Hrnce sú jedným z najdôležitejších pracovných nástrojov v každom stravovacom zariadení, takže ide o investíciu, na ktorej sa rozhodne neoplatí šetriť. Na trhu je k dispozícii nespočetné množstvo značiek a modelov, ako teda nájsť a vybrať taký, ktorý vám bude bez problémov slúžiť dlhé roky? Odpoveď nájdete v nasledujúcom článku!
Výber hrnca na varenie – záleží na kvalite materiálu
Profesionálny kuchynský riad musí spĺňať množstvo požiadaviek, ktoré sú dané charakterom prevádzky, ale aj samotnými kuchármi. Treba zdôrazniť, že rovnako ako veľkosť riadu alebo výrobca sú veľmi dôležité aj materiál, z ktorého je riad vyrobený, určuje rozsah jeho použitia a tiež možnosti, ktoré kuchárovi ponúkne.
Najbežnejším materiálom v súvislosti s hrncami pre gastronómiu je nehrdzavejúca oceľ a niet sa čomu čudovať – je mimoriadne trvanlivá, odolná voči poškodeniu, nie je zdraviu škodlivá a svoje vlastnosti si zachováva aj pri veľmi vysokých teplotách. Okrem toho sa ľahko čistí a takmer vždy sa dá umývať v gastro umývačke riadu. Samotná oceľ však často nestačí, preto sa oplatí zvážiť hrniec s dodatočnou povrchovou úpravou a neštandardným dizajnom dna. Najbežnejšie sú hrnce z nehrdzavejúcej ocele s povrchovou úpravou:
- Keramika – výborne drží teplo a zabraňuje pripaľovaniu jedla, ale je náchylná na poškriabanie drôtenou kefou alebo kovovým náčiním;
- smaltované – mimoriadne odolné voči vysokým teplotám, a preto vhodné na použitie v rúre, považujú sa aj za zdravotne najbezpečnejšie;
- titánové – tieto povrchy sa veľmi rýchlo zahrievajú, takže sú vhodné na varenie s minimálnym množstvom tuku, a sú tiež veľmi odolné;
- teflónové – minimalizujú riziko prilepenia jedla, ale sú veľmi náchylné na poškriabanie.
Gastro hrnce (https://gastromania.sk/gastro-hrnce) môžu mať aj špeciálne tvarované dno, ktoré ešte viac zlepší technické parametre hrnca. Hovoríme napríklad o takzvanom sendvičovom dne, ktoré sa skladá z dvoch vrstiev nehrdzavejúcej ocele tesne obklopujúcich hliníkové jadro. To znamená, že okrem všetkých výhod nerezovej ocele získate aj výhody hliníka – vynikajúci rozvod tepla, a teda rýchlejšie varenie a úsporu energie.
Ak je to možné, určite sa oplatí uistiť, že hrniec, ktorý ste si vybrali, bol celý vylisovaný z jedného plechu z nehrdzavejúcej ocele. To zaručuje úplnú tesnosť, ktorú naopak zvárané hrnce neposkytujú.
Rozmery hrnca a požiadavky na priestor
Keď už viete, z akého materiálu bude pre vás hrniec najvhodnejší, môžete zvážiť, aké rozmery hrnca budú vyhovovať vašej prevádzke.
S výnimkou najmenších prevádzok, kde by najväčšie hrnce mohli prekážať, je dobré zaobstarať si sadu pozostávajúcu z hrncov s rôznym objemom, veľkosťou (nízke, stredné, vysoké, kastróly) a účelom (univerzálne a určené napríklad na dusenie alebo varenie morských plodov). To neznamená, že musíte kúpiť jeden hrniec z každej kategórie, pomery by mali byť prispôsobené potrebám podniku a charakteru činnosti.
Ak váš podnik zvyčajne obsluhuje primeraný počet hostí, lepšou voľbou by bolo kúpiť prevažne malé alebo stredne veľké hrnce – približne do 30 litrov. Veľké zariadenia s veľkým počtom hostí, ako aj cateringové spoločnosti zabezpečujúce veľké podujatia by mali investovať do veľkých cateringových hrncov s objemom do 100 litrov. V niektorých prípadoch môže byť potrebných niekoľko takýchto hrncov.
Bezpečnosť a údržba
Keď je v kuchyni veľa práce a personál musí vykonávať zložité úlohy veľmi rýchlo, môže dôjsť k nehodám. Gastro riad by preto mal byť navrhnutý tak, aby toto riziko minimalizoval. Odporúča sa hľadať hrnce s neprehrievajúcimi sa, pevne pripevnenými a ergonomickými rukoväťami. Niekedy sa nárazom, poškriabaniu alebo pádom hrnca nevyhnete a v takýchto prípadoch zohráva úlohu kvalita spracovania a použitý materiál. Gastro hrnce od renomovaných výrobcov zaručia dostatočnú odolnosť a budú mať aj všetky potrebné atesty a certifikáty pre styk s potravinami.
Udržiavanie riadnej čistoty gastro hrncov je mimoriadne dôležité pre bezproblémový chod kuchyne. Na tento účel je dôležité venovať pozornosť tomu, či je konkrétny hrniec vhodný do umývačky riadu. Vhodné sú takmer všetky hrnce z nehrdzavejúcej ocele, ale pozor na hliníkové, medené a liatinové hrnce, ktoré si vyžadujú ručné umývanie – môžu zmeniť farbu a skorodovať.
Ak zohľadníte všetky uvedené skutočnosti, výber správneho hrnca pre vašu prevádzku bude oveľa jednoduchší.