Ľudia v Mariupole zbierajú vodu z potokov a topiaceho sa snehu, aby prežili

0
Ľudia v Mariupole zbierajú vodu z potokov a topiaceho sa snehu, aby prežili
Zdroj: www.abc.net.au/news

Mariupol zažíva najhoršie chvíle – v uliciach ležia mŕtvoly, ľudia trávia už niekoľko dní bez vody, tepla, základných hygienických zariadení alebo telefónu. Po prerušení dodávky vody zbierajú vodu z potokov či z topiaceho sa snehu. Hladní obyvatelia sa snažia vlámať do obchodov, aby našli jedlo. Tisíce ľudí sa chúli v pivniciach a trasie sa pri zvuku ruských granátov.

„Prečo by som neplakala?“ hovorí s plačom Ukrajinka Goma Janna. Sedí pri svetle olejovej lampy pod zemou, obklopená ženami a deťmi. „Chcem svoj domov, chcem svoju prácu. Je mi tak smutno za ľuďmi, za mestom, za deťmi.“

V tomto prístavnom meste meste so 430 000 obyvateľmi sa odohráva humanitárna kríza a ani včerajšok nepriniesol žiadnu úľavu: Pokus o evakuáciu civilistov a dodanie veľmi potrebného jedla, vody a liekov cez bezpečný koridor zlyhal. Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že ruské sily strieľali na konvoj predtým, než sa dostal do mesta.

Takmer dva týždne po invázii Rusi postupovali pozdĺž ukrajinského pobrežia, kde by mohli vytvoriť pozemný most na Krym, ktorý Moskva zhabala Ukrajine v roku 2014. Mariupol, ktorý leží pri Azovskom mori, je už niekoľko dní obkľúčený ruskými vojakmi. „Mariupol je v katastrofickej situácii,“ uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuk.

Prečítajte si: Aktuálne informácie o vojne na Ukrajine

Zdroj: www.abc.net.au/news

Kate White, pohotovostná manažérka Lekárov bez hraníc, hovorí:

S hrôzou sa dozvedáme správy, že pri dnešnom útoku bol zasiahnutý nemocničný komplex vrátane pôrodnice v Mariupole. Aj keď nemôžeme potvrdiť, že išlo o cielený útok, od našich zamestnancov vieme, že počas bojov v posledných dňoch boli poškodené domy a nemocnice.

Bombardovanie v Mariupole

Vzhľadom na prebiehajúce ostreľovanie, prestrelky a letecké bombardovanie v Mariupole je hľadanie zdravotnej starostlivosti čoraz ťažšie, najmä pre budúce matky a starších ľudí, ktorí majú obmedzený pohyb.

Útoky na zdravotnícke štruktúry ničia to málo, čo zostáva na liečbu naliehavých prípadov. V meste, kde je zdravotný systém na pokraji kolapsu, je zbavenie ľudí tak potrebnej zdravotnej starostlivosti porušením vojnových zákonov.

Ľudia bez jedla a vody

Ľudia v Mariupole prežívajú dni obliehania v mučivých podmienkach a každý nový útok na civilnú infraštruktúru pridáva na ich úplnom zúfalstve. Je nevyhnutné, aby civilisti a civilná infraštruktúra vrátane zdravotníckych zariadení boli ušetrení útokov a aby bolo zaručené právo ľudí na zdravotnú starostlivosť a bezpečnosť.

Zdroje: doctorswithoutborders.org, time.com/6156091/ukraine-mariupol-evacuation/

žiadne príspevky na zobrazenie