Recept na chutný čučoriedkový koláč, ktorý zvládne úplne každý

0
Recept na chutný čučoriedkový koláč, ktorý  zvládne úplne každý

Čučoriedky sú nielen chutné vitamínové bomby, ale spestria takmer každý dezert. Pripravte si s nami čučoriedkový koláč, na ktorého prípravu nepotrebujete žiadne špeciálne pekárske schopnosti.

Receptov na čučoriedkový koláč nájdete neúrekom. Niektoré si vyžadujú skúsenosti s pečením, iné sú náročnejšie na čas či ingrediencie. Na upečenie tohto koláča však nepotrebujete ani roky praxe, ani špeciálne prísady, ani čas a dokonca ani odmerku.

Stačí vám šálka a pochutiť si na ňom môžete už o chvíľku. Výhodou je, že tento koláč nevyžaduje ani perfektne kysnuté cesto – bez droždia a trápenia vytvoríte skutočnú lahôdku.

Ako už ingrediencie naznačujú, nepôjde o nízkosacharidový koláč. Ak ho však nezjete celý, určite vašej línii neuškodí. Tak poďme na to.

Potrebujeme:

● 1 šálku kryštálového cukru
● 2 vajcia
● 1 šálku mlieka
● 1 šálku oleja
● 2 šálky hladkej múky
● 1 kypriaci prášok
● 1 vanilínový cukor
● maslo
● kúsky čokolády, sušeného ovocia, (podľa chuti)
● 3 šálky čerstvých čučoriedok
● 3 PL javorového sirupu

foto: pixabay.com

Postup

1. Kryštálový cukor a vajcia vymiešame mixérom až do peny.
2. Pridáme šálku oleja a opäť vymiešame.
3. Pridáme mlieko a premiešame. Pozor, nezapíname mixér, len jemne premiešame metličkou.
4. Pridáme múku, kypriaci prášok, vanilínový cukor a dôsledne premiešame, nech v hmote nie sú hrudky.
5. Jemne vmiešame kúsky čokolády a sušeného ovocia.
6. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie alebo vymastený masom a posypaný múkou. Záleží, čomu dávame prednosť.
7. Navrch rovnomerne poukladáme 1 šálku čučoriedok a dáme do vyhriatej rúry na 180 °C.
8. Zvyšné čučoriedky dáme s trochou masla a javorovým sirupom na panvicu a jemne tepelne upravíme. Nesmie vzniknúť džem, ale ostať celé kúsky ovocia.
9. Keď sa trochu cesto zapečie (po cca 10 min.) Vylejeme vylepšené čučoriedky na cesto a pokračujeme v pečení až do zlatista.

Ešte niečo navyše

Foto: pixabay.com

Tento hrnčekový čučoriedkový koláč môžete ešte vylepšiť. Ak máte radi tvaroh, neváhajte ho pridať spolu s prvou dávku čučoriedok do koláča. Rovnako môžete k čučoriedkam pridať aj kúsky iného ovocia, ktoré vám v kuchyni ostali, čím sa vyhnete aj zbytočnému plytvaniu jedlom.
Okrem toho môžete vrch koláča ešte vylepšiť klasickou posýpkou z masla, múky a cukru. Podľa toho, na čo máte práve chuť.

Ako nepokaziť šálkový koláč?

Hoci na prípravu šálkového koláča nepotrebujete žiadnu odmerku ani váhu, len šálku, aj tu treba byť dôsledný. Zvyčajne sa pri šálkových koláčoch pracuje so šálkou s objemom 2 dcl. Rovnako je tomu aj v tomto prípade.

Od začiatku až do hotového koláča by ste mali používať rovnakú šálku, resp. šálku s rovnakým objemom. Len tak dosiahnete potrebný pomer surovín a budete sa tešiť z chutného výsledku.

Zdroj foto:
https://pixabay.com/photos/heart-love-blueberries-2354637/

https://pixabay.com/photos/cake-food-dessert-blueberries-6234167/

žiadne príspevky na zobrazenie