Začnite písať ak chcete vyhľadať článok

GASTRO MAGAZÍN ZDRAVIE

Čo jesť a nejesť pri bezlepkovej diéte?

Zdieľať

Pre niekoho je bezlepková diéta nevyhnutnosťou, pre iného skôr iba pokusom o zdravší životný štýl. Cieľ je však v obidvoch prípadoch rovnaký. Výberom správnych potravín má dôjsť k úprave jedálneho lístka, v ktorom nebudú žiadne potraviny s obsahom tejto látky.

Lepok, známy aj ako glutén, je už dlhší čas pojmom, ktorý vyvoláva skôr negatívne reakcie. Napriek istým výhodám, ktoré prítomnosť tejto prírodnej bielkoviny v potravinách prináša, je považovaný za hlavný spúšťač celiakie alebo potravinovej intolerancie. Aj preto sa neustále hľadajú riešenia, ako lepok z potravín pri ich výrobe odstrániť. Keďže v mnohých prípadoch to zatiaľ nie je celkom možné, ostáva iba zistiť, čo pri bezlepkovej diéte jesť a nejesť.

Foto: www.pixabay.com

Ako vzniká citlivosť na lepok?

Výskumy ukazujú, že dôvodov zvýšenej citlivosti na túto látku môže byť niekoľko. Okrem dedičných faktorov ju vyvoláva aj prekonanie rôznych infekcií. Nemenej častým dôvodom sú aj nevhodné stravovacie návyky či oslabená imunita. V závislosti od toho môže jedenie lepku spôsobiť iba slabšiu citlivosť alebo prerásť až do alergie či rovno do celiakie, pri ktorej je už jeho konzumácia dosť nebezpečná.

Príznaky citlivosti na lepok:

– bolesti brucha a kŕče

– hnačky až zvracanie

– bolesti hlavy po jedle

– závraty až malátnosť

– opakované svalové kŕče

– úbytok vitamínov v tele

Lepok nie je iba v obilninách

Uvedené príznaky citlivosti na lepok zvyknú zmiznúť po vysadení obilnín z jedálneho lístka. Tým sa však problémy spojené s intoleranciou skončiť vôbec nemusia. Viaceré z obilnín síce sú hlavným zdrojom tejto bielkoviny, no zďaleka nie jediným. Lepok je totiž okrem iného aj kvalitným potravinárskym spojivom, ktoré sa pridáva do pečiva, sladkostí a múčnych jedál za účelom spevnenia danej potraviny. To spôsobuje, že naň natrafíme aj pri výrobkoch, ktoré by sme za gluténové nepovažovali.

Foto: www.pixabay.com

Ktoré obilniny sú tzv. gluténové?

– žito a jačmeň

– špalda, aj tá zelená

– jednozrnná aj dvojzrnná pšenica

– ovos, ak nejde o špeciálny bezlepkový ovos

– menej známe obilniny ako kamus a tritikale

Prečítajte si: 6 mýtov o zdravej strave

Potraviny s vysokým obsahom lepku:

Múka z obilnín – Každá z uvedených obilnín sa dá spracovať na výrobu múky. Žiadna z nich sa ale nevyhne prítomnosti lepku. Výnimkou je len špeciálna ovsená múka, pri ktorej výrobe sa používa bezgluténový ovos.  

Pečivo – Múka ako hlavná zložka pečiva je zárukou, že množstvo lepku v chlebe, v rožkoch či v bagetách je dosť vysoké. Prítomný je aj v keksoch alebo v čajových sušienkach.

Strúhanka – Keďže strúhanka sa melia z pečiva, v zozname potravín s vyšším obsahom tejto látky chýbať nemôže.

Cestoviny – Nie všetky cestoviny musia byť gluténové. Prítomnosť gluténu v nich závisí od múky, aká bola na ich výrobu použitá.

Ďalšie potraviny obsahujúce lepok:

– pšeničný škrob

– vybrané kávové produkty, napríklad sušená káva

– niektoré druhy alkoholu, najmä pivo alebo whisky

– nakladané mäsité produkty ako jaternice či karbonátky

– viaceré druhy bujónov a omáčok, hlavne sójová omáčka

Ktoré druhy múky sú bezgluténové?

Ryžová múka – Tento druh múky dokáže perfektne nahradiť múku z obilnín. Nakoľko sa vyrába v hladkej aj v polohrubej forme, použiť sa dá pri pečení chleba aj pri výrobe cestovín.

Sójová múka – Ďalší druh bezlepkovej múky, ktorý sa dá využiť pri príprave rôznych jedál. Ako hladká múka však nie je veľmi vhodná na výrobu pečiva.

Kokosová múka – Keďže ide o alternatívu k bežnej pšeničnej múke, jej využitie v kuchyni je takmer všestranné.

Kukuričná múka – Tento typ múky sa melie zo sušenej kukurice. Časté využitie má najmä v mexickej kuchyni. U nás sa využíva v podobe hladkej a polohrubej múky.

Amarantová múka – Múka vyrobená z pomletých zŕn vzácneho amarantu je obrovský zdroj bielkovín. Chýbať by nemala v jedálnom lístku športovcov a tiež ľudí citlivých na lepok.

Múka zo strukovín – Na výrobu „strukovinovej“ múky sa používa hrach, fazuľa alebo cícer. Práve cícerová múka, mimoriadne obľúbená v Indii, patrí k tým najkvalitnejším bezlepkovým potravinám svojho druhu.

Ďalšie potraviny bez obsahu lepku:

– ryža a zemiaky

– vajíčka a syry

– rastlinné oleje

– mlieko a kakao

– ovocie a zelenina

– orechy a semienka

– pohánka a kukurica

– varené a dusené mäso

Foto: www.pixabay.com

Zoznam „povolených“ potravín je pri bezlepkovej diéte celkom pestrý, takže vyradenie lepku z jedálneho lístka nebude až takým problémom. Skúsiť to môžu aj tí, ktorí nie sú k takémuto kroku donútení zo zdravotných dôvodov, či už za účelom redukčnej diéty, prevencie alebo len zmeny životného štýlu.

 

Zdroj foto na titulke: www.pixabay.com

Prečítajte si aj: 10 potravín s priaznivým vplyvom na pleť

Zanechaj nám svoj komentár