Aby sa nám na stôl dostali kvalitné potraviny, celý proces výroby potravín, spracovateľský reťazec, dovoz a vývoz tovaru upravuje právnymi predpismi Európska únia, ako aj ďalšie medzinárodné organizácie.
Kto sa stará o bezpečnosť potravín na Slovensku?
U nás na bezpečnosť potravín dohliada Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky, ktorá spadá pod Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Treba zdôrazniť, že za bezpečnosť potravín zodpovedá primárne prevádzkovateľ potravinového podniku a štátna správa vykonáva len dozor.
Čo znamená bezpečnosť potravín?
Bezpečnosť potravín je podľa definície vedecká disciplína, popisujúca výrobu a skladovanie potravín, tak ako i zaobchádzanie s nimi spôsobom, ktorý zabraňuje vzniku ochorení z potravy.
Podľa svetovej zdravotníckej organizácia WHO má hygiena potravín 5 princípov:
1. Zabrániť kontaminácii potravín patogénmi, ktorých zdrojom sú ľudia, domáce zvieratá a škodcovia.
2. Oddeľovať surové a varené potraviny so zámerom zabrániť kontaminácii varených jedál.
3. Variť potraviny dostatočne dlho a pri primeranej teplote, tak aby boli patogény zabité.
4. Uchovávať potraviny pri správnej teplote.
5. Používať zdravotne nezávadnú vodu a materiály, z ktorých sú vyrobené pomôcky a príslušenstvo určené na prípravu jedál.
V tejto oblasti panuje veľký rozdiel medzi rozvinutými a rozvojovými krajinami. U nás platia prísne normy na výrobu, skladovanie a finálnu úpravu potravín pred konzumáciou. V rozvojových krajinách je však hlavným problémom dostupnosť nezávadnej vody.
TIP: Kvalitné potraviny môžu zmierňovať príznaky chorôb.
Certifikačný audit
Zárukou kvality potravín je niekoľko certifikátov, či už sa jedná o FSSC 22000 (založené na ISO), IFS alebo HACCP. Certifikáty pre zákazníka znamenajú záruku kvality overenú spoľahlivou certifikačnou autoritou, ktorej môžu dôverovať.
Aby firma získala certifikáty musí splniť tieto procesy:
● prípravná fáza
● certifikačný audit
● udržiavanie systému
● každoročný dozorný alebo recertifikačný audit
Certifikačný audit môže vykonať len certifikačná spoločnosť, ktorá má na to príslušnú akreditáciu v rámci SR. Zoznam spoločností s akreditáciou poskytuje Slovenská národná akreditačná služba.
Kvalita z domu
Množstvo ľudí uprednostňuje domáce potraviny, či už od známych, susedov alebo vlastnoručne dopestované. V prípade, že nemáte veľkú záhradu môžete pestovať vlastné potraviny v byte. Pestovať doma môžete širokú škálu potravín, od ananásu cez cesnak až po šalát. Je skvelý pocit ráno vstať a môcť si mrkvu vytiahnuť zo zeme miesto toho, aby ste museli do obchodu.
Ak vás domáca výroba a pestovanie potravín pohltí, môžete na tom zarobiť aj zopár eur. Pre priamy predaj výrobkov z dvora musíte splniť zopár podmienok ohľadom pôvodu výrobkov, toho komu výrobky predávate a aké množstvá predávate. Je to skvelý spôsob ako spojiť príjemné s užitočným pre vášnivých záhradkárov. Na predaj z dvora nepotrebujete mať živnosť. Stačí ak budete registrovaní Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou.
Časom nemusí stačiť ani predaj z dvora a budete chcieť svoje pôsobenie rozšíriť. Popularita zdravých domácich potravín neustále rastie a ľudia sú ochotní za domácu kvalitu zaplatiť čoraz viac.
Čo potrebujete, aby ste mohli predávať tovar cez e-shop?
V prvom rade, by ste si mali založiť živnosť. Tiež, musíte byť registrovaní Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou. Na stránke musíte mať zverejnené obchodné meno, cenu… a predovšetkým pravdivé informácie o produktoch.
Natália Várošová, SEO služby a copywriting
Obrázky:
https://pixabay.com/cs/photos/sal%c3%a1t-ovoce-bobule-zdrav%c3%bd-vitam%c3%adny-2756467/
https://pixabay.com/cs/photos/p%c5%a1eni%c4%8dn%c3%a9-plodiny-je%c4%8dmen-plodiny-865098/
https://pixabay.com/cs/photos/ban%c3%a1ny-ovoce-j%c3%addlo-698608/