Je lepšie variť doma alebo využívať donášku?

0
Je lepšie variť doma alebo využívať donášku?
pixabay.com

Využívate pravidelne donáškové služby? Alebo skôr patríte k priaznivcom domácej stravy? V nasledujúcom článku sa bližšie pozrieme na výhody i nevýhody oboch možností.

Každá minca má dve strany a výnimkou nie je ani téma stravovania. Využívanie donášky i varenie doma má svoje plusy i mínusy. Ktoré sú to? Ešte pred tým, ako sa začítate do článku, môžete využiť našu výhodnú ponuku.

Čas

Jedným z dôvodov, ktorý jednoznačne hovorí v prospech donášky, je šetrenie času. Nie je žiadnym tajomstvom, že varenie nám zaberie veľa času. Ak spočítame, koľko nám trvá naplánovanie jedálnička, nákup potrebných surovín, samotný proces varenia a následné upratovanie kuchyne, tak zistíme, že ide o poriadne vysoké číslo. V dobe enormného množstva pracovných či iných povinností si luxus varenia doma určite nemôže dovoliť každý.

Kvalita surovín

Mnoho ľudí ešte stále verí tomu, že jedlo pripravované doma je vždy zdravšie a pravidelná konzumácia jedál z reštaurácie predstavuje hazard so zdravím. Prečo to nie je pravda? To, do akej miery je jeden alebo druhý spôsob stravovania zdravý, závisí od viacerých faktorov. Používate pri varení len zdravé potraviny a lokálne suroviny? Nevaríte jedlo príliš dlho, v dôsledku čoho dochádza ku značnej strate vitamínov? Kedy bez obáv využívať donáškové služby? Ak máte vo svojom meste prevádzky, kde okrem pizze, hamburgerov či vyprážaných jedál podávajú aj zdravšie varianty, ktoré sú pripravené z čerstvej zeleniny či kvalitných mliečnych a mäsových výrobkov.

Menej bežné jedlá

Donáška má rozhodne zmysel aj v prípadoch, keď si chceme dopriať niečo špeciálne, čo nejedávame každý deň. Povedzme, že dostanete chuť na sushi. Keby ste si mali teraz zohnať všetky potrebné suroviny a naštudovať si správny spôsob prípravy, stálo by vás to množstvo času a úsilia. V takom prípade je oveľa jednoduchšie objednať si jedlo online a nechať si ho doviezť.

Cena

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že stravovanie mimo domu je neekonomickou možnosťou. Nemusí to však vždy byť pravda. V ponuke väčšiny reštaurácií býva denne aj obedové menu, ktoré má nižšiu cenu ako jedlá z jedálneho lístka. Donášky svojim verným zákazníkom takisto zvyknú ponúkať rôzne vernostné programy, vďaka ktorým majú možnosť ušetriť.

Jedálniček na 7 dní so zoznamom potravín

Zdroj: unsplash
Zdroj: unsplash

Veľkosť porcie

Nie všetky potraviny je možné kúpiť v menšom balení a navariť si tak vždy len jednu porciu. Preto nebýva výnimkou, ak ešte niekoľko dní dojedáme zvyšky. Ak si radi doprajete každý deň iné jedlo, potom pre vás bude donáška vhodnejšia. Avšak, ak sa snažíte schudnúť či pribrať alebo viete, že máte nízku hladinu určitých vitamínov a minerálov, mali by ste si radšej variť doma. Máte väčšiu kontrolu nad tým, aké suroviny do jedla dáte, koľko pridáte cukru, soli či oleja a sami si zvolíte aj veľkosť porcie.

Potravinové intolerancie

Reštaurácie sú povinné označovať všetky alergény, takže ani ľudia s potravinovými alergiami a intoleranciami sa nemusia obmedzovať a môžu si pochutiť na jedle, ktoré im pripravil niekto iný. Problém by ale mohol nastať vtedy, ak trpíte viacerými potravinovými alergiami a intoleranciami súčasne alebo ste alergickí na menej časté alergény, ktoré nemusia byť vždy uvedené v popise.

Ekologické hľadisko

Medzi nevýhody donášky treba určite zaradiť množstvo odpadu v podobe plastových nádob, a jednorazových príborov. Našťastie, množstvo reštaurácií si tento problém uvedomuje a snaží sa vo svojich prevádzkach napríklad využívať obaly z recyklovaných materiálov.

Ako vidíme, oba spôsoby stravovania majú svoje pre a proti, a preto sa nedá jednoznačne povedať, ktorá možnosť je lepšia a ktorá horšia. Každý sa musí rozhodnúť na základe svojich osobných preferencií či časovej vyťaženosti.

Článok pripravilo vasekupony.sk. Ak ste dostali chuť na niečo dobré alebo len nestíhate variť, zadajte do košíka ich bistro zľavový kód alebo získajte zľavu na svoju online objednávku.

Foto: pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie