Akčné ženy podpísali Chartu diverzity

0
Akčné ženy podpísali Chartu diverzity

Deň diverzity je sviatkom rešpektovania rozdielnosti a výnimočnosti každého zamestnanca. Sviatok pripadá na 5. júna a aj pre Akčné ženy sa stal dôležitým dňom. K podpore rôznorodosti sa prihlásili ďalší signatári a medzi nimi boli aj Akčné ženy v zastúpeni spoluzakladateľky Martiny Beňovej.

Deň diverzity bol venovaný inklúzii ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny a organizovala ho Charta diverzity Slovensko. Je to iniciatíva združenia Business Leaders Forum a jej administrátorom je Nadácia Pontis. Svoju činnosť začala 30. mája 2017 a stala sa súčasťou Európskej platformy pre Charty diverzity, ktorá vznikla z iniciatívy Európskej komisie.

Témou boli nasledujúce kľúčové otázky:

  • Aký dopad má vojna na Ukrajine na náš postoj k utečencom a utečenkyniam?
  • Robíme dosť pre integráciu (nielen) Ukrajincov a Ukrajiniek do našej spoločnosti a na trh práce?
  • Prečo je táto situácia príležitosťou pre Slovensko?

Aj týmto otázkam sa venovali účastníci v panelovej diskusii pri príležitosti Dňa diverzity, ktorý organizovala 30. mája Charta diverzity už po piaty raz. V tento deň sa zároveň k Charte diverzity pridalo ďalších 10 signatárov – firiem, organizácií a inštitúcií.

Podpi­som Charty diverzity sa zamestnávatelia zaväzujú vytvárať a udržiavať inkluzívne pracovné prostredie pre svojich zamestnancov, a to bez ohľadu na vek, pohlavie, etnicitu, náboženstvo, sexuálnu orientáciu či zdravotné znevýhodnenie.

Hosťami panelovej diskusie boli:

  • Michaela Pobudová, spoluzakladateľka a riaditeľka organizácie Mareena
  • Martin Macharik, podnikateľ a aktivista
  • Ján Orlovský, riaditeľ Migračného úradu Ministerstva vnútra SR

„V súčasnosti chýba štátom nastavený integračný program, ktorý by mal dosah na lokálnu úroveň a ponúka metodické pokyny a usmernenia, ako integráciu realizovať,“ uviedla Michaela Pobudová. Podľa nej nejde len o odídencov z Ukrajiny, ale aj migrantov, ktorí prichádzajú z krajín mimo Európskej únie. Pre nich zabezpečuje z verejných zdrojov služby Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) so sídlom v Bratislave a Košiciach. Väčšinou je však pre tých, ktorí ich sami vyhľadajú. Podľa štatistík je prijímateľom takejto pomoci len malá časť z oprávnených ľudí.

Poslanie Akčných žien

„Jedným z hlavných cieľov komunity Akčné ženy je, aby boli ženy sebestačné, mali dostatok informácií, aby sa nebáli rozbiehať vlastné podniky a hlásiť sa do líderských pozícií. Počet aktívnych firiem, živnostníkov a ďalších podnikateľských subjektov na Slovensku tvorí zhruba 600 000 firiem. Až 99,9% z celkového počtu sú malé a stredné podniky. Z toho však iba 1/3 podnikateľov sú ženy – zakladateľky. Chceme aj vďaka Charte diverzity podporovať ženy k akčným krokom a poskytovať im všetko potrebné k tomu, aby sa nebáli, hlásili sa na kľúčové pozície a zakladali vlastné firmy,“ hovorí zakladateľka Akčných žien, Martina Novotná.

Zdroj: https://www.chartadiverzity.sk/

Autor foto: Marek Mucha

žiadne príspevky na zobrazenie