrazne rozšíril po zriadení megalomanského akvária s množstvom európskych aj exotických druhov. Druhú časť zoo, ktorá bola otvorená v roku 1844 a prežila aj veľké škody spôsobené bojmi počas 2. svetovej vojny, tvorí veľký zvierací park rozdelený podľa oblastí, v ktorých majú jednotlivé druhy pôvodný domov.

Najlepšia zoologická záhrada na svete

K tomu, aby zoologická záhrada získala pomyselný titul najlepšej zoo na svete, nie je nutná rekordná výmera areálu ani najväčší počet zvierat. Príkladom je San Diego Zoo, ktorá sa už niekoľko rokov umiestňuje v rebríčkoch najlepších zoologických záhrad sveta na popredných priečkach. V rebríčku, ktorý pravidelne zostavuje TripAdvisor, sa v minulosti dostala aj na 1. miesto a stala sa opakovaným účastníkom TOP 3. V súčasnosti je v nej chovaných vyše 600 druhov, ktoré žijú v tematickom prostredí. Nechýba ani pavilón slonov a antarktická časť, čo prispelo k tomu, aby kalifornská zoo získala najprestížnejší zo všetkých prívlastkov „naj“.

Osamelý tučniak v ZOO rád pozerá detskú rozprávku aj dokumenty o tučniakoch (video)

Zdroj foto na titulke: www.pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie