Kuchyňa v každom svetovom regióne má svoje špecifiká. Tá severská je známa čerstvosťou, jednoduchosťou a dôrazom na využívanie potravín z lokálnych zdrojov. Najčastejšími ingredienciami sú ryby, mäso, mliečne výrobky a lesné plody. Na tanieri nechýba čerstvá zelenina, ktorá zvyšuje nutričnú hodnotu najlepších a najviac konzumovaných severských jedál.
Hrachový krém
Hustá krémová polievka zo žltého hrášku sa konzumuje najmä vo Švédsku. Miestni ju pripravujú s bravčovým kolenom, ktoré sa s polievkou jedáva už od stredoveku. Vtedy sa v piatok dodržiavali bezmäsité pôsty a veriaci sa chceli vo štvrtok večer poriadne najesť, kvôli čomu jedli hrachový krém s bravčovinou. V niektorých domácnostiach sa do polievky pridávajú kúsky klobásy. Chuť a vôňu jej dodáva tymian a majorán. Ako dekorácia poslúžia lístky z mäty alebo medovky.
Foto: www.pixabay.com – RitaE
Krémová rybia polievka
Sýtu krémovú polievku má v gastronomickej ponuke aj nórska kuchyňa. Kremet Fiskesuppe sa na rozdiel od hrachového krému s bravčovým kolenom pripravuje zo smotany a rýb. Ich výber sa časom rozšíril na niekoľko druhov. Pôvodná receptúra vsádza na tresku a lososa, ideálne z lokálnych zdrojov. Do smotanovej polievky sa primiešavajú viaceré druhy koreňovej zeleniny. Správne ochutený rybí krém má byť mierne osolený. Na stôl sa podáva s chlebom alebo iným pečivom.
Čučoriedková polievka
Obyvatelia Škandinávie obľubujú aj studené polievky na sladký spôsob. Jednou z najlepších je čučoriedková polievka, ktorá sa bežne podáva počas sviatkov a pri slávnostných udalostiach. Pripravuje sa z medu, bieleho jogurtu a pomarančového džúsu. Tieto ingrediencie sa miešajú mixérom, pokým nevznikne fialovo-bordový krém. Do hotového krému ozdobeného bylinkovými lístkami sa pridajú celé kúsky čučoriedok. Vôňa lesných plodov sa môže zvýrazniť arómou mletej škorice.
Foto: www.pixabay.com – JillWellington
Chlebová placka
Pečivo má v severskej kuchyni neodmysliteľné miesto. Okrem klasických rožkov a chlebov z múky sa najmä v Nórsku konzumuje tradičná nórska chlebová placka lefse pripravovaná zo zemiakov, hladkej múky a smotany. Zemiakovou chuťou a plochým tvarom pripomína naše lokše. Pripravovať sa môže na slaný aj sladký spôsob. Ako “cukrovinka” sa potiera obľúbeným brusnicovým alebo čučoriedkovým džemom, ktorý je súčasťou mnohých severských receptov od hlavných jedál až po dezerty.
Mäsové guľky
Malé mäsové fašírky guľatého tvaru so zemiakmi a pestrou zeleninovou prílohou sú švédskym národným jedlom. Kottbullar, ako ich Švédi nazývajú, sa jedia pikantné a aromatické s koreninami a feferónkami. V tradičnej receptúre sa využíva kombinácia hovädzieho a bravčového mäsa. Na severe Švédska a v laponských oblastiach Fínska, kde je jedným z najobľúbenejších pokrmov dusené sobie mäso, sa robia aj z diviny. Mäsové guľky sa dnes jedia v celej Európe. Medzi svoje najtradičnejšie pokrmy ich radia aj Dáni. Dánske mäsové guľky známe pod názvom frikadeller sa ochucujú vajíčkami a olivovým olejom.
Foto: www.pixabay.com – TasteFoodtime
Lososová štrúdľa
Škandinávska lososová štrúdľa je na rozdiel od sladkej ovocnej alebo makovej štrúdle zo stredoeurópskych kuchýň hlavným chodom. Severskí kuchári plnia lístkové cesto rôznymi ingredienciami ako špenát, mrkva alebo pór. Chýbať nesmú plátky údeného lososa, ktoré sú základom celého pokrmu a dodávajú mu špecifickú chuť. Štrúdľa na slaný spôsob sa servíruje so zemiakmi. Vhodným doplnkom obedového menu, ktorému vládnu ryby, je krémová rybia polievka.
Škoricové slimáky
Po výdatnom obede prichádza čas na sladký dezert. Kým Fíni obľubujú čokoládu a koláče s polevou, Švédi a Nóri uprednostnia čajové pečivo drommar alebo škoricové slimáky kanelbullar. Na stôl sa zvyknú podávať spolu s kávou, ktorej Severania vypijú viac ako ktorékoľvek iné národy v Európe. Káva je v tejto časti sveta taká obľúbená, že sa pridáva aj do tradičného škandinávskeho alkoholu známeho ako karsk. V jeho zložení je okrem kávy a cukru vodka alebo slabšia domáca pálenka.
Foto: www.pixabay.com – katerinavulcova
Zoznam najlepších severských jedál dopĺňajú ďalšie tradičné škandinávske pokrmy. Na nórskom pobreží sa značnej popularite teší omeleta s chrenom a brokolicou. Máloktorý Švéd pohrdne pečeným zubáčom so zemiakmi. Zajesť ho môže domácimi mandľovými sušienkami. Fíni zas nedajú dopustiť na mäsovo-zeleninovú polievku hernekeitto, ktorá je jedným z tamojších národných jedál.
Foto na titulke: www.pixabay.com – cattalin