Slivková sezóna je tu a s ňou aj najlepšie recepty na slivkové koláče. Rýchle, ľahké a zdraviu prospešné. Podpora imunity je na jeseň nevyhnutná. Slivky sú v tomto skutočný zázrak prírody.
Upečte si s nami rýchle slivkové koláče. Ponúkame vám hneď viacero receptov.
Na rustikálny slivkový koláč potrebujete:
- 250 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
- 175 g krupicového cukru
- 75 g masla na kocky, plus kocka masla na pomazanie plechu
- 1 vajce
- 150 ml mlieka
- cca 8 sliviek, vykôstkované a pokrájané na štvrtiny
Aký je postup?
Rúru si predhrejte na 180 °C a plech na pečenie namažte zmäknutým maslom. Všetky suché suroviny – múku, prášok do pečiva a soľ preosejte do veľkej misy. Pridáme 50g cukru a dobre premiešame. Končekmi prstov vtierame do cesta aj masklo až kým nám zmes cesta nebude pripomínať strúhanku.
V samostatnej miske rozšľaháme vajíčko spolu s mliekom. Do stredu suchých surovín urobíme “studňu” a nalejte do nej okrem 2 polievkových lyžíc aj vajíčko a mlieko. Prstami spracujeme poriadne cesto v miske. Vmiešame mokré prísady do suchých, až kým nedosiahneme vláčne cesto.
Cesto rozdelíme na polovicu a jednu polovicu poprášime múkou. (Druhú polovicu držíme pod čistou utierkou, aby nevyschla.) Na dobre pomúčenej pracovnej doske túto časť cesta jemne vyvaľkáme na veľkosť koláčový tanier. Opatrne preložíme pečivo na tanier a na vrch naukladáme slivky. Okolo okraja necháme asi 2 cm (3/4 palce) voľné. Na slivky rozsypeme 100 g zvyšného cukru. Rovnakým spôsobom vyvaľkáme druhú polovicu cesta a priložíme na ovocie, aby ho zakrylo, pričom po okrajoch ho stlačíme. Zvyšné vajce s mliekom natrieme na cesto, rozotrieme so zvyškom cukru a pečieme v rúre 40–50 minút alebo kým ovocie nie je mäkké. Vrch koláča by mal byť zlatistý. Vyskúšali ste náš recept?
Dajte nám vedieť, ako sa vám podaril v komentári!
[…] Lahodný rustikálny slivkový koláč pre vašu návštevu […]