Doktor Ladislav Knápek: Klimaktérium nie je angína, je to beh na dlhé trate

1
Doktor Ladislav Knápek: Klimaktérium nie je angína, je to beh na dlhé trate

MUDr. Ladislav Knápek je gynekológ a rádiológ. Podieľal na rozvoji kanadskej značky SWISS Natural/Naturevia v Českej republike a v roku 2000 ju priviedol na Slovensko. 

V rozhovore nám prezradil:

  • aké sú príznaky menopauzy
  • ako sa dajú liečiť ťažkosti spojené s klimaktériom
  • či existuje náhrada klasickej liečby
  • aké výživové doplnky najviac zaberajú a ktoré pôsobia preventívne
  • prečo ženy po prechode priberajú a ako to riešiť

Čo je to menopauza?

Menopauza je vlastne posledná menštruácia. Obdobie pred tým sa volá premenopauza, kedy žena vôbec nemusí mať problémy, a potom zrazu príde posledná menštruácia. To, čo je potom, po menopauze, je obdobie nazývané postmenopauza. A celé toto obdobie sa nazýva klimaktérium.

Ako je možné rozpoznať, že sa u ženy blíži menopauza?

Je to individuálne, každá žena to má inak. Tretina žien obdobie klimaktéria ani nespozoruje. Jedného dňa skončí menštruácia, a potom sa nič nedeje. Ale máme tu ďalšie dve tretiny žien, u ktorých sa to prejaví, viac alebo menej. Niektoré ženy majú ľahké príznaky, niektoré ich majú výraznejšie až ťažšie. Našťastie, len menšia skupina žien má ťažšie príznaky.

Ako to prebieha z biologického hľadiska a čo má na to vplyv?

Keď hladina estrogénu klesne natoľko, že prestane stimulovať sliznicu maternice, a tak sa menštruačný cyklus ukončí. Pokles hladiny estrogénu na vaječníkoch má vplyv na bunky, a preto vznikajú ťažkosti. Asi 50-percentný podiel má na tom genetika, potom životný štýl, a tiež to, ako sa žena o sebe stará. To je základ, od ktorého sa všetko odvíja.

Ak žena nepociťuje ťažkosti, tak to často ani nerieši. Žena, ktorá sa o seba stará, sa snaží zdravo stravovať, hýbe sa, berie vitamín D, konzumuje izoflavóny, antioxidanty, a celkovo dbá o seba, to je prvá skupina.

Druhá skupina žien má určité ťažkosti, ale s gynekológom to neriešia a skúšajú prírodné cesty. A potom je tu tretia skupina žien, ktoré majú ťažkosti a chcú od lekára nasadenie liečby.

Aké sú problémy klimaktéria, s ktorými k vám chodia pacientky najčastejšie?

Prvá skupina problémov, s ktorými ženy najčastejšie navštívia gynekológa sú vegetatívne alebo akútne ťažkosti – nával, nespavosť, nočné potenie, popudlivosť, znížené libido, znížená koncentrácia, výkyvy nálady, nerovnováha. Väčšinou je tu nasadená hormonálna liečba, ktorá by mala byť nastavená individuálne pre každú pacientku.

S postupom klimaktéria sa objavuje druhá skupina problémov a to sú organické – sklon k tvorbe vrások a starnutie pokožky, inkontinencia, častejšie močové infekcie. Zvyšovanie telesnej hmotnosti. Ak si to ženy po prechode neustrážia, postupne priberajú kilo po kile každý rok.

A potom je tu tretia skupina – metabolické ťažkosti, o ktorých väčšina vôbec nevie a začnú sa prejavovať až o 10 – 15 rokov po menopauze. S vyšším vekom sa začína objavovať ateroskleróza (kôrnatenie tepien), poruchy kardiovaskulárneho systému, osteoporóza, a s tým aj riziko vzniku patologických zlomenín.

Niektoré pacientky majú ťažkosti, ale s liečbou váhajú, ale keď im poviem, že si úplne zbytočne zvyšujú riziko napríklad infarktu, potom väčšinou na liečbu pristúpia.

Kedy klimaktérium obyčajne začína?

Priemerný vek menopauzy je 50 rokov. Ťažkosti však môžu ženy pociťovať už pred 50-tkou. Okolo veku 45 rokov môže začať nepravidelný cyklus. Ak začnú užívať substitučnú liečbu, okolo 50-tky problémy sa upravia, a žena je stále v kondícii. Liečba trvá aj 3 – 5 rokov, ale niekedy, keď ju vysadíme a zistíme, že to nestačí, potom pokračujeme a znížime dávku liekov. Každá žena by mala dostať liečbu ušitú na telo.

Sú aj extrémy, kedy to začína skôr. Ženy, ktoré trpia príznakmi už v 40-tke, sú v nevýhode, ich orgány sú viac zaťažované v dôsledku nedostatku estrogénu. Potom je tu druhá skupina žien, ktoré sa sťažujú, že majú menštruáciu ešte po 50-tke. Je to však pre nich výhoda, majú omnoho viac chránené srdce, cievy a kosti.

Veľa žien sa sťažuje na prirastok na váhe, prečo ženy po menopauze priberajú a ako to riešiť?

Pokles estrogénu spôsobí, že sa žena ukľudňuje, vekom sa aj metabolizmus spomaľuje, ale stravovanie zostáva nemenné. Takže ak budú ženy rovnako jesť ako predtým, 80% z nich priberie. A toto je pre ženy veľký problém, je pre ne náročné upraviť stravu a mať dostatočný pohyb. Ak každý rok niečo priberú, za 10 rokov majú aj 20 kíl navyše.

Doktor Ladislav Knápek

Na čo sa vase pacientky najčastejšie sťažujú v súvislosti s príchodom klimaktéria?

Chodia ku mne väčšinou po štyridsaťpäťke, že im nepravidelne chodí menzes. Ich vaječníky totiž neprodukujú toľko estrogénu, aby udržali pravidelný cyklus. Ak sa blížia k 50-tke, majú prvé vegetatívne príznaky a pociťuju diskomfort.

Jedna pani ku mňe prišla s akútnymi prechodovými problémami, ale liečbu nechcela. Povedala mi, že to vydrží. Odišla a potom sa vrátila, že predsa len chce lieky. Predpísal som jej ich. Potom prišla na kontrolu, a tešila sa, že ako jej je dobre a že ako prvé sa ospravedlnila manželovi za to, že bola protivná (smiech).

Kedy sa dá menopauza riešiť aj bez klasickej liečby?

Niektoré ženy nechcú užívať hormonálne lieky. Ak majú mierne alebo stredné príznaky, môžu siahnuť po prírodných preparátoch. Ak sú problémy výrazné, tak sa o prírodnej liečbe ani nebavím. Máme čo robiť, aby sme to zvládli s liekmi. Ak má len mierne ťažkosti, môžeme nastaviť prírodné podporné prostriedky.

Ako ste prišli k produktu Natural HRT?

V Toronte v Kanade je Fakulta herbálnej medicíny. V spolupráci so Swiss Natural chceli nájsť účinnú alternatívu štandardnej hormonálnej terapie. Na základe vedeckého výskumu vznikol produkt Natural HRT. Aby sa tej žene pomohlo v rovine vegetatívnej, rovnako aj organickej a metabolickej.

Natural HRT je viaczložkový produkt, obsahuje 6 bylín a každá slúži na potlačenie iného príznaku.

  • Hodí sa pri miernych a stredných ťažkostiach, vtedy má tento preparát vysokú efektivitu.
  • Alebo sa hodí pre ženy, ktoré nemôžu užívať štandardnú hormonálnu liečbu.
  • A je tiež je určený pre ženy, ktoré sa preventujú samé a nemajú ťažkosti.

Firma je na slovenskom trhu už skoro 21 rokov. V Kanade patrí Swiss Natural HRT k najpredávanejším produktom určených pre ženy.

Po akej dobe používania sú výsledky?

Pri problémoch doporučujeme 2 kapsule denne, jedno balenie obsahuje 60 kapsúl, čo je asi na mesiac. Potom už žena vie, či to funguje alebo nie. Pri menších ťažkostiach to zaberie spoľahlivo, u stredných môže byť efekt individuálny, ale pomôže minimálne k čiastočnému zníženiu.

Ak sa stav ženy zlepšuje, môže pokračovať v užívaní. A môže to brať doslova roky. Ťažkosti vám len tak neodznejú, klimaktérium nie je angína, ktorá je za 2 týždne preč. Je to beh na dlhú trať.

Potom je tu skupina žien, ktoré sa preventujú samy, a berú 1 kapsulu denne, na problémy, ktoré môžu existovať aj bez príznakov, o ktorých nevedia.

Ako spájate lekársku prax a podnikanie?

Za všetkým bola náhoda. Stalo sa mi, že prišla za mnou mladá slečna, ktorá mala dlhodobé močové ťažkosti, pálilo ju to a nič objektívne sa nezistilo. Bola nešťastná, mesiace si ju urológovia podávali. Náhodne som sa dostal ku Swiss Natural brusinkám, tak som jej ich posunul. Za mesiac prišla, že konečne po roku nemá žiadne ťažkosti, pričom predtým dostávala antibiotiká a nepomohlo jej to.

Tak som začal skúšať aj ďalšie prípravky. Ak si zaobstaráte výživový doplnok, tak často netušíte, ktoľko účinných látok bude napr. v 100 mg tohto produktu. Vo Swiss Natural platia tvrdé podmienky, kontrola kvality a štandardizácia. Niekde niečo nazbierate, usušíte, ale je rozdiel, koľko účinnej látky v tom finálnom produkte máte a tiež, aby bolo rovnaké množstvo v každej tabletke.

Máte 45 až 55 rokov a chcete sa zúčastniť testovania produktu Natural HRT? Vyplňte tento dotazník.

Práca vás musí baviť a zároveň obohacovať. Takto striedavo zapojujem rôzne časti mozgu a vo výsledku to pre mňa predstavuje ideálnu rovnováhu. A biznis mi pomáha aj v medicínskej praxi, pretože si produkty sám môžem overiť. A to je výhoda.

Odkedy funguje značka Swiss Natural?

Všetko to začalo Rolfom Zimmermanom a jeho manželkou, nemeckou pekárkou a zdravotnou sestrou, ktorí zdieľali svoje vedomosti a vášeň pre výživu a prírodné lieky. V roku 1952 prišli do Toronta v Kanade a otvorili si pekáreň, ale čoskoro sa z toho stal obchod s prírodnými zdravými potravinami. Pár dovážal byliny z ich rodnej krajiny, Švajčiarska.

Dopyt po ich prírodných liečivách sa čoskoro stal natoľko silným, že zavreli svoj obchod a zamerali sa na vývoj, výrobu a distribúciu produktov. Dali si záležať na množstve účinnej látky v produkte, vysokú kvalitu a na kontrolu si prenajímali nezávislé firmy. Čoskoro sa dostali na špicu predaja týchto produktov.

Aký produkt vo vašom eshope je najpopulárnejší a po ktorom ženy najviac siahajú? Aké produkty by ste odporúčali?

Určite je dôležitý Vitamín D3, ktorý pomáha nielen kostiam, ale aj imunite. Ďalšia skupina produktov, ktorú ženy majú radi, sú Laktobacily 5 Imunita. Taktiež máme ako jediný produkt v oblasti brusníc, ktoré sa postupne uvoľnujú – Mega brusnice. A potom je veľmi predávané už spomínané Natural HRT. To sa týka aj predaja v lekárňach, aj v eshope.

Aké preventívne kroky odporúčate ženám ako lekár?

Najdôležitejšie sú prevenívne prehliadky. Keď je včasný nález, dá sa vyliečiť, ale ak už budú v tele metastázy, bude to veľmi náročné. Ženy majú v lekárskej starostlivosti veľké výhody – skoro všetky vyšetrenia prepláca poisťovňa, týka sa to gynekológie a mamografie. Je dobré mať výsledky aj na kontrolu kostnej hustoty – denzitometrické vyšetrenie v rámci prevencie osteoporózy.

Ak sa chce žena o seba starať, okrem dodržiavania zdravej životosprávy, čo je základ, by mala siahnuť po doplnkoch, ktoré z minima urobia maximum. Koenzým Q10 aktivuje energiu v bunke, Vitamín D na kosti a imunitu, HRT je na celý ženský systém, Omega-3 mastné kyseliny na srdce, cievy a mozog.

žiadne príspevky na zobrazenie