Medzinárodné aj domáce uznanie, vášeň pre podnikanie, osveta v oblasti kávovej kultúry či jednoducho dobre upražená káva? Toto sú niektoré z mála výrazov, ktorými by sme mohli definovať EBENICA COFFEE – slovenskú pražiareň kávy, ktorá vznikla prepojením sna o podnikaní a vášne pre kávu.
Marek Fajčík, majiteľ a šéf pražiarne, nám v rozhovore prezradil, čo ho motivovalo začať podnikať s kávou, prečo sa oplatí mať dobrú kávu aj v kancelárii, ako o káve vzdelávajú ostatných, no aj to, ako si vybrať tú správnu kávu podľa našej chuťovej preferencie.
Prečo ste sa rozhodli začať podnikať? Čo vás motivovalo?
Vždy som mal túžbu podnikať, vyskúšať si, aké to je, byť sám sebe pánom a robiť veci po svojom. EBENICA vznikla ako spojenie tejto mojej túžby a z vášne pre kávu. V čase, keď som ešte pracoval ako finančný riaditeľ, som veľa cestoval a zistil som, že v zahraničí sa dajú kúpiť oveľa lepšie kávy ako na Slovensku.
Napadlo mi, že by bolo skvelé priniesť dobrú kávu na Slovensko a svetu kávy som napokon úplne prepadol. Neskôr som nadšením nakazil aj manželku Danku a rodinu. A tak sme postupne opustili naše bývalé zamestnania vo farmaceutickom biznise a vybrali sa vlastnou cestou – cestou neistoty, do sveta chutí kvalitnej kávy. Takto vznikla pražiareň EBENICA COFFEE, ktorá funguje už 15 rokov a zamestnáva 13 interných zamestnancov a množstvo externistov a freelancerov.
Prečo práve káva?
Som gurmán a milujem svet chutí a vôní – rád ochutnávam dobré jedlá a nápoje a káva mi jednoducho učarovala. V začiatkoch, pred 15 rokmi, bola mojou motiváciou aj snaha robiť na Slovensku osvetu v oblasti kávovej kultúry. Situácia bola v tom čase na trhu iná ako dnes, malé remeselné pražiarne tu prakticky neexistovali a ľudia nemali možnosť kúpiť si kvalitnú kávu. Povedal som si, že to chcem zmeniť. Veď prečo by sme aj my Slováci nemohli piť skvelú kávu?
Čo Vás poháňa vpred?
Vpred ma poháňa najmä môj vnútorný motor – presvedčenie, že aktívnym prístupom a poctivou prácou sa dá zvládnuť takmer všetko. Potom je tu aj vonkajšia motivácia, keď vidím spokojných zákazníkov a dostávame na našu prácu pozitívnu spätnú väzbu. Inšpiruje a motivuje ma, že dokážeme okolo seba vytvoriť zdravú komunitu ľudí – kolegov, zákazníkov. Vtedy cítim, že naša práca má zmysel a prináša ľuďom do života niečo pozitívne.
Fungujeme ako malý ekosystém postavený na priateľských a rodinných hodnotách.
Zameriavate sa aj na distribúciu kávy do kancelárií. Čo je dôležité vedieť pri výbere?
Myslíme si, že v rámci slovenských pražiarní patríme v segmente office kávy medzi najskúsenejších a najúspešnejších. K dodávkam čerstvej kávy samozrejme patria aj moderné a spoľahlivé kávovary a ich pravidelný servis. Pretože iba keď je kávovar v perfektnom stave a správne nastavený, tak káva výborne chutí a zároveň je aj zdravá. Nechcem nikoho strašiť, ale v automatických kávovaroch sme pri zanedbanej údržbe už našli mnohé nepekné veci – najmä pleseň.
KÁVA NA PRACOVISKU JE JEDEN Z NAJŽIADANEJŠÍCH BENEFITOV.
Aké benefity to prináša?
Ďalším benefitom je vyššia produktivita práce. Mnohí naši zákazníci si všimli, že kým nemali v práci dobrú kávu, utekali im ľudia počas pracovnej doby na kávičku do kaviarní. To znamená značnú stratu, keď si čas, ktorý strávili mimo práce, premeníte na peniaze. Pri zmene kávy nastala zmena aj v správaní zamestnancov a čas, ktorý predtým trávili v kaviarni, sa zmenil na produktívny čas v práci.
No a nemenej dôležitým benefitom sú aj zdravotné dopady pitia kvalitnej či nekvalitnej kávy. Kým pitie nekvalitnej kávy sa môže prejaviť nepríjemným pálením záhy, bolesťou žalúdka a pod., kvalitná káva obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Je dokázané, že znižuje aj riziko vzniku rôznych chorôb – napr. demencie, Alzheimerovej choroby, cukrovky, srdcovocievnych ochorení, a iných.
Podeľte sa s nami o nejaké zaujímavosti zo sveta kávy…
No a posledná – trošku praktickejšia informácia. Robusta je druhá najznámejšia odroda kávovníka, hneď po Arabice. Často sa pridáva do zmesí kávy pre svoju horkú chuť a schopnosť vytvárať hustú cremu na povrchu kávy. Dajte si však pozor, pretože obsahuje skoro dvojnásobné množstvo kofeínu než Arabica. Ľahko sa jej pitím viete „predávkovať“ kofeínom, čo vám nemusí urobiť dobre.
Ako vašich zákazníkov vzdelávate?
Vnímate vo vašom odbore rovnoprávnosť žien a mužov?
Ak môžem hovoriť za nás ako firmu, myslím, že naše hodnoty sú silne zakotvené v DNA firmy a celého tímu. Veľmi si zakladáme na „rodinnosti“ nášho podnikania a rovnoprávnosť medzi mužom a ženou s tým veľmi úzko súvisí.
DO FIRMY SI ĽUDÍ NEVYBERÁME PODĽA POHLAVIA, ALE PODĽA ICH ODBORNOSTI, SKÚSENOSTI A HODNÔT.
Káva pre mamičky
Aká je vaša obľúbená káva? Ako si správne vybrať?
Káva je veľmi osobný produkt a to, čo chutí mne, nemusí chutiť ostatným. Preto radi organizujeme ochutnávky, na ktorých si zákazník sám zvolí kávu, ktorá mu najlepšie pasuje. Všetky naše kávy sú z kategórie specialty, plné výbornej chuti a zdraviu prospešných látok. Takže človek, ktorý počúva svoje chuťové bunky, nemôže stúpiť vedľa a určite si z našej ponuky vyberie.
Ak by som však predsa len mal niečo odporučiť, začal by som tým, akú chuť v káve preferujete. Ak máte radšej sladké kávy bez výraznej acidity (kyslosti) a horkosti, tak odporúčam napríklad našu Brasil Santos. Ak vám vyhovujú horké chute, tak skúste napríklad kávu z Mexika alebo Kuby. No a ak holdujete naozaj chuťovo silným, tmavšie praženým kávam, tak vyskúšajte našu ocenenú zmes Gurmano alebo Duetto. Tá vás zaručene postaví na nohy. A aby som nezabudol na fanúšikov ovocných káv, im by som určite odporučil našu úžasnú čučoriedkovo-jahodovú Etiópiu alebo ešte výraznejšiu Keňu, ktorá zase očarí citrusovo-malinovými tónmi.
Vo firmách obľubujú skôr horkejšie chute bez kyslosti. No stretávame sa aj s tým, že sa zamestnanci priklonia k modernejším, svetlejšie praženým kávam alebo si zvolia dve rôzne kávy, prípadne postupne na jednom kávovare točia rôzne kávy a skúšajú novinku – z toho máme ozaj veľkú radosť.
Tu ju nájdeme
Pražiareň EBENICA COFFEE s podnikovou predajňou sídli v Modre na Šúrskej 136 a je otvorená od utorka do piatku. Druhá podniková predajňa je na pešej zóne v Žiline, na Bottovej ulici 10 – Na Bráne. Otvorená je denne okrem nedele. V oboch predajniach si zákazníci môžu vybrať z kompletného sortimentu čerstvo pražených káv, kávových darčekov i príslušenstva. S výberom poradia skúsené baristky, ktoré zároveň rady pripravia aj kávičku z čerstvo upražených zrniek.
Kávu EBENICA si zákazníci vedia kúpiť aj mimo otváracích hodín v automatoch na balíčky kávy. Beanboxy nájdete pred pražiarňou v Modre a v Pezinku, v OC Plus.
Samozrejmosťou je možnosť objednať si kávu online na www.ebenica.sk.
A ak vás zaujímajú novinky zo sveta kávy, určite kliknite na blog pražiarne EBENICA COFFFEE, pozrite si niektorý z dielov Kávovlogu alebo sa spojte priamo s majiteľom pražiarne Marekom Fajčíkom a baristom Majom cez LinkedIn. Novinky, súťaže a aktuálne ponuky nájdete aj na Facebooku a Instagrame pražiarne.