Latinská Amerika patrí k regiónom s najpestrejšou kultúrou. Jazyková, etnická a kultúrna rozmanitosť sa preniesla aj do tamojšej kuchyne. Medzi latinskoamerickými špecialitami nájdeme sladké dezerty, pikantné pochúťky, zeleninové chody aj mäsité pokrmy na desiatky spôsobov.
Chimichurri
Zelená farba a bylinná aróma omáčky chimichurri ochutí a vizuálne spestrí mäsité jedlá na rôzne spôsoby. V Argentíne, ktorá patrí medzi lídrov v produkcii a konzumácii hovädziny, sa omáčkou polievajú hovädzie steaky aj dusené mäso. Čiastočne sa podobá na pesto, no jeho zloženie je úplne iné, čo sa podpisuje na chuti aj konzistencii. Základnými ingredienciami je petržlenová vňať a oregano, ktoré dopĺňa cesnak a červená paprika. Milovníci pikantnej kuchyne si do omáčky, ktorá sa môže zjemniť trochou octu, pridávajú čili papričky.Foto: www.pixabay.com – niamhoshea
Tostones
Možnosti gastronomického využitia banánov zahŕňajú aj tepelné spracovanie. Tostones sa pripravuje z banánovej odrody, ktorých plody sú známe ako plantainy. Tie sa dvakrát opražia a vo forme banánových placiek podávajú samostatne alebo s nejakou omáčkou ako sladké predjedlo či ľahká večera. V Nikaragui a v Dominikánskej republike sa jedia s vyprážaným syrom namiesto hranoliek.
Ceviche
V latinskoamerickej kuchyni nechýbajú ani pokrmy z rýb a morských plodov. Najznámejším je ceviche, ktorý sa pripravuje z rýb alebo krabov marinovaných v citrusovej šťave. Do marinády sa môže pridať trochu limetky alebo pár kvapiek z pomaranča. V niektorých krajinách sa pridáva horčica. Chýbať nesmú nakrájané paradajky a lístky z čerstvých byliniek. Ceviche sa konzumuje skoro v celej Južnej Amerike. V Peru patrí medzi pokrmy zaradené do tradičnej peruánskej kuchyne. Ceviche bolo zapísané do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.Foto: www.pixabay.com – roverius
Salsa criolla
Pikantné omáčky sa v Latinskej Amerike označujú ako salsa. Nie všetky salsy z tohto regiónu sú ostré a štipľavé. Salsa criolla, ktorá je tradičným argentínskym pokrmom, vsádza na neutrálnu chuť. Jej základ tvorí nakrájaná zelenina macerovaná v oleji a v octe. Do zmesi sa pridáva čierne korenie, rasca a trochu oregana. Servíruje sa s rybami, grilovaným mäsom či hovädzím steakom.
Burritos
V mexickej kuchyni majú miesto aj jedlá servírované ako rýchle občerstvenie. Typickým “fast food” pokrmom z Mexika je burritos. Stačí zrolovať mäso a zeleninovú oblohu do kukuričnej tortilly a sýte jedlo vhodné na konzumáciu priamo na ulici je pripravené. Burritos ponúka pestrú paletu variácií príloh. Do tortilly sa môžu pridať akékoľvek ingrediencie od kúskov syra po ryžu a zemiaky.Foto: www.pixabay.com – adoproduccioness
Empanadas
Aj Latinská Amerika má svoje pirohy. Na rozdiel od našich pirohov sa plnia tuniakom alebo kuracím mäsom. Karibskí kuchári obľubujú empanadas s kukuricou alebo fazuľou, ktorá im dodáva ešte špecifickejšiu príchuť. V Mexiku sa pripravujú aj na pikantný spôsob. Do mäsitej náplne sa pridávajú kúsky čili papričiek. Na zjemnenie ostrej pikantnej chute sa používajú paradajky.
Churros
Vplyv španielskej kultúry v Latinskej Amerike sa odrazil aj na vývoji gastronómie. Do jedálnych lístkov sa dostala sladká španielska pochúťka churros, ktorá sa pripravuje podobne ako naše šišky. Vyprážané pečivo v tvare stredne veľkých rožtekov sa podávajú s čokoládovým krémom alebo džemom, do ktorého sa pri konzumácii namáčajú. Jedlo z Pyrenejského polostrova je obľúbené vo väčšine španielsky hovoriacich štátov Latinskej Ameriky.Foto: www.pixabay.com – annekarakash
Po dobrom jedle prichádza čas na krátku siestu. Latinskoamerické národy si vedia dopriať niekoľko desiatok minút na rozhovor pri drinku. Kubánci, Dominikánci či Peruánci nedajú dopustiť na kvalitný rum z domácej produkcie. Mexičania to občas preženú s tequilou už počas bieleho dňa. V Chile, v Argentíne a v Paraguaji namiesto kávy alebo klasického čaju popíjajú maté. Z nealko sa najmä v Peru a v Bolívii teší obľube perlivý nápoj s ovocnou príchuťou známy ako inca kola. Nealko ponuku zastupuje aj horchata. Mliečny koktail sa pripravuje z rôznych ingrediencií v závislosti od krajiny. Obľúbené sú verzie s orieškami alebo sezamom popíjané vo väčšine Južnej Ameriky.
Foto na titulke: www.pixabay.com – aldanamarym