Dominika žije svoj sen – denne si užíva čaro našich veľhôr

0
Dominika žije svoj sen – denne si užíva čaro našich veľhôr
Chatárka Dominika svoju prácu miluje.

Dominika Dejczöová pochádza z Piešťan, vyštudovala strednú zdravotnú školu a bakalára fyzioterapie. Jej srdce si získali hory a patrí medzi výnimočné ženy nielen tým, aký životný štýl má, ale aj tým, že je z nej chatárka. Spravuje totiž Zbojnícku chatu, ktorá sa nachádza vo Veľkej studenej doline vo Vysokých Tatrách. Bez nej si už život nevie ani len predstaviť.

Prečo si sa rozhodla stať sa chatárkou?

Toto ani nie je, že som sa tak rozhodla… Skôr som dostala tú šancu a veľmi si ju vážim. Je to jedno z mála povolaní, kde sa dajú maximálne skĺbiť veci, ktoré mám rada a zároveň sú mojím povolaním. Chatu sme prebrali 11.11.2015 a dúfam, že to v tomto duchu vydrží čo najdlhšie.

Aké povinnosti ti z toho vyplývajú?

Povinnosti sú veci, ktoré robiť musím. Ja sa na to dívam trochu inak. Človek na pozícii chatára by mal rozumieť tak trošku každému remeslu a to ja aj chcem. Treba zabezpečiť chod bežnej veľkej prevádzky, no s tým rozdielom, že táto naša je v horách, kde je minimálny signál, obmedzené množstvo vody, elektriky a cesta len po svojich…

Čo je najťažšie?

Návrat do mesta :)

Mám predstavu, že si celoročne zavretá na chate, vybavuješ administratívu, dopĺňaš zásoby, varíš a komunikuješ s turistami. Je to tak?

Chatárka Dominika spravuje Zbojničku
Foto: chatárka Dominika

Nie tak celkom… Je mnoho vecí, ktoré treba zabezpečiť dolu v civilizácii a preto sa často musím dolu zdržať viac, ako by som chcela. O to radšej ale trielim na chatu :)

Máš aj voľný čas? Čo počas neho robíš?

Môj čas sa delí podľa toho či som na chate alebo v civilizácii. Keď som dolu, vstanem 6:30, spravím si raňajky, v ideálnom prípade sa povenujem nejakej športovej aktivite, no častejšie sadnem k počítaču a odídem od neho o pár hodín. Potom moja cesta vedie do Popradu za rôznymi „neviditeľnými“ povinnosťami (najviac nenávidím poštu)… Snažím sa zatriediť si čas tak, aby som bola počas pekných dní v prírode a keď je zamračené, riešim povinnosti.

Keď som na chate, počítač je naďalej nevyhnutný. Okolo desiatej si spravíme spoločnú kávu a rozdelíme si úlohy. S prvými turistami sa káva končí a v kuchyni krúžime do poobedia. Potom sa od polievok, jedla, riadu a piva presunú povinnosti k ubytovaniu a večeriam. Po nakŕmení turistov treba umyť riad a celú kuchyňu a o desiatej utíšiť hostí a ísť spať, aby sme mohli ráno zasa vstať a spraviť na 7:00 raňajky, zasa všetko umyť, upratať izby a spraviť kávu.

Je to profesia, v ktorej sa vidíš aj o pár rokov?

Je to profesia, ktorá vyžaduje fyzickú aj psychickú kondíciu. A pár rokov je málo, takže určite.

Máš príhodu, ktorá v tebe najviac zarezonovala?

Mám. Keď šiel Maťo na pomoc inému človeku a už sa nevrátil…

Ktorá situácia bola takmer nezvládnuteľná?

Všetko je zvládnuteľné, no s niečím sa treba popasovať viac, s niečím menej. Najťažšie bolo zvládnuť situáciu s Maťom. Ale nielen, čo sa týka práce. Celkovo, životne.

Ktoré ročné obdobie je pre teba ako chatárku lepšie a ktoré horšie?

Všetky obdobia sú skvelé. Je to dobre vymyslené. Na jar, keď je menej práce, treba načerpať sily a pripraviť sa na leto, ktoré je ťahúňom celého roka. V lete drieme a potom na jeseň zasa trošku oddýchneme a pripravíme sa na zimu. Zima je špecifická, chodia iní hostia, máme čas si zalyžovať v týždni, aj si užiť inverziu… A tak dokola.

https://www.facebook.com/zbojnicka/photos/a.1651884171737589/2180040712255263/?type=3&theater

Mala si už myšlienky o tom, že to zabalíš?

Nie.

Je niečo, čo ti hory dali alebo vzali?

Dali mi úplne iný pohľad na život, na priority, ľudí… Nevzali mi nič, čoho by som nebola ochotná sa vzdať.

Chata má viac než 100 rokov. Čo všetko si na nej od svojho začiatku zmenila, opravila, zmodernizovala?

Keďže pôvodnú chatu zničil požiar, tak bola zrekonštruovaná v roku 2001. Čiže je pomerne nová. Napriek tomu sa samozrejme našli veci, ktoré bolo treba vylepšiť, obnoviť, zmodernizovať. Prerobili sme komplet elektrinu, máme nový systém batérií, nový kotol, okná, spotrebiče v kuchyni, agregát… No veľa.

Prečítajte si aj rozhovor s inšpiratívnou fitnesskou Tatianou Židekovou

https://www.instagram.com/p/Bk979D7g6SE/

Keď sem turisti smerujú, na čo si majú dať pozor? Ako sa majú pripraviť?

Treba sledovať výstrahy horskej služby, vziať si odporúčané vybavenie, v zime mačky, paličky, v lete treba chodiť na túry skôr, kým neprídu poobedné búrky atď.

Na chate aj varíte. Kto vám nosí suroviny?

Chatu celoročne zásobujú nosiči. Všetky potraviny, nápoje, čistú bielizeň, pohonné hmoty, skrátka všetko. A samozrejme, vieme navariť aj vegetariánov, aj bezlepkové, aj bezlaktózové… Máme super kuchárov.

Akú kapacitu máte a čo tu nájdeme?

Kapacita je 16 lôžok, no v lete, keď je dobré počasie, stane sa, že sú ľudia fakt všade.

žiadne príspevky na zobrazenie