Dovolenka, čas oddychu, relaxu a objavovania nových chutí. Ale pozor! Vaše gastronomické dobrodružstvo sa môže rýchlo premeniť na nočnú moru. Nie je nič horšie, ako keď vám dovolenku pokazí žalúdočná katastrofa po nezabudnuteľnej večeri. Ako si vychutnať lokálne špeciality a neskončiť pri doktorovi?
Či už vás láka tradičný šopský šalát v Bulharsku, turecký kebab, chorvátske čevapi, alebo pikantná čabajka pri Balatone, mali by ste vedieť, že aj tá najlákavejšia kuchyňa môže skrývať riziká. Otravy jedlom nie sú počas letných dovoleniek ojedinelým javom a turisti môžu skončiť v miestnych nemocniciach na infúziách.
Desivé Fakty: Ako vám zlá hygiena môže zničiť tráviaci systém
„Pokazené jedlo alebo zlé hygienické podmienky v reštauráciách môžu viesť k vážnym zdravotným problémom,“ varuje Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologického inštitútu Natures. Ak si nedáte pozor, môže vás stretnúť nielen hnačka či vracanie, ale aj riziko dehydratácie a straty minerálov. „Vyskúšajte rehydratačné roztoky a pravidelne dopĺňajte tekutiny, inak vám hrozí hospitalizácia,“ dodáva odborník na imunitu.
Každý druhý dovolenkár má problémy s jedlom
Letné štatistiky sú neúprosné. Až polovica dovolenkárov zažije počas svojho pobytu problémy so žalúdkom. Počas dovolenkovej sezóny výskyt hnačky výrazne stúpa a postihuje až 80 % dovolenkárov. „Je to spôsobené kombináciou nezvyčajných jedál, teplého počasia a často nedostatočnej hygieny,“ tvrdí David Gavaľa, majiteľ cestovnej kancelárie DAKA.
Typické a obľúbené jedlá arabskej kuchyne
Turistické pasce. Ako rozpoznať reštaurácie, ktorým sa vyhnúť?
Ak si nechcete pokaziť dovolenku, mali by ste sa vyhýbať turistickým pasciam. Prázdne reštaurácie alebo tie, kde vás nalákajú „lákači“ s menu v ruke, sú jasným znamením problémov. „Zo sto reštaurácií s lákačmi je takmer sto vždy predražených a nekvalitných. Ak chcete naozaj zažiť atmosféru mesta, choďte do menších uličiek.
Miestni vám odporučia tie najlepšie miesta, kde si pochutnáte na skutočne tradičných pokrmoch, ktorých kvalita a bezpečnosť jedál overili domáci. Sú zárukou kvality a autentickosti,“ odporúča majiteľ cestovnej kancelárie. „Ak je podnik prázdny, jedlo tu stojí a riziko kontaminácie je vysoké. Základné pravidlo vareného jedla je, že jeho teplota nemôže klesnúť pod 70 °C, inak hrozí riziko bakteriálnej kontaminácie“ upozorňuje odborník na imunitu.
Exkluzívne tipy ako sa vyhnúť gastronomickým hororom
1. Pýtajte sa miestnych na dobré reštaurácie. Nikto nepozná lepšie miestne špeciality ako domáci.
2. Venujte pozornosť čistote priestorov. Čistá reštaurácia znamená aj čisté jedlo.
3. Zaujímajte sa o špeciality a alergény. Vyhnete sa tak nepríjemným prekvapeniam.
4. Dajte na prvý dojem, nie na recenzie. Ak sa vám miesto nepozdáva, choďte radšej inam.
5. Nenechajte sa zlákať reštauráciami v turistických lokalitách.