Najzdravšie zelené potraviny a ich liečivé účinky

0
Najzdravšie zelené potraviny a ich liečivé účinky

Zelená v posledných rokoch ovláda svet. V oblasti energetiky sa stretávame so zelenou elektrinou, v architektúre so zelenými budovami a v doprave so zelenými dopravnými prostriedkami. Zelená už dlhší čas nechýba ani vo sfére gastronómie a potravín, kde sa objavuje čoraz častejšie.

Kým v prípade elektriny, budov či dopravných prostriedkov sú prívlastky „zelené“ skôr iba symbolické, čo má vyjadrovať ich ekologický charakter, u zelených potravín súvisia priamo s ich vzhľadom. Väčšina potravín, ktoré spadajú do tejto skupiny, má totiž zelené sfarbenie. To ich predurčuje, aby sa stali súčasťou kuchýň, kozmetickej výbavy či domácej lekárničky, čo sa vzhľadom na ich priaznivý vplyv na ľudský organizmus aj deje.

Foto: www.pixabay.com

Čo sú zelené potraviny?

To, ktoré potraviny patria do tejto skupiny, približuje už ich samotný názov. Zelený vzhľad však nie je jediným kritériom, ktoré sem radí vybrané druhy potravín. Zelená v tomto prípade označuje širokú skupinu, do ktorej spadajú mnohé zdraviu prospešné potraviny s vysokou nutričnou hodnotou. Vo väčšine prípadov však ide o rastlinné produkty, ktoré majú okrem vysokého obsahu živín aj spomínaný zelený vzhľad.

Zelené potraviny ako prírodné liečivo

Vzhľad a sfarbenie nás pri kúpe týchto potravín veľmi zaujímať nemusí. Dôležitejšia je ich chuť, vôňa a nutričné zloženie. To má každá zo zelených potravín pestré, čoho výsledkom je prísun množstva vitamínov, minerálov a iných liečivých látok. Keďže sa jedná o prírodné produkty bez chemických prísad, niektoré sa konzumujú ako liečivé potravinové doplnky, či už za účelom prevencie alebo liečby nejakého ochorenia. Lekári ich však odporúčajú užívať len ako doplnok klasickej liečby, nie ako jej náhradu.

Najzdravšie zelené potraviny:

Chlorella Táto sladkovodná riasa spĺňa všetky kritériá zelenej potraviny. Okrem zeleného vzhľadu je aj zdrojom veľkého množstva živín potrebných pre ľudské telo. Známa je najmä pestrým zložením minerálov a vysokým obsahom bielkovín, čo z nej robí doplnok vhodný pri detoxikácii či redukčných diétach. Jej pravidelná konzumácia dodáva telu aj množstvo energie.

Spirulina Aj táto modrozelená riasa patrí medzi tzv. superpotraviny s množstvom živín. Jej hlavnou prednosťou je vyše 50 % obsah bielkovín, no pre telo je prospešná aj kvôli pestrému zloženiu vitamínov a minerálov. Pravidelná konzumácia spiruliny dodáva energiu, tlmí únavu a čistí telo od škodlivých radikálov.

Nori vločky – Z rias sa medzi najzdravšie zelené potraviny dostali aj nori. V tomto prípade sa jedná o morské riasy, ktoré sa sušia a spracúvajú na malé vločky využiteľné ako ingrediencia pri varení alebo príprave nápojov. Podobne ako iné morské riasy, aj nori obsahujú viac ako 30 % minerálov. Zo živín sa v nich vo vyššom množstve objavuje aj kyselina listová a chlorofyl.

Zelený jačmeň – Napriek tomu, že zelený jačmeň má ako prírodná superpotravina dlhoročnú tradíciu, celosvetovým hitom sa stal až v posledných rokoch. Jedným z dôvodov je obrovská detoxikačná schopnosť, akou sa môžu pochváliť máloktoré potraviny. Zároveň je obrovským zdrojom aminokyselín a rôznych stopových prvkov.

Matcha – Medzi zelenými potravinami nechýbajú ani vybrané druhy zeleného čaju. K takým patrí aj matcha, ktorá sa v Japonsku, kde má tento mletý zelený čaj pôvod, pije viac ako 800 rokov. Okrem upokojujúcich účinkov sa vyznačuje aj vyšším množstvom antioxidantov, ktoré sú skvelým pomocníkom pri detoxikácii.

Foto: www.pixabay.com

Plusom týchto zelených potravín je aj ich všestranné využitie a množstvo foriem spracovania. Kúpiť sa dajú vo forme rôznych práškových potravinových doplnkov, a to samostatne aj ako kombinované doplnky tvorené 2 až 3 zelenými potravinami naraz. Tie sa potom dajú využiť na bežnú konzumáciu, pri príprave jedál alebo pri miešaní zdravých nápojov. Čoraz častejšie sa objavujú aj ako súčasť kozmetických prípravkov, ktoré sú vďaka ich prítomnosti v zložení takisto zdrojom mnohých výživných látok vyživujúcich vlasy, nechty či pokožku.

Zdroj foto na titulke: www.pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie