Sýte mäsité polievky, hlavné jedlá s bohatou prílohou, domáce koláče s pudingom alebo ovocím. Britská kuchyňa je plná chutí, vôní a farieb. V anglických, škótskych a waleských domácnostiach a reštauráciách môžeme ochutnať tradičné ostrovné špeciality aj exotické jedlá inšpirované kuchyňou kolonizovaných oblastí prichádzajúce na ostrovy v časoch Britského impéria.
Fish and chips
Rýchlemu občerstveniu sa na Britských ostrovoch darí. Podpisuje sa pod to aj popularita Fish and chips. Osolená a octom poliata vyprážaná ryba v cestíčku podávaná s hranolčekmi sa vo Veľkej Británii konzumuje od polovice 19. storočia. Pôvodne išlo o robotnícky pokrm, ktorý bol medzi manuálne pracujúcimi zamestnancami obľúbený kvôli rýchlej príprave. Neskôr sa z Fish and chips stala tradičná špecialita, ktorá sa rozšírila do britských kolónii vrátane ďalekej Austrálie. Dnes je servírovaná v každej väčšej prevádzke s rýchlym občerstvením. Ako jedlo prezentujúce britskú kultúru sa pripravuje aj v luxusných reštauráciách.Foto: www.pixabay.com – Timbigger
Cornish pasty
Pôvodne robotníckym jedlom boli aj mäsové kapsičky Cornish pasty, ktoré sa vo Veľkej Británii konzumujú minimálne od 17. storočia. Pokrm sa rýchlo pripravuje a ľahko podáva. Stačí pripraviť tenké cesto z masla a z bravčovej masti a naplniť ho mletým hovädzím alebo bravčovým mäsom a zemiakovou kašou. Robotníci ku konzumácii nepotrebovali tanier ani vidličku a nožík. Kapsičku odbalili a okamžite skonzumovali bez prílohy.Foto: www.pixabay.com – SylwesterL
Beef Wellington
K mäsitým pokrmom s dlhoročnou tradíciou patrí aj Beef Wellington. Mäsová roláda vyzerá zvonku ako štrúdľa, no vo vnútri sa neukrýva sladká ani ovocná plnka. Výplň lístkového cesta tvorí hovädzia roštenka opečená na panvici. Mäso môžeme natrieť horčicou pre zvýraznenie jeho chuti a mierne okoreniť. Následne ho zabalíme do vopred pripraveného lístkového cesta a podávame s bylinkovou omáčkou alebo dresingom. Týmto spôsobom sa pripravuje aj bravčový alebo kurací Wellington obľúbený najmä v strednej Európe.Foto: www.pixabay.com – pzphone
Scones
Tradičný britský “čaj o piatej” sa nezaobíde bez koláčikov známych ako scones. Jedia sa ako čajové pečivo vhodné k ľahkému olovrantu. Angličania ich majú radi s hustým smotanovým krémom alebo lekvárom. V Severnom Írsku si ich doprajú aj na slaný spôsob natreté maslom. Scones sa teší obľube aj v iných európskych štátoch. Miestni pekári oceňujú rýchlu prípravu. Nekysnuté čajové koláčiky s lahodným tenkým cestom sa často konzumujú v Nemecku, kde sa podávajú aj so šľahačkou.Foto: www.pixabay.com – inkflo
Porridge
Britské raňajky nemusia byť “ťažké”. Nie všetci na ostrovoch začínajú deň vajíčkami a slaninou. Najmä v Škótsku je obľúbená kaša z pomletých ovsených vločiek. Do Porridge sa pridáva trochu cukru, aby boli raňajky energickejšie. Vrch kaše sa zdobí lekvárom alebo kúskami ovocia, ktoré dochutia pokrm. Jedlo sa v minulosti konzumovalo ako samostatný raňajkový chod. V súčasnosti býva servírované aj ako príloha alebo predjedlo pred večerou.Foto: www.pixabay.com – congerdesing
V škótskych kuchyniach nechýba Haggis. Pokrm zo zmesi mletých ovčích vnútorností a ovsených vločiek uvarených v ovčom žalúdku sa stal národným škótskym jedlom podávaným pri rôznych sviatočných udalostiach. Haggis sa často konzumuje s hustým hráškovým pyré Mushy peas. Mnohí Škóti označujú za svoj pokrm aj orientálnu špecialitu známu ako Tikka Masala. Niektorí Briti pôvod kuracieho mäsa s kokosovo-paradajkovou omáčkou hľadajú v Ázii. Pokrm je pre nich príkladom oživenia miestnej gastronómie orientálnymi receptmi prichádzajúcimi na ostrovy v ére Britského impéria. Jedlá z cudziny dopĺňajú vyššie uvedené pokrmy a iné tradičné britké špeciality ako pastiersky zemiakovo-mäsový koláč Shepherd’s Pie, waleský syrový toast Welsh rarebit s omáčkou či škótske vajíčka Scotch eggs obalené vyprážaným mletým mäsom.
Foto na titulke: www.pixabay.com – mandarinMD