Zvládli by ste život bez plastu? Takto ho úplne vyradíte z každodenného života

0
Zvládli by ste život bez plastu? Takto ho úplne vyradíte z každodenného života

Vyhnúť sa v dnešnej dobe plastu je takmer nemožné. Skôr či neskôr však príde doba, keď si už v obchode nekúpite igelitku ani neodnesiete kávu v jednorazovom pohári. Tragédia? Pre niekoho možno. Život bez plastu však môžete začať už teraz – sami a dobrovoľne.

Nájsť náhradu za plastové obaly dnes už nie je žiadny problém. Oproti minulosti máme výhodu – žijeme v dobe, kedy sa dá poľahky dostať k akémukoľvek tovaru. Avšak napriek rozmanitosti obalových materiálov, stále je najviac využívaný len ten jeden – plast.

Kde všade nájdeme plast?

Ak ste odpovedali „vždy a všade“, nie ste ďaleko od reality. Tento univerzálny materiál je obsiahnutý v bežných potrebách, príbore, počítačoch, oblečení atď. Plast patrí medzi najefektívnejšie spôsoby balenia potravín – udrží ich svieže a čisté.

ako odstrániť plast

Zoznam plastových produktov je ale oveľa dlhší. Ak sa pozriete bližšie, zistíte, že sa plast nachádza aj vo výrobkoch, v ktorých by ste ho nečakali. Nájdete ho napríklad v:

  • kartónoch na mlieko – voskované kartóny obsahujú približne 20 % plastu a 80 % papiera.
  • kozmetike – okrem toho, že kozmetika je balená v tubách, množstvo šampónov, gélov, krémov a make-upov obsahuje syntetické polyméry (t. j. plasty). Aby to nestačilo, v peelingoch sa navyše nachádzajú aj mikroguľôčky. Dentálne nite a jednorazové žiletky sú tiež vyrábané z plastu.
  • detských vlhčených utierkach a plienkach – táto informácia nepoteší žiadnu mamičku, no je to tak. Plienky sú takmer celé vyrobené z plastu. Superabsorpčný polymér sa nachádza v ich vnútri, zatiaľ čo vonkajšia časť je vyrábaná z nepriepustnej ropnej zložky.
  • dámskych vložkách – priemerná ženská vložka obsahuje asi 2 gramy plastu.

Mohli by sme pokračovať ďalej. Baliaci papier, žuvačky, cigaretové filtre a mnoho iného – v tom všetkom je nejakým spôsobom prítomný plast. Ako tieto veci každodennej spotreby nahradiť ekologickejšou alternatívou?

Najlepšie alternatívy plastu

Najlepšie, čo môžete urobiť, je vymeniť plast za materiál, ktorý vydrží čo najdlhšie. Vďaka tomu sa vo vašej domácnosti bude hromadiť menej a menej plastu.

Ste začiatočník v ekológii? Prečítajte si 24 základných tipov pre zero waste

Nerezová oceľ. Je pevná a ľahko sa čistí. Nerez a antikorové nádoby sa v posledných rokoch stali veľkým hitom. Môžete nimi nahradiť jednorazové hrnčeky na kávu, plastové dózy na obed, fľaše, a oveľa viac. Nerez vám vydrží roky. Navyše pri ňom nehrozí vylučovanie toxických látok, ako pri plastových nádobách.

plasty

Sklo. Je lacné, ľahko umývateľné a donekonečna recyklovateľné. Dokonca aj keď ho rozbijete. Potešujúce je, že sa dnes mnoho potravín balí práve do skla. Vďaka tomu si viete upcyklovať sklíčka a využiť ich na uskladnenie jedla. Poháre od džemu, medu, či uhoriek môžete neskôr využívať pri bezobalovom nakupovaní. Okrem toho si z pekných sklíčok viete spraviť retro nápojové poháre, alebo ich prerobiť na zaujímavý handmade darček.

redukcia plastov

Platinový silikón. Vyrobený primárne z piesku, potravinársky platinový silikón je flexibilný a prispôsobivý. Taktiež odoláva teplu, takže v týchto produktoch môžete variť a piecť bez obáv. V obchodoch ale hľadajte silikón bez obsahu plastu.

Obrúsky so včelím voskom. Veríme, že vám ich nemusíme predstavovať. Tieto obrúsky sa používajú najmä ako náhrada plastovej fólie a vreciek. Včelím voskom potiahnutá látka je ľahko umývateľná a udrží vaše potraviny čerstvé. Navyše aj skvele vonia.

Drevo ako obnoviteľný zdroj využijete najmä v kuchyni. Uprednostnite drevený kuchynský riad, čistiace kefy a dosky na krájanie pred tými plastovými.

ako odstrániť plasty

Papierové kartóny. Sú plne kompostovateľné – teda za predpokladu, že nie sú potiahnuté plastom. Množstvo spoločností dnes už balí produkty do čistého hnedého kartónu. Rovnako aj papier sa považuje za ekologickejšie balenie. Pravdou však je, že síce je stále lepší ako plast, no nedá sa recyklovať donekonečna. Zakaždým, keď je papier recyklovaný, jeho tkanivá sa oslabujú. Našťastie sa však aj papier – okrem lesklého – stále dá skompostovať.

Majte však na pamäti, že čokoľvek, čo si kupujete, zanecháva stopu na životnom prostredí. Platí to aj pri udržateľných produktoch. Aj keď spomínané materiály vydržia dlhšie ako plasty, veci vyrábané zo skla, kovu, či dreva tiež míňajú energiu na výrobu a transport.

Aby to všetko malo zmysel, je potrebné, aby ste ich používali znova – a znova – a znova. Kúpa kvalitných, odolných produktov vám zaručí, že ich budete môcť naplno využívať dlhé roky.

plasty

Čím viac ľudí bude požadovať „neplastové“ varianty produktov, spoločnosti budú tým viac nútené obmedziť využívanie plastov.

Planéte vieme pomôcť aj zmenou jedálnička. Prečítajte si, ako na to.

Pridávame inovatívne tipy na každý deň, ktorými odstránite plast zo svojho života:

  • Nahraďte tekuté mydlá a šampóny tými „suchými“. Tekutá kozmetika častokrát obsahuje enormné množstvo plastov. Tie sa ďalej dostávajú do prostredia cez odpad.
  • Uprednostnite sklo, kov a papierové kartónové balenia vždy, ako to je možné. Najlepšie samozrejme je, ak potraviny nemajú žiaden obal – teda nakupujete hlavne čerstvé potraviny, alebo uprednostňujete bezobalové obchody.
ako odstrániť plasty
  • Vyhýbajte sa reštauráciám, ktoré používajú jednorazové príbory. Alebo si prineste svoj vlastný.
  • Čo sa týka umývania riadu, nahraďte špongiu prírodnou špongiou, lufou alebo drevenou kefou na riad.
  • Používajte telové mlieko alebo oleje, ktoré sú balené v skle. Pri takýchto produktoch si môžete byť istí biokvalitou.
  • Vaša sušička nepotrebuje aviváž ani zmäkčovač tkanín. Namiesto toho si zadovážte loptičky do sušičky.
  • Či už sa to týka oblečenia, alebo textílií v domácnosti – vždy uprednostnite bavlnu. Ak si napríklad kupujete koberček, nesiahnite po polyesteri, ale po vlne alebo jute.
  • Pracie prostriedky v plastových fľašiach sa dajú nahradiť čapovanými. Vhodnou alternatívou na pranie sú aj mydlové orechy či ekologické pracie prášky.

Ak zo života odstránime plast, eliminujeme náš podiel v probléme s odpadom. Taktiež budujeme udržateľný svet pre seba aj všetkých okolo nás.

žiadne príspevky na zobrazenie