Nick Vujicic: Muž, ktorý šíri optimizmus napriek ojedinelému handicapu

0
Nick Vujicic: Muž, ktorý šíri optimizmus napriek ojedinelému handicapu

Keď som nedávno videla krátky španielsky film Circo mariposa (Motýlí cirkus), úplne ma to zobralo. Hlavný hrdina Will (Nick Vujicic) bol vystavovavný ako atrakcia v cirkuse pre svoju ojedinelé znetvorenie. Mal totiž telo bez končatín. Ľudia sa mu posmievali, deti ho šikanovali. Keď za ním prišiel impresário Motýlieho cirkusu (Eduardo Verástegui), vzal ho pod svoje ochranné krídla… A hlavný hrdina vstal z popola. A mňa zaujalo, kto je ten obdivuhodný muž.

Hlavným protagonistom filmu bol Nicholas James Vujicic, narodený 4. decembra 1982. Je to austrálsky evanjelista a motivačný rečník narodený so syndrómom tetra-amélie, zriedkavou poruchou charakterizovanou absenciou rúk a nôh.

Narodil sa s nevyvinutými končatinami. Podľa jeho autobiografie ho matka odmietla vidieť alebo vziať si do náručia, keď ho zdravotná sestra držala pred sebou. Neskôr ho však prijali a vo svojich súrodencoch našiel porozumenie a podporu. Trpel však depresiami av 10 rokoch sa chcel utopiť vo vani. Potom si však uvedomil, že by tým spôsobil bolesť a pocit viny svojim najbližším.

Čím väčšie útrapy, tým veľkolepejšie víťazstvo.

Pôvodne mal prsty jednej nohy zrastené. Bola vykonaná operácia na oddelenie prstov na nohách, aby ich mohol použiť ako prsty na uchopenie. Hovorí o tom ako o svojej kuracej paličke. Keď mal sedemnásť rokov, Vujičičova matka mu ukázala článok v novinách o žene, ktorá sa modlila s ťažkým postihnutím.

Uveril v Boha a potom začal prednášať vo svojej modlitebnej skupine. Na začiatku mal trému, ale keď videl, ako to ľudí oslovilo a ako mu ďakovali za jeho povzbudenie, začal pôsobiť ako motivačný rečník. Precestoval celkom 44 krajím a absolvoval vyše 2000 vystúpení.

Vujicic vyštudoval Griffith University vo veku 21 rokov s titulom Bachelor of Commerce so zameraním na účtovníctvo a finančné plánovanie. V roku 2005 Vujicic založil Life Without Limbs, medzinárodnú neziskovú organizáciu.

„Ak by niekto na mojom pohrebe povedal: ‚Nick bol veľkorysý človek,‘ verte mi, že nebudem robiť vo svojej rakve kolotoče. Uznanie od ľudí nikdy nie je a nikdy nebude cieľom. Niektorí ľudia sa snažia o túto úctu. Žiť život len preto, aby si dosiahol postavenie a postavenie, je márnosť a hriech.“

Prečítajte si aj: Alison Lapper sa narodila bez končatín. Napriek tomu sa stala umelkyňou, ktorá inšpiruje celý svet

V roku 2007 založil spoločnosť Attitude is Altitude, sekulárnu motivačnú rečovú spoločnosť. Vujicic hral v krátkom filme The Butterfly Circus. Na festivale nezávislých filmov Method Fest v roku 2010 bol ocenený ako najlepší herec v krátkom filme za herecký výkon v hlavnej úlohe.

Cestuje po svete a prednáša motivačné príhovory a príhovory na tému Boh, nádej a hľadanie zmyslu života. Svoje prejavy prednáša rôznym druhom publika, od škôl a vysokých škôl až po korporácie.

Dnes žije na Floride so svojou manželou a štyrmi deťmi.

godtv.com

Foto: www.thecelebrityfamilies.com

žiadne príspevky na zobrazenie