Alexandra Šeligová: Veľa ľudí ani nevie, na čo všetko sa dá využiť ihličie

0
Alexandra Šeligová: Veľa ľudí ani nevie, na čo všetko sa dá využiť ihličie

Alexandra Šeligová rozvíja krásny rodinný nápad na výrobu sirupov z ihličia. V rozhovore nám prezradila, čo všetko sa dá z ihličia vyrobiť a aké unikátne vlastnosti majú sirupy z IHLIČKOVO. Ako sa dá profesionálne posunúť nápad a pretaviť do podnikania?

Nedávno ste sa zúčastnili projektu Rozbiehátor na podporu nových podnikateľských nápadov. Stali ste sa jednou z výherkýň. S akým projektom ste súťažili?

Do Rozbiehátora sme sa prihlásili spolu s mojim priateľom Lukášom s projektom IHLIČKOVO, ktorý sa zaoberá výrobou sirupov z ihličia podľa tradičných receptov našich starých rodičov.

Ako vznikol nápad na výrobu sirupov z ihličia?

Moji starí rodičia z Banskej Bystrice vyrábali sirup z ihličia pre mňa, keď som bola malá a mala som ťažkosti s kašľom. Rodičia mi nechceli dávať nič z lekárne, keďže som vtedy mala len 2 roky. Vtedy sa stará mama zatvorila v komore a prvýkrát som ochutnala naše sirupy z ihličia. Minulý rok som chcela tento malý zázrak ukázať môjmu priateľovi Lukášovi, avšak starkí už sirup nemali, pretože nestihli obrať výhonky z ich jedľe, ktorú majú na záhrade. Vtedy sme si povedali, že táto tradícia nesmie zaniknúť a vznikol nápad vytvoriť IHLIČKOVO.

Ako chutia a aké majú vlastnosti?

Naše sirupy sú sladučké, ale predovšetkým sú zdravé. Ihličnany obsahujú mnoho vitamínov, ktoré sú prospešné pre náš organizmus. Okrem toho pomáhajú na podporu imunity a v prípade kašľu alebo zápalu hrdla sú tiež výborným pomocníkom. Je to zvláštne, ale veľa ľudí ani nevie, akú silu majú ihličnaté stromy. Naše sirupy sú jedinečné tým, že sa pijú po pár lyžičkách denne a milujú ich aj deti. Nepridávame do nich žiadne iné látky a prirodzeným konzervantom je v ich zložení citrón. Máme verzie aj s medíkom, ktorý je sám o sebe antioxidant a má protizápalové účinky.

Čo vám dala táto skúsenosť, v čom vidíte najväčší prínos Rozbiehátora?

Rozbiehátor nás naučil, ako systematicky pracovať s našimi budúcimi plánmi v rámci nášho projektu. Celý tím Rozbehni sa nám dal mnoho cenných rád. Aj vďaka termínom od nich sa nám podarilo dokončiť náš projekt do finálnej podoby. Vďaka nim sme sa mali možnosť uchádzať aj o financie z fondov a presvedčili sme aj niekoľkých porotcov v troch mestách, že náš projekt stojí za realizáciu.

S čím ste mali pri svojom projekte najväčšie problémy?

Najväčšie ťažkosti sme mali so získavaním informácií v oblasti potravinárskeho priemyslu. Nikde nie je presne napísané, čo všetko potrebujete, preto aby ste mohli začať vyrábať tento typ produktu. Preto sme sa učili, tak povediac “za pochodu” a nie vždy to bolo jednoduché. Avšak musím povedať, že sme mali veľké šťastie na niektorých ľudí, ktorí nám so všetkým ochotne poradili, prípadne odporučili na koho sa máme obrátiť.

Prečítajte si aj: Kedy budú úspešné ženy brané rovnako vážne ako úspešní muži?

Vaša záhradka, kde pestujete ihličnaté stromy, sa nachádza pri Smoleniciach. Pochádzate odtiaľ?

Z oblasti Smoleníc a Lošonca pochádzajú Lukášovi starí rodičia, preto sme sa rozhodli tento rok vysadiť vyše 300 mladých stromčekov práve v tejto oblasti. Mladé stromčeky si v prvých rokoch výsadby vyžadujú pravidelné zalievanie a starostlivosť, tak sa vždy tešíme, keď v danej oblasti zaprší, lebo nemusíme polievať (úsmev). Do Smoleníc chodíme veľmi radi, okrem toho, že sa tam nachádzajú krásne miesta a mnoho kultúrnych atrakcii, má toto miesto pre nás aj osobný význam.

Čo okrem sirupov vyrábate?

Veľa ľudí ani nevie, na čo všetko sa dá využiť ihličie. Okrem sirupov momentálne vyrábame tinktúry z borovicových šišiek, ktoré sú vhodné pri reumatizme, na potieranie boľavých kĺbov alebo len tak do kúpeľa na relax a uvoľnenie.

V našich darčekových balíčkoch okrem týchto výrobkov nájdete aj náš smrekový olivový olej, ktorý je vhodný do šalátov, ako zálievka alebo na výrobu majonézy. V zálohe máme ešte mnoho iného, ale na teraz by sme sa chceli plne venovať práve sirupom z ihličia našich stromov, ktoré sú našim slovenským bohatstvom.

Kde ste získavali návod alebo recepty na výrobu vašich produktov?

Naša receptúra pochádza z Banskej Bystrice od mojich starých rodičov Anny a Mariána, avšak oni receptúru majú od mojej prastarkej Slivkovej, takže predpokladáme, že sa táto receptúra traduje z generácie na generáciu. Avšak starkí robievali sirupy len z jedle bielej, my už vyrábame sirupy aj z borovice lesnej a smreku obyčajného v rôznych variáciách aj s medíkom a stále skúšame nové kombinácie.

Hovoríme, že IHLIČKOVO nie je len náš projekt. Je to projekt nás všetkých, pretože tak ako to robievali naši starí rodičia to robievalo mnoho iných, avšak je veľmi dôležité, aby táto tradícia nezanikla a dostala sa do povedomia.

Podporoval vás niekto v tomto originálnom nápade, či skôr vás vaše okolie odhováralo?

Klamala by som, ak by som povedala, že toto všetko viem zvládnuť sama. Okrem Lukáša, ktorý je spoluzakladateľom Ihličkova, zároveň moja osobná opora a životný partner nám pomáhajú s výrobou jeho rodičia, ktorí podľa mňa na začiatku ani netušili do čoho sa púšťame, ale veľmi sme za ich pomoc vďační. Okrem nich mi, samozrejme, pomáhajú aj moji rodičia, starí rodičia a krstní rodičia.

Znie to ako klišé, ale mám veľmi úzky rodinný kruh a som za nich veľmi vďačná. Na všetkých sa môžem plne spoľahnúť a keďže si už čo to v živote prešli, mi dávajú kopu rád, aj čo sa podnikania a života týka. Samozrejme nesmiem zabudnúť aj na našich úžasných priateľov, ktorí vždy pozdieľajú náš projekt na sociálnych sieťach a taktiež vždy pomôžu, keď je treba. Musím povedať, že keď sa nad tým teraz tak zamýšľam, tak mám okolo seba naozaj úžasných ľudí.

Váš obľúbený citát je: „Posledný cieľ človeka je tam, odkiaľ vyšlo prvé dobro.“ Ako by ste tento výrok priblížili?

Myslím si, že na svete je veľa zla, ale musíme sa vedieť otvoriť hlavne tým dobrým a pozitívnym veciam. Nie vždy všetko ide, tak akoby sme si predstavovali, avšak nikdy sa netreba vzdávať a veľakrát sa mi potvrdilo, že všetko zlé je na niečo dobré. Treba mať dobré srdiečko, pomôcť ľuďom aj keď sa nikto nepozerá, treba byť vďační a v živote sa vám to stonásobne vráti.

Aké sú vaše plány do budúcnosti?

Ja mám strašne veľa plánov a veľa snívam. Niekedy až príliš. Ale rada by som sa v najbližšej dobe venovala plne Ihličkovu, mojej práci v audite a rodine. Veľmi by som chcela nájsť zdravý balans medzi týmito činnosťami, ale na to by som potrebovala, aby mal deň aspoň 48 hodín (úsmev).

Ktorú vec, ktorá sa vám v živote podarila uskutočniť, pokladáte za najdôležitejšiu?

Zatiaľ nemám detičky, ale keď ich budem mať, tak založenie plnohodnotnej rodiny pokladám v živote za najdôležitejšie a verím, že sa mi to raz podarí. V súčasnosti je to pre mňa pretavenie niektorých mojich snov do reálnej podoby, ako napríklad náš projekt. Veľa inšpirácie čerpám zo skúseností, ktoré som nadobudla pri štúdiu v USA a v Španielsku,
naučilo ma to veľkej samostatnosti v živote.

Ak máte chvíľu voľna, ako ju zvyknete tráviť?

Najčastejšie trávim voľný čas s Lukášom a s našimi psíkmi v prírode alebo doma. Rada oddychujem, ale toho oddychu veľa nie je.

Skúste nám dať tri rady, pre ženy, ktoré by sa chceli vydať na cestu za vlastným snom.

Určite by to bola v prvom rade odvaha nebáť sa vytvoriť niečo vlastné, nové, nepoznané a jedinečné. Ďalej by to bola pracovitosť, v zmysle nebáť sa posúvať svoje hranice vždy dopredu a snívať vo veľkom. A naposledy by to bola sebaúcta a to v tom zmysle, že treba si nájsť čas pre seba a vedieť si aj oddýchnuť. Ak sa vám podarí skĺbiť tieto tri veci, tak verte, že vás nič nezastaví.

Aktuálne sa môžete na našom Facebooku zapojiť do súťaže o tri sirupy z Ihličkova:

https://www.facebook.com/akcnemamy.sk/posts/3419008901484478?notif_id=1595314076626520&notif_t=page_share&ref=notif

 

žiadne príspevky na zobrazenie