Čo je histamínová intolerancia a ktoré potraviny majú najnižší obsah histamínu?

0
Čo je histamínová intolerancia a ktoré potraviny majú najnižší obsah histamínu?

Histamínová intolerancia je medzi laikmi stále veľkou neznámou. Presné odpovede na otázky o pôvode tohto problému, o jeho symptómoch aj následkoch zatiaľ nemajú ani lekári. Na základe štúdií sa im však podarilo zistiť, ktoré potraviny sú pri histamínovej diéte naj(ne)vhodnejšie.

Zoznamy potravín s nízkym obsahom histamínu sa v jednotlivých publikáciách líšia. Potrvá ešte nejaký čas, kým budú histamínové diéty nastavené na mieru každému človeku s takouto intoleranciou. Dovtedy je možné upraviť jedálny lístok na základe doterajších zistení vedcov a lekárov, ktorí sa zhodujú aspoň na hŕstke potravín vhodných pre ľudí s alergiou na histamín.

Foto: www.pixabay.com

Čo je histamín a akú funkciu plní v tele?

Čím viac sa histamín skúma, tým viac sa potvrdzuje jeho prínos pre ľudské telo. Látka, ktorá sa radí k hormónom a zároveň aj k neurotransmiterom slúžiacim na komunikáciu buniek, je prítomná v koži, v pľúcach, v črevách aj v mozgu. Jej úlohou je podpora funkčnosti hladkých svalov, význam má aj pri rozširovaní ciev. Úlohu plní aj v tráviacom trakte. Problémom sa stáva, keď je produkovaná vo vysokom množstve. Deje sa tak v dôsledku nevhodnej reakcie na vybrané alergény, čo sa odzrkadľuje rôznymi telesnými symptómami.

Možné príznaky histamínovej intolerancie:

– tráviace ťažkosti ako plynatosť, bolesti brucha či nevoľnosť

– drobné červené opuchy, svrbenie kože alebo jej začervenanie

– slabšia dýchavičnosť, ktorá je sprevádzaná výtokom z nosa

– pridružené príznaky ako bolesť hlavy alebo dočasná únava

– intoleranciu môže sprevádzať citlivosť na lepok či laktózu

Prečo je nutné nasadiť histamínovú diétu?

Úprava jedálneho lístka zameraná na minimalizovanie príjmu histamínových potravín tento problém úplne nevyrieši. Dôraz na konzumáciu potravín s nízkym obsahom histamínu však bráni jeho ďalšej produkcii. Tým sa opäť začnú produkovať enzýmy, ktoré postupne histamín odbúravajú a jeho hodnotu vracajú na optimálnu úroveň. Problémom je, že každé telo reaguje na histamín v jednotlivých potravinách inak. Aj preto je nastavenie diéty vždy individuálna záležitosť.

Potraviny s najnižším obsahom histamínu:

Zelenina: mrkva, špargľa, zeler, ľadový šalát, paštrnák, cuketa

Ovocie: hruška, banán, červený melón, granátové jablko, biele hrozno, rakytník

Bylinky: bazalka, mäta, šalvia, žerucha – bylinky môžu byť čerstvé, sušené aj mrazené

Plodiny: zemiaky bez šupky, batáty (nie fialové), kukurica, bambusové výhonky, ryža

Mliečne výrobky: čerstvé nefermentované syry a tvaroh bez pridaných chemických látok

Nápoje: neperlivá minerálna voda, zelený čaj, nekofeínová káva, domáce ovocné sirupy, čerstvé ovocné a zeleninové šťavy z vybraných plodov

Prínosom sú aj potraviny s enzýmom DAO

Zvýšená produkcia histamínu býva dôsledkom nízkej hodnoty diaminooxidázy. Tento enzým známy aj ako DAO má pri odbúravaní histamínu kľúčovú úlohu. V prípade jeho deficitu sa dá do tela doplniť vybranými výživovými doplnkami. Obsahujú ho aj viaceré uvedené potraviny s nízkym obsahom histamínu. Ich konzumácia však nemusí podporiť naštartovanie produkcie enzýmu, ak užívate lieky s látkami blokujúcimi jeho tvorbu. Tie sa v stopových množstvách môžu nachádzať aj v zložení potravín s vysokým obsahom histamínu.

Na ktoré histamínové potraviny dať pozor:

– fermentované mliečne výrobky

– fermentované produkty z mäsa

– všetky potraviny s aditívami

– kečup, majonéza alebo horčica

– droždie a potraviny s kvasnicami

– sladké a sýtené nealkoholické nápoje

– baklažán, paradajka, kyslá kapusta

– alkohol, najmä pivo a červené víno

Foto: www.pixabay.com

Zoznam odporúčaných potravín má výhradne iba informatívny charakter. O vhodnom nastavení diéty a úprave jedálneho lístka sa vždy poraďte s vaším ošetrujúcim lekárom, prípadne s inými odborníkmi na výživu. 

 

Zdroj: histamineintolerance.org.uk, verywellhealth.com

Zdroj foto na titulke: www.pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie