Najznámejšie vinárske oblasti v Európe

0
Najznámejšie vinárske oblasti v Európe

Turistická sezóna sa po letných prázdninách nekončí. Turisti sa budú postupne presúvať z pláží a prímorských destinácií do vinohradov. V najznámejších vinárskych oblastiach začína dozrievať prvý vinič a miestni vinári sa pripravujú na domácich aj zahraničných návštevníkov.

Bordeaux (Francúzsko)

Tradícia výroby vína na juhu Francúzska siaha až do obdobia Rímskej ríše. Najvýznamnejším vinárskym regiónom v krajine galského kohúta je okolie mesta Bordeaux. Oblasť zaberá vyše 100 000 hektárov viníc rozdelených do niekoľkých lokalít. Z regiónu pochádzajú top značky vyrobené z odrôd Merlot, Sémillon, Cabernet Sauvignon či Cabernet Franc. Miestni vinári prišli s unikátnymi receptúrami miešania týchto odrôd, čo urobilo z ich produktov elitné vína.Foto: Pixabay

Champagne (Francúzsko)

Chladnejšie podnebie s väčším množstvom zrážok na severovýchode Francúzska praje výrobe vín z kyslejších odrôd. V regióne Champagne z nich vyrábajú legendárne šumivé víno, ktoré sa popíja (nielen) pri slávnostných príležitostiach skoro na celom svete. Vinársky región tvorí 5 menších oblastí, v ktorých sa pestujú najmä sorty ChardonnayPinot Meunier. Centrom celého regiónu je mesto Reims, kde sa sústreďuje predaj a export do celého sveta.

Rioja (Španielsko)

Nezameniteľná zemitá chuť dlho zrejúceho viniča zaradila vína zo španielskej oblasti Rioja medzi najlepšie značky na svete. Región zahŕňa 3 vinárske oblasti Rioja Alta, Rioja Alavesa a Rioja Baja. Miestni vinári sú známi miešaním 2-3 odrôd, čím nápoj naberá zemitý nádych a ovocnejšiu chuť. Hlavnou odrodou pri produkcii červených vín je Tempranillo. Na výrobu bieleho vína sa najčastejšie využíva Viura a Malvasia.Foto: Pixabay

Douro (Portugalsko)

Ak chcú milovníci Portského vína degustovať svoj obľúbený nápoj priamo na mieste výroby, ich cesta povedie do údolia Douro. Oblasť zapísaná do Svetového dedičstva UNESCO nie je iba kolískou vinohradníckej tradície v Portugalsku. Región sa radí aj medzi najkrajšie miesta v krajine. Okrem milovníkov celosvetovo presláveného Portského vína-tawny či Portského vína-ruby ho navštevujú aj turisti a cyklisti.

Piemont (Taliansko)

Víno sa vo veľkom vyrába aj na úpätí Álp neďaleko Turína. Oblasť Piemont sa neteší takej vysokej návštevnosti ako vinárske oblasti v Toskánsku, no vína z tohto regiónu majú najviac certifikátov DOC spomedzi všetkých vinárskych oblastí v krajine. Vinič sa v okolí dnešného Turína spracovával už za čias Etruskov pred zrodom Rímskej ríše. Po storočiach rozvoja tejto tradície sa vínna produkcia zdokonalila natoľko, že výrobné postupy a techniky z Piemontu prispeli k zápisu regiónu do UNESCO.Foto: Pixabay

Dalmácia (Chorvátsko)

Niekoľkomiliónová krajina pri Jadranskom mori ukrýva 4 väčšie vinárske oblasti. Najväčšou z nich je Dalmácia, kde sa pestujú najmä odrody Plavac Mali, Posip a Babić. Dalmácia ako vinárska oblasť sa preslávila jedinečnou technikou dozrievania lahodného nápoja. Pri ostrove Peljesac je niekoľko podmorských vínnych pivníc, v ktorých špeciálne uzatvorené fľaše vína dozrievajú pod hladinou vody. Koncovému produktu to dodáva jedinečnú chuť aj sfarbenie.

Tokaj (Slovensko-Maďarsko)

Za ochutnávkou kvalitného vína priamo z vínnych pivníc nemusíme cestovať naprieč starým kontinentom. Kráľovský nápoj sa už niekoľko storočí vyrába aj v cezhraničnom slovensko-maďarskom regióne Tokaj. Tamojšie vína sa v priebehu 17. storočia stali špičkou vinárskej výroby v celom Uhorsku a vo veľkom sa vyvážali do zahraničia. Za čias vlády Ľudovíta XIV. nechýbali na francúzskom kráľovskom dvore. Z Tokaja urobili vyhľadávanú turistickú oblasť, ktorá je dostupnejšou alternatívou jesennej dovolenky v niektorej z najznámejších vinárskych oblastí v Európe.Foto: Pixabay

Foto na titulke: Pixabay

žiadne príspevky na zobrazenie