NAČÍTAVAM

Type to search

AKČNÉ TIPY BLOG MAGAZÍN

Čo variť? Jedálniček na týždeň so zoznamom potravín

REDAKCIA
Share

Keďže mnohé z nás teraz rozmýšľajú, ako čo najefektívnejšie nakupovať potraviny a rozvrhnúť si nákupy tak, aby ste nemuseli ísť do obchodu každý druhý deň, rozhodli sme sa pripraviť vzorový jedálniček so zoznamom surovín na týždeň. Uvažovali sme množstvom potravín pre 4-člennú rodinu.

Pondelok

Pečené kura s ryžou, ľadový šalát

Asi najzákladnejšie jedlo, ktoré chutí každému. K nemu vám stačí jedno kura a sáčok ryže. Kura umyjete, osolíte, okoreníte a dáte na hodinu do trúby na 200 stupňov. Podlejete troškou oleja. Ryžu rada robím na panvici, stačí nám cca 1 šálka ryže, ktorá sa zaleje 2 šálkami vody. Ochutím ju vegetou.

Šalát si môžete pripraviť tak, že si ho natrháte na kúsky a pripravíte jednoduchú octovú zálievku s cukrom.

Utorok

Šošovicový prívarok s párkom

Prívarok urobíte tak, že zalejete šošovicu vodou a necháte ju stáť aspoň hodinu-dve vo vode. Ja používam klasický 250 gramový sáčok pre 6 ľudí (z toho 4 sú malé deti). Šošovica krásne zmäkne a bude vám stačiť možno len pol hodina až 45 minút na jej uvarenie. Ochutiť môžete pretlačeným cesnakom (dávam 4 strúčky), čiernym korením, razcou. Niekto má rád na kyslo, ale u nás preferujeme klasickú verziu, osolenú a zahustenú zápražkou (olej, múka a červená paprika, po zovretí pridávam vodu a zároveň rýchlo miešam). Cesnak radšej pridávajte na koniec, aby vám nezhorkol. Tesne pred koncom varenia ešte vsypete cca 4 nakrájané párky.

Môžete podávať s chlebom. Ako si upečiete vlastný chlieb, nájdete tu.

foto: zdravoveda.sk

Streda

Bryndzové halušky

Na bryndzové halušky potrebujete asi 1 kg zemiakov, vajíčko a polohrubú múku. Tú dávam od oka, aby vznikla tuhšia zmes, ktorá sa bude dobre hackať. Nemám sito na halušky, takže cesto vylejem na lupár a nožíkom oddeľujem kúsky cesta, ktoré padajú do vriacej osolenej vody. Ak máte dobrý mixér, dajú sa zemiaky pokrájať aj na ňom a nemusíte rajbať. Potom sú halušky to najjednoduchšie jedlo. K uvareným haluškám primiešam zhruba 1 a pol alebo 2 bryndze. A nakrájam asi polovicu oravskej slaninky na kocky a opečiem. Ak vaše deti nemajú radi halušky, môžete im namiesto toho spraviť cestoviny s vajíčkom a slaninkou.

Štvrtok

Francúzske zemiaky, uhorkovo-rajčinový šalát

Do francúzskych zemiakov môžete dať všetko, čo máte doma. Napríklad pokrájanú klobásku, párky, salámu alebo slaninku. Ak dávam slaninku, trochu ju vopred opečiem. Zemiaky nakrájam na plátky a najprv uvarím, aby sa mi rýchlejšie upiekli. Potom scedím a kladiem do misky z jenského skla. Na to kladiem vrstvu klobások pokrájaných na kolieska alebo kocky salámy, napríklad Nitranu. A zase kladiem vrstvu zemiakov. Nakoniec zalejem 4-5 rozmiešanými osolenými vajíčkami a dám zapiecť. Pečiem cca hodinu.

Šalátovú uhorku nakrájate a pridáte nálev s octom a cukrom. Môžete pridať aj trochu mletej papriky. Ak máte rajčiny, môžete ich nakrájať a pridať k uhorke.

foto: pixabay.com

Piatok

Špenát s vajíčkom, zemiaky (chlebík)

Nechajte rozmraziť dva špenáty, pridajte soľ, prelisovaný cesnak a zahustite múkou. Pridáte trošku sladkej smotany, ak nemáte, môže byť aj plnotučné mlieko. Ako prílohu pokrájajte kilo zemiakov a 6 vajíčok (dvaja dospelí budú mať po dve vajíčka a deti po jednom).

Sobota

Špagety s mletým mäsom

Mleté bravčové mäso zmiešate s pretlačeným cesnakom a rajčinovým pretlakom. Pridajte soľ a môžete ochutiť ešte čiernym korením a oreganom. Uvaríte špagety v osolenej vode. Precedíte a polejete zmesou. Na vrch posypete postrúhaný  syr, napríklad eidam alebo parmezán.

Nedeľa

Pečené pstruhy, opekané zemiaky

Štyri pstruhy upravíte tak, že im odseknete hlavy a chvost (aby sa zmestili na panvicu:), posolíte, a upečiete na masle. Uvaríte si kilo zemiakov a keď zmäknú, dopečiete ich na panvici. Používam pri tom korenie “americké zemiaky”. Ak si vaše deti nevedia poradiť s kosťami, môžete im namiesto pstruhov dať lososa alebo rybie prsty.

Prečítajte si rozhovor s epidemiologičkou

pstruhy

foto: pixabay.com

Zoznam potravín:

  • 1 kura
  • 4 pstruhy
  • 2 klobásky
  • 4-6 párkov
  • 1 saláma
  • 1 oravská slanina
  • 4 kg zemiakov
  • 500g ryže
  • 500 g šošovice
  • 1 balíček cestovín (špagiet)
  • 500 g polohrubej múky
  • 10 vajec
  • 2 bryndze
  • smotana na varenie
  • 200 g tvrdého syra
  • 2 cesnaky
  • 1 ľadový šalát
  • 1 šalátovú uhorku
  • 3 rajčiny

 

Tagy
REDAKCIA
REDAKCIA

Sme akčné ženy a prinášame ti príbehy a články spoločne s ďalšími akčnými ženami, ktoré robia, čo milujú a rady o tom aj píšu. Podporujeme sa navzájom v našich snoch. V tom, čo nás napĺňa a robí nám radosť. Pridaj sa k nám: https://akcnezeny.sk/registracia/ Spoločne vytvárame magazín, stretávame sa online a rovnako offline na vzdelávacich a motivačných podujatiach, ktoré organizujeme. IG: #zenyktorerobiacomiluju #akcnezeny #akcnemamy #vzdelavanie #biznis #kariera

  • 1

You Might also Like

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X