Krájače zeleniny: Ako vyberať?

0
Krájače zeleniny: Ako vyberať?
krájač zeleniny

Pri výbere vhodných krájačov zeleniny by ste mali zvážiť viacero faktorov. Zamyslite sa nad tým, koľko možností chcete, aby daný krájač mal a aké cenové rozpätie je pre vás prijateľné. Pripravili sme si článok, v ktorom vám priblížime aj ďalšie faktory, ktoré je dobré pred samotnou kúpou krájačov na zeleninu zohľadniť.

Krájače zeleniny sú v posledných rokoch využívanejšie viacako tradičné kuchynské nožeChystáte si zadovážiť týchto praktických pomocníkov do kuchyne aj vy?Výber krájačov zeleniny je rovnako dôležitý ako výber sady nožov, pretože sa stanú neodmysliteľnou súčasťou vašej kuchyne.

Prečo je dobré mať v kuchyni krájače zeleniny?

Krájače zeleniny prinášajú niekoľko výhod, nielenže šetria značné množstvo času, zároveň ponúkajú možnosť pripravovať chutné a dobre vyzerajúce jedlá z rezanej zeleniny či ovocia. Jednou z ich najväčších výhod je jednotná veľkosť zeleniny, pretože uniformita pomáha pri varení. Zelenina, ktorá sa varí spolu a má rovnakú hrúbku, sa bude variť približne rovnako dlho. Ak má zelenina rôznu veľkosť, varenie je nerovnomerné, takže niektoré kúsky zeleniny môžu byť už uvarené, zatiaľ čo iné sú stále tvrdé a sotva hotové. Pri výbere krájačov je dôležité myslieť aj na materiál, z ktorého sú vyrobené či na veľkosti čepelí, ktoré sú ich súčasťou.

Materiál krájačov zeleniny 

V súčasnosti existujú dva hlavné druhy materiálov, ktoré sa používajú na výrobu krájačov zeleniny. Sú nimi plast a nehrdzavejúca oceľ, ktoré so sebou prinášajú viacero výhod, ale aj nejaké tie nevýhody. Napríklad, krájač z nehrdzavejúcej ocele je uzemnený a robustnejší, existuje však možnosť, že môže po určitom čase začať korodovať. V prípade plastových krájačov je zas dôležité uistiť sa, že plast, z ktorého sú vyrobené, nie je škodlivý.

Plochý alebo zvislý model? 

Ďalším faktorom, ktorý by ste mali zvážiť, je, či potrebujete rovnomerný alebo vertikálny model.  Pri práci s plochým druhom krájača je činnosť pomerne nevyvážená, pretože jednou rukou musíte posúvať reznú časť a druhou rukou zas otáčať rukoväť.Pri zvislom type by malo stačiť zatlačiť na rukoväť nadol, aby ste mohli krájať zeleninu. To si vyžaduje minimálnu mieru námahy.

Tip na záver

Správna starostlivosť a údržba je dôležitá pre všetky nástroje, to platí aj v prípade krájačov zeleniny. Mali by ste mať na pamäti:

Po každom použití je dôležité prístroj vyčistiť. Niektoré modely je možné dať do umývačky riadu, ale ideálne je, ak ich umyjete ručne a budete si tak istý, že je krájač naozaj čistý a bez zvyškov zeleniny.

Dávajte pozor na opotrebované čepele. Ak si všimnete, že zelenina nie je dobre nakrájaná, je najvyšší čas na výmenu čepelí. Našťastie ide o jednoduchý úkon, ktorý zvládne každá šikovná žena.

Krájače zeleniny sú praktickými kuchynskými pomocníkmi, ktoré šetria čas každému, kto ich používa. Pri výbere vhodného typu krájača sa môžete riadiť našimi tipmi, ale mali by ste prihliadať aj na vaše vlastné potreby a tie pri kúpe krájača zvážiť. Predsa len, vy ste osobou, ktorá ho bude používať, preto s ním musíte byť maximálne spokojná.

Článok vznikol v spolupráci s FAVI.sk

žiadne príspevky na zobrazenie