Vyhadzovať jedlo je ako vyhadzovať peniaze do odpadu! Našťastie existuje niekoľko jednoduchých vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste znížili plytvanie potravinami a začali šetriť. Ak chcete začať, vyskúšajte tieto triky!
Vedeli ste, že priemerná štvorčlenná slovenská rodina vyhodí každý rok jedlo v priemere 160 kíl? To je šialené! Koľko to môže byť peňazí? V jednom článku to premenili do peňazí a údajne je to výška minimálnej mzdy. Napadá ma veľa vecí, na ktoré by som rada minula tieto peniaze a som si istá, že by ste tieto peniaze dokázali investovať lepšie aj vy!
Jednoduché spôsoby, ako znížiť plytvanie potravinami
Som si celkom istá, že za rok nevyhodím jedlo v hodnote takmer 700 eur, ale ak mám byť úprimná, viem, že by som to mohla robiť lepšie, ako momentálne robím.
Samozrejme, ak vyhadzujeme odpad, nejde o skutočné peniaze, ale v prenesenom význame by to tak mohlo byť. Boli to peniaze vo forme približne jednej šálky šošovice a dvoch plátkov šunky, jednej fašírky a jednej rajčiny. Všetko pokazené a všetko nepríjemne vyhodené kvôli mojej nedbanlivosti.
Ako teda môžeme obmedziť plytvanie potravinami na minimum? Tu je 7 jednoduchých tipov, ktoré by nám mohli pomôcť nevyhadzovať jedlo.
7 jednoduchých spôsobov, ako znížiť plytvanie potravinami
1. Nakupujte strategicky
To hovorí zdravý rozum, ale je veľmi ľahké na to zabúdať! Pri nakupovaní rýchlo sa kaziacich vecí si zistite, koľko spotrebujete za daný týždeň, a podľa toho nakupujte.
Len preto, že šalát sa predáva za neuveriteľnú cenu, neznamená to, že by ste si mali kúpiť 3 hlavy. Pamätajte, že ak vyhadzujete jedlo, nič neušetríte.
2. Sledujte zvyšky
Zvyšky pre mňa zvyčajne nie sú veľkým problémom – je to jedlo, na ktoré nakoniec zabudnem. Ale to je do značnej miery preto, že zvyčajne dojedáme všetky zvyšky na obed nasledujúci deň.
Kľúčom pre mňa je však zjesť ich do jedného alebo dvoch dní, inak je príliš ľahké úplne zabudnúť na zvyšky, kým neprejdú hranicou, z ktorej niet návratu.
Tip pre profesionálov:
Používanie priehľadných nádob na skladovanie zvyškov nesmierne pomáha! Ale ak už musíte použiť nádobu, ktorá nie je priehľadná, vždy sa ju snažte aspoň označiť, aby ste vedeli, čo v nej je. Použijem kúsok lepiaceho štítka a napíšem naň názov potraviny. Keď potom prehadzujem veci v chladničke, neustále mám pre dočami, čo presne tam mám, čo treba spotrebovať.
3. Podávajte deťom malé porcie
Deti vedia byť veľmi nedôslední jedáci. Jedno jedlo jedia ako blázni a ďalšie ich len ťažko prinútite zjesť čo len sústo. Jeden deň povedia, že špagety a syr sú ich najobľúbenejšie, a na druhý deň sa rozhodnú, že im to už nechutí.
Aj keď si uvedomujem, že deti sú jednoducho také, neznášam vyhadzovať jedlo pre ich vrtkavosť. Pokúsila som sa teda problém vyriešiť tak, že som im naservírovala malé množstvá. Je zrejmé, že vždy môžu mať viac, ak chcú! Ale oveľa radšej by som jedlo niekoľkokrát rozdala, ako by som ho hodila do odpadu!
4. Naučte sa vedieť, čo máte
Mať dobre zorganizované veci vám môže ušetriť peniaze v mnohých oblastiach a jedlo nie je výnimkou! Keď prídete domov z obchodu a odložíte jedlo, umiestnite nové veci za staršie. Týmto spôsobom, keď si vezmete jogurt alebo škatuľu sušienok, najskôr spotrebujete staršie jedlo.
Veľmi pomáha aj to, keď budete mať svoje skrine, chladničku a mrazničku úhľadne usporiadané, aby ste videli, čo máte! Umiestnite podobné predmety dohromady a väčšie nádoby umiestnite za menšie. Ak nemôžete rýchlo vidieť, čo máte, je príliš ľahké prehliadnuť veci a nechať ich pokaziť sa!
Tip pre profesionálov: Zistila som tiež, že je užitočné viesť si priebežný zoznam vecí, ktoré treba spotrebovať. Keď si potom naplánujem naše menu, pozriem si svoj zoznam a podľa toho sa snažím robiť recepty. Niekedy dokonca nalepím zoznam „na použitie“ na našu chladničku alebo do dverí skrinky, aby som si bola vedomá toho, čo mám použiť.
5. Použite svoju mrazničku
Keď už hovoríme o zvyškoch, tu je ďalšia možnosť. Ak máte zvyšky alebo jedlo, o ktorom si myslíte, že ho nestihnete spotrebovať skôr, ako sa pokazí, ihneď ho vložte do mrazničky. Nepredpokladajte, že to urobíte neskôr, pretože je pravdepodobné, že sa to nikdy nestane.
Pamätáte si na fašírku, o ktorej som povedala, že som ju vyhodila? Mala som v pláne ju dať do mrazničky, kým sa nepokazia, ale vždy som si pomyslela, že to urobím „neskôr“. Je zrejmé, že čakanie nebol dobrý nápad!
Mraznička je tiež skvelá na veci ako sušienky a chlieb. A ak máte ovocie, ktoré sa obávate, že sa pokazí, zamrazte ho a hoďte do smoothies. V skutočnosti existuje neskutočne veľa potravín, ktoré môžete jednoducho zmraziť, aby ste predĺžili ich životnosť!
6. Múdro nakladajte s prebytkami
Zistila som, že ovocie a zelenina zvyčajne zostanú dlhšie čerstvé, ak ich necháte v pôvodnom stave, kým ich nebudete pripravení použiť. Inými slovami, nechajte ich na stonke, v trse a všetko v jednom kuse. A ak si všimnete „zlé vajce“ vo zväzku, okamžite ho vyhoďte. Jeden hnijúci kus môže rýchlo spôsobiť pokazenie ďalších!
Taktiež vrelo odporúčam investovať do priedušných nádob. Umožňujú ponechať si potraviny oveľa dlhšie, ako by som ich inak mohla mať. Zvlášť som si všimla, že bobuľové ovocie a šalát vydržia o niekoľko dní až týždeň dlhšie, keď ich tam uložím.
7. Pripravte nádobu na polievku
Umiestnite krabičku od zmrzliny (alebo akúkoľvek nádobu, ktorú chcete použiť) do mrazničky a vždy, keď máte zvyšky, ako je mäso, syr, vývar alebo zelenina, ktoré by sa hodili na polievku, jednoducho ich vysypte do krabičky. Keď sa vedro naplní, pripravte z neho polievku, do ktorej podľa potreby pridajte ďalšie ingrediencie, aby bola chutnejšia a sýtejšia.
Je to skvelý spôsob, ako spotrebovať zvyšky!
Tip pre profesionálov: Ak sa vám nepáči nápad s polievkou, môžete tiež vyskúšať tieto kreatívne nápady na prerobenie jedla!
Zdroj: https://www.thriftyfrugalmom.com/7-ways-reduce-food-waste-save-money/