Náhrada cukru. Ktorá je najzdravšia?

0
Náhrada cukru. Ktorá je najzdravšia?

Náhrady, náhrady alebo len bežné sladidlá. V súčasnosti existuje mnoho alternatív. Čoraz viac sa vzdávame klasického cukru a výrobkov, ktoré ho obsahujú, v prospech zdravších. Ktoré náhrady sú najlepšie? Čo sa oplatí používať denne, napríklad pri domácom pečení?

Môže byť sladidlo zdravé?

Vieme, že cukor nie je zdravý, ale väčšina z nás má rada sladkú chuť a nemôže si pomôcť. Pri hľadaní náhrad si musíme odpovedať na otázku, či chceme nahradiť nezdravý cukor niečím porovnateľne nezdravým, alebo či chceme zdravšiu a prírodnú alternatívu. Môžeme používať aspartám a iné chemikálie, ale je lepšie zvoliť niečo, čo je bližšie prírode. Preceňovaný je aj agávový sirup, ktorý prakticky z 90 % pozostáva z fruktózy. Je to cukor, ktorý je jednoducho prítomný v ovocí, ale žiadne ovocie ho neobsahuje v takej vysokej koncentrácii. Má nízky glykemický index (15-30), ktorý je tým nižší, čím vyšší je obsah fruktózy v sirupe. Glykemický index však nie je všetko. Nadbytok fruktózy je zdraviu nebezpečný. Hoci je veľmi podobná glukóze, proces jej metabolizácie je odlišný.

Druhy sladkých náhrad

Cennými prírodnými sladidlami sú stévia alebo xylitol. Stévia je sladšia ako cukor, ale má dosť špecifickú chuť, takže nebude vyhovovať každému. Xylitol je prírodný cukor, ktorý sa vyrába z brezy. Jeho sladivosť je podobná cukru, ale má veľmi nízky glykemický index. Stále máme javorový sirup a rôzne druhy medu, ktoré majú okrem sladkej chuti aj veľa liečivých vlastností. V prípade medu si musíte dávať pozor na teplotu, pretože pri zahriatí na 42 stupňov stráca svoje zdraviu prospešné vlastnosti a stáva sa z neho jednoduchý cukor.

Nie všetky náhrady cukru sa odporúčajú diabetikom. Ľudia so zdravotnými problémami súvisiacimi s hladinou cukru by sa mali vyhýbať javorovému sirupu, datľovému sirupu, melase a medu kvôli ich vysokému glykemickému indexu. Stévia, xylitol alebo erytritol majú veľmi nízky obsah, a preto sa odporúčajú diabetikom.

Prirodzená sladkosť

Najlepšou voľbou je používať čo najmenej spracované produkty. Môžeme si vybrať ovocie alebo orechy, ktoré svojou sladkou chuťou spestria naše jedlá. Sultánky, marhule, figy, sušené slivky, ananásy alebo banány sú ideálne do zdravého pečiva, muffinov, omelety, smoothies, tvarohu alebo ovsenej kaše. Môžete si tiež vyrobiť vlastný datľový sirup. Datle jednoducho zalejte horúcou vodou a namočte ich. Po niekoľkých hodinách datle blanšírujte a získate domáci sirup, ktorý môžete skladovať v chladničke a pridávať do dezertov alebo sladkých raňajok.

 

žiadne príspevky na zobrazenie