Milena Králíčková sa stane prvou rektorkou Karlovej univerzity v histórii

0
Milena Králíčková sa stane prvou rektorkou Karlovej univerzity v histórii

V Českej republike sa budú opäť prepisovať dejiny. O významný historický míľnik sa tentoraz postará akademická pôda. Na čelo Karlovej univerzity sa totiž prvýkrát v histórii dostane žena.

Univerzita Karlova nepatrí len medzi najlepšie a najväčšie vysoké školy v strednej Európe. Zároveň je súčasťou širšieho zoznamu najstarších európskych univerzít. Od 14. storočia, kedy bola škola založená, sa ale na jej čele nikdy neobjavila žena. To sa budúci rok zmení, pretože pozície rektorky sa ujme Milena Králíčková.

Lekárka, vedkyňa profesorka, prorektorka

Milena Králíčková je už roky jedným z najznámejších mien na akademickej pôde v Česku. Do povedomia verejnosti sa ale nezapísala len vďaka práci na vysokej škole. V rámci bohatej kariéry sa venovala aj lekárskej a vedeckej službe. Okrem toho, že má atestáciu z gynekológie a pôrodníctva, pôsobila v laboratóriu reprodukčnej endokrinológie, ktoré spadá pod Harvard. Takisto má doktorát z anatómie, histológie a embryológie, vďaka čomu sa stala profesorkou na Karlovej univerzite. Na tej zastáva od roku 2014 funkciu prorektorky, ktorú budúci rok vymení za pozíciu prvej rektorky tejto univerzity v histórii.

Osudové rozhodnutie na poslednú chvíľu

Nebyť rozhodnutia, ktoré Milena Králíčková urobila 28. februára 1990, história Karlovej univerzity by sa možno vôbec neprepisovala. Práve v tento deň mali záujemcovia o štúdium medicíny na Lekárskej fakulte Univerzity Karlovej poslednú možnosť na podanie prihlášky. Absolventka strakonického gymnázia do poslednej chvíle váhala, či bude študovať matematiku, alebo sa vydá po stopách otca a zakotví na medicíne. Voľba nakoniec padla na medicínu. Vývoj jej kariéry a tohtoročné voľby nového vedenia Karlovej univerzity ukázali, že išlo o osudové rozhodnutie, ktoré ovplyvní viac ako iba život novej rektorky.

Za rektorku bola zvolená jasnou väčšinou

Ďalšie z veľkých životných rozhodnutí Mileny Králíčkovej prišlo začiatkom mája. Súčasná prorektorka ohlásila kandidatúru do volieb nového rektora Karlovej univerzity. Vo voľbách, ktoré sa uskutočnili v októbri, súperila s historikom Michalom Stehlíkom. Niekdajší dekan Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej, ktorú viedol v rokoch 2006-2014, získal podporu 2 fakúlt. Jeho protikandidátku podporilo až 6 fakúlt, čo sa odzrkadlilo vo výsledkoch volieb. V tých sa kandidátke zastupujúcej oblasť lekárskych vied podarilo získať až 55 zo 69 hlasov, čo potvrdzuje, že jej vízia o ďalšom chode a napredovaní univerzity má dostatočnú podporu.

Ciele Mileny Králíčkovej ako rektorky UK:

– vyšší dôraz na ekológiu a celkovú udržateľnosť

– ďalšia modernizácia informačných systémov

– zrýchlenie rozvoja digitalizácie na univerzite

– zavedenie špeciálnych kurzov – microdegrees

– posilnenie spolupráce medzi všetkými fakultami

– posilnenie pozície univerzity vo verejnom živote

– podpora spolupráce so zahraničnými univerzitami

Funkčné obdobie sa začína vo februári 2022

Prvá rektorka v histórii Karlovej univerzity môže začať plniť ambiciózne ciele už vo februári 2022. Vtedy sa začne jej funkčné obdobie, ktoré potrvá do roku 2026. Na pozícii rektorky, na ktorej vystrieda súčasného rektora Tomáša Zimu, môže zotrvať ďalej aj po uplynutí 4 rokov. O všetkom rozhodnú jej pracovné výsledky, na základe ktorých môže byť po ukončení prvého 4-ročného funkčného obdobia zvolená do rektorskej funkcie opäť.

Prvá žena na čele Karlovej univerzity nebude zároveň prvou rektorkou v Česku. Túto pozíciu v súčasnosti zastáva Danuše Nerudová, ktorej stále plynie 4-ročné funkčné obdobie na čele Mendelovej univerzity v Brne. Ďalšou ženou vo vedení vysokej školy je Hana Machková. Tá riadi Vysokú školu ekonomickú v Prahe už od roku 2014. Žena viedla aj Západočeskú univerzitu v Plzni. V rokoch 2011-2015 bola jej vedúcou osobnosťou Ilona Mauritzová.

Zdroj foto na titulke: wikipedia.org – VitVit

žiadne príspevky na zobrazenie