Domov AKČNÉ TIPY Základné potraviny, ktoré je dobré mať vo svojej špajzi alebo chladničke

Základné potraviny, ktoré je dobré mať vo svojej špajzi alebo chladničke

Foto: pixabay,com

Nie som zástanca toho, keď sa regály obchodov vyprázdňujú a ľudia nadmerne nakupujú potraviny do zásoby. Na druhej strane, je dobré si robiť rozumné zásoby, napríklad na týždeň, aby ste nemuseli chodiť do obchodu každý druhý deň.

Jedlo je základným palivom pre prežitie. V ťažších časoch však môžeme mať vyššiu spotrebu, najmä ak sme doma celá rodina. Jedlo nám tiež môže nám to poskytnúť úľavu, umožniť nám zažiť radosť zo zdieľania a pre niektorých je to tiež zdrojom inšpirácie.

Ale aj najlepší kuchári potrebujú ingrediencie. Ale aké sú najlepšie potraviny na skladovanie? Prinášame vám prehľad potravín, ktoré je dobré mať po ruke a návod, ako ich využiť.

Prezrite si zásoby

Skôr ako sa vydáte do supermarketu, pozrite si, čo už máte v chladničke a skriniach. Veľké zásoby sa neodporúčajú a mnohí z nás majú obmedzený rozpočet.

Nižšie je uvedený praktický nákupný kontrolný zoznam, ktorý vám pomôže začať. Predpokladáme, že ste si už kúpili kávu, čaj, cukor a mlieko, pretože bez týchto vecí sa dni doma zdajú byť pre väčšinu z nás veľmi dlhé.

Prečítajte si aj článok s prehľadom o donáške potravín

Foto: pixabay.com

Dlhodobo čerstvé potraviny

Vajcia: Ak ste 4-členná rodina, nakúpte aspoň 20 vajec. A ak potrebujete v ktorejkoľvek fáze skontrolovať, či sú čerstvé, aby ste ich mohli použiť alebo nie, spravte si test, že vajce vložíte do nádoby s vodou. Ak klesne na dno, je čerstvé. Môžete tiež použiť zdravý sedliacky rozum – rozbite ho a ak nevonia príjemne, zbavte sa ho.

Zelenina: doplňte druhy, ktoré vydržia dlho, napríklad zemiaky, mrkvu, cibuľu, cesnak, kapustu, tekvicu alebo zázvor. Zázvor môžete vložiť do mrazničky. Citrusové plody tiež dlho vydržia, preto si kupujte pomaranče, citróny a limetky.

Bylinky: Malým kvetináčom bazalky, petržlenu, tymiánu, rozmarínu a mäty sa dobre darí na slnečnom parapete a prinesú vám do jedál sviežosť, keď to najviac potrebujete. Vynechajte koriander; podľa mojich skúseností je náchylná k uvädnutiu po niekoľkých dňoch. Mrazený koriander je dobrou alternatívou.

Foto: pixabay.com


Klobáska: Trochu klobásky spraví skvelú chuť vo fazuľovej polievke alebo keď zapekáte zemiaky a potrebujete ich niečím ozvláštniť. Vyberajte trvanlivejšie druhy, tvrdšie, ktoré môžete v prípade potreby nakrájať a jesť aj za surova.

Syry a maslo: Parmezán a veľký blok tvrdého syra, ako je čedar alebo eidam, spravia všetky cestovinové jedlá chutnejšie. K tomu je dobré dokúpiť do omáčok sladkú smotanu. Keď ste doma, maslo prekvapivo rýchlo zmizne.

Trvanlivé potraviny

Cestoviny a ryža: Cestoviny sú na sklade vo väčšine potravín. Kúpte si rôzne tvary, aby ste sa vyhli monotónnosti. To isté s ryžou.

Šošovica a strukoviny: Keď vám dôjdu mäso a ryby, tieto zásobárne proteínu budú veľmi užitočné. Nakúpte ich sušené a budú chutnejšie a lacnejšie, ale plechovky sú tiež užitočné. Cícer, šošovica, hrach čo bôby sú užitočné, rovnako ako niekoľko plechoviek fazule na chilli a šaláty. Prekvapivá skutočnosť: arašidy sú tiež strukoviny.

Múka, cukry, sušené droždie: Skontrolujte zásoby toho, čo obvykle používate, a podľa potreby ich doplňte. Pravdepodobne budete piecť viac. Veľa inšpirácií na pečenie nájdete aj na našom webe akcnemamy.sk.

Korenie a oleje: Teraz je ten správny čas vypratať stojan na korenie a nahradiť všetko, čo je tak staré, že stratilo svoju ostrosť. Ak začínate od nuly, kúpte kmín, koriander, tymián, oregáno a červenú papriku. Skontrolujte, či máte dosť soli a čierneho korenia, či máte slnečnicový olej na varenie alebo olivový na pokvapkanie. Užitočné bude aj horčica, kečup/pretlak a kari pasta.

Prečítajte si aj náš jedálniček na týždeň so zoznamom potravín

Foto: pixabay.com


Konzervy: Nie, nepotrebujete 24 konzerv z rajčiakov a to isté z cíceru, ale ak ich máte, rozmýšľajte nad spôsobmi, ako ich použiť. Vyhýbajte sa nízkotučným potravinám, namiesto toho pridajte do plnotučného tuku vodu. Tuniak, sardinky a sardely vydržia večne a dajú sa použiť mnohými spôsobmi. Konzervované ovocie (skôr v šťave ako v sirupe) bude užitočné aj pre pudingy a koláče.

Foto: pixabay,com

Žiadne komentáre

Exit mobile version